Annons
Annons
Den 5 september ger sig Sandy Stadelmann iväg på en resa som hon beskriver som "den mest galna hittills". Hon ska ta sig från Stockholm till Beijing utan att flyga. Foto: Privat/Getty Images

Den 5 september ger sig Sandy Stadelmann iväg på en resa som hon beskriver som "den mest galna hittills". Hon ska ta sig från Stockholm till Beijing utan att flyga. Foto: Privat/Getty Images

Kina

Resevloggaren tar tåget till Beijing: ”Tveklöst mitt största äventyr hittills”

Idag lever Sandy Stadelmann, 29, sin dröm som resevloggare och digital nomad. Men vägen för att hamna där har inte varit spikrak. – Jag har verkligen kämpat stenhårt för att kunna göra det här, säger hon. 

Text: Linnéa Axelsson • 2019-08-15 Uppdaterad 2021-06-22

För två år sedan sa Sandy Stadelmann, 29, upp sig från jobbet som webbproducent och sidekick på radioprogrammet Vakna med NRJ. Hon sålde alla sina ägodelar och valde att börja leva ett liv som digital nomad. 

– Mitt digitala nomad-liv innebär att jag är platsoberoende och skapar content online. Jag kan jobba var som helst så länge jag kan koppla upp mig till ett bra wifi, säger Sandy Stadelmann. 

Hennes första digitala nomad-resa skedde år 2015 när hon spelade in Respodden.

– Det var ett projekt där jag reste ensam till nio olika destinationer (fyra kontinenter) för att dokumentera mina upplevelser i podd- och vloggform.

Innan hennes liv som digital nomad drog igång på riktigt bodde hon på en husbåt vid Söder Mälarstrand. 

– Det var min kompis båt. Hon skulle flytta till USA och frågade om jag ville bo där då. Tanken var att jag skulle bo där ett år men det blev tre år, säger hon.

Efter tiden på båten gav sig Sandy iväg utomlands. Till Bali, Afrika och Costa Rica. Hon berättar att det ibland har varit ganska läskigt att gå emot en så stark norm, när det kommer till hennes val att leva som digital nomad.

– Det är många som är oförstående. Det har känts ganska läskigt att hela tiden försöka övertyga mig själv om vad jag vill. Hur jag vill leva har varit ett väldigt starkt mantra för mig, säger Sandy. 

Resevloggaren tar tåget till Beijing:
Sandy Stadelmann. Foto: Privat

Den 5 september ger hon sig iväg på en resa som hon beskriver som ”den mest galna hittills”. Hon ska ta sig från Stockholm till Beijing utan att flyga. 

– Min resa börjar med båt från Stockholm till Helsingfors, sedan tar jag tåget via Sankt Petersburg till Moskva. Därefter reser jag Transmongoliska järnvägen genom Ryssland, Mongoliet och hela vägen till Beijing, Kina. Sedan tar jag tåget hela vägen hem igen. 

Att resa så långt med tåg känns spännande men också utmanande, berättar Sandy. 

– Det känns ju helt crazy. Eftersom jag reser mycket och lever för att resa kan jag inte fortsätta flyga. I och med att jag har rest så mycket och bott på så många platser så finns det inte mycket som känns som en så stor utmaning för mig – men att resa så långt med tåg kommer att bli en utmaning, säger hon.  

Varför åker du just till Beijing? 

–  Beijing känns som en stad som är väldigt kinesisk. Jag kommer gå till Kinesiska muren, Förbjudna staden, olika torg och jag kommer att gå på marknader. Det finns så mycket att uppleva där.

Men att resa hela vägen till Kina med tåg och båt kommer såklart att bjuda på så många fler upplevelser än just Beijing, som är slutmålet. 

– Det jag gillar mest med att resa med tåg är att man inte missar någonting. Om man flyger över landet går man miste om så mycket men om man åker tåg får man ju uppleva allt. Resan från Moskva till Mongoliet kommer exempelvis ta sju dagar. Det blir en helt annan upplevelse än att bara resa till ett slutmål, vilket jag tycker känns helt fantastiskt.

Resevloggaren tar tåget till Beijing:
Kinesiska muren är en av sevärdheterna som Sandy ser mest fram emot under resan. Foto: Getty Images

Har du slutat flyga helt?

– När jag kan kommer jag att flyga så lite som möjligt framöver. Dels för att jag vill minska min klimatpåverkan. Eftersom jag kan jobba var jag vill så går det, jag måste bara planera lite mer, säger Sandy.

Även om Sandy mest är förväntansfull inför den månadslånga resan som väntar, finns det såklart en del saker som oroar henne också. 

– Det som oroar mig lite är att inte kommer finnas så mycket el på tågen. Jag ska ju vlogga från hela resan, så jag måste verkligen preppa med teknik så jag har möjlighet att filma allting. I Ryssland och Kina är ju dessutom många sociala medier blockade, så jag måste vara försiktig för att inte råka ut för trubbel, säger hon.

Resevloggaren tar tåget till Beijing:
”Det jag gillar mest med att resa med tåg är att man inte missar någonting”, säger Sandy. Foto: Getty Images

Om tre veckor bär det alltså av, från Stockholm och hela vägen ner till Kina. 

– Jag kommer att ha en färdig resplan. När jag åker kommer alla tåg, hostels, hotell och aktiviteter vara bokade. Det som blir spontant är alla möten på plats och alla människor jag träffar, säger Sandy.   

Den som vill följa Sandy Stadelmanns kommande äventyr kan göra det via hennes konton på både Youtube och Instagram

10 heta tips till aktiva resor i Europa

Mongoliet – i Djingis Khans fotspår

9 maffiga miljöer i Mongoliet


Text: Linnéa Axelsson • 2019-08-15
KinaBeijingTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen