Annons
Annons
Hög puls bland paradisöar. Rubrikbild: Shutterstock/IBL | Foto i reportaget: Johanna Jackson

Hög puls bland paradisöar. Rubrikbild: Shutterstock/IBL | Foto i reportaget: Johanna Jackson

Maldiverna

Maldiverna – träningsresa i paradiset

Joggande, simmande och snorklande tog vi oss an obebodda sandatoller och korallrev med akvariumklart vatten. Under en vecka till havs fick vi uppleva ett annat Maldiverna, långt ifrån dekadens och överdådiga lyxhotell.

Text: Johanna Jackson • 2018-04-04 Uppdaterad 2021-06-23

Inbitna sandknott surrar kring benen. Havssaltet från simturen in till ön har börjat lägga sig som ett extra lager på huden och kliar och skaver vid joggingkläderna som envist vägrar torka på grund av den höga luftfuktigheten. Ändå är vi på gott humör. Energin som så ofta skapas när en likasinnad grupp får möta sina passioner är påtaglig.   

Vi står samlade i skuggan i en cirkel på en av Maldivernas cirka 200 bebodda öar. 

Hälsoprofilen Jonas Colting lägger upp passet för dagen. Att han har passerat 40-strecket märks inte det minsta. Hans muskler är lika väl­svarvade som på Michelangelos David och glänser redan av svett i förmiddagssolen.  

– Undvik att ta för långa steg och landa alltid med foten under kroppen. Tänk att ni springer på glödande kol. Var snabba och reaktiva. Kvicka, kvicka fötter. Det viktigaste är att inte fastna i ett långsamt rörelsemönster, säger han och tillägger: 

– Men framför allt, man blir inte bra på att springa genom att plugga tekniker och läsa teori. Det man blir bra av är att springa mycket.

Maldiverna – träningsresa i paradiset
Swimrun i tropikerna.

Under en vecka ska vi åka båt mellan bebodda öar och ensliga sandatoller omringade av Indiska oceanens turkos­färgade vatten. Minst två, tre träningspass med främst löpning och simning om dagen är tanken, fler om det ges möjlig­het. En av coacherna som följer med är dess­utom yoga­instruktör och vi har blivit lovade morgonpass på båttaket om väder och vind tillåter. 

Det är en blandad skara som för några dagar sedan checkade in på de två liveaboard-båtarna som då låg ankrade utanför flygplatsön. Havet såg man direkt när man klev ut i ankomsthallen. I horisonten, bortom ett sund, tronade Maldivernas skyskrapor upp sig i huvud­staden Male, som ligger på en ö bredvid flygplatsen. Det är mitt på dagen men decemberhimlen är tung och mörk av regn. 

Maldiverna – träningsresa i paradiset
Solnedgång vid Lackadivsjön.

För att ta oss ut till båtarna ska vi åka med små jollar som ligger och guppar ungefär 20 meter utanför terminalen. Både vi och bagage översköljs av regn och havsvatten och när vi tar av oss skorna för att kliva ombord på vad som ska bli vårt hem den kommande veckan är vi dyngblöta. 

– Det var inte alls så här jag tänkte mig Maldiverna, suckar en av mina medresenärer. 

Det är högsäsong. Egentligen borde det inte regna. Hade man som jag kollat väderprognosen innan skulle man dock ha sett de små regnfyllda molnen som låg på rad och varslade om oväder. Men man kan ju inte bli sur på lite regn när man är på Maldiverna, resonerade jag.

Aktiva resor är inget nytt. Men intresset, och kanske främst expo­neringen i media, samt utbudet hos arrangörerna har ökat lavinartat de senare åren. 

Hos Apollo, som driver Playitas på Fuerteventura – ett av Europas största sport­­­hotell – har man märkt av att trä­nings­­­­­­resandet blivit populärt. Den gigantiska an­läggningen har plats för 1 200­ per­soner och är nästan alltid full­­­­bokad. För åtta år sedan var det annorlunda. 

Intresset för träningsresor har ökat lavinartat de senare åren.

– Vi byggde om hotellet lite av en slump. Playitas ligger nämligen vid en brun strand och fungerade inte vid tillfället. En galen dansk föreslog att vi skulle bygga om det till sportcenter och var beredd att offra sin högra hand för att det skulle fungera. Eftersom vi inte hade några bättre idéer och då hotellet inte gick att sälja var det bara att köra, säger Daniel Giray, sportchef på Apollo. 

– Från att gå från nästan inga gäster alls hade vi en beläggning på över 92 procent förra året. Det måste vara någon sorts rekord. 

Maldiverna – träningsresa i paradiset
Vardagspuls på Fulidhoo.
Maldiverna – träningsresa i paradiset
Obligatoriskt hopp-ifrån-taket-skutt. Foto: Henrik Kindgren/Apollo Sport

Och idag tar allt från stora etablerade resebolag till små frifräsare och Inst­agram­kändisar med sig vardags­motionärer och elitatleter ut i världen för att svettas och skapa minnen. Vanligast är grupp­träning eller löpnings- och cyklingsresor, men där det finns en träningsnisch finns det med allra största chans även en resa som riktar in sig på den. Surfresor, boxningsresor, crosstraining, långdistansskidor, wellness, yoga, rullskridskor och kom-i-form. Menyn är lång.  

– Trender inom turism och resande följer oftast trender i samhället i stort. Träning och hälsa har varit en växande samhällstrend en längre tid och förstärks nu genom att allt fler resebolag och destinationer erbjuder resor inriktade på hälsa och träning. Vårt digitala samhälle med ökat inflytande från sociala medier har även gjort information, kunskap och produkter kopplat till träning och hälsa allt mer tillgängliga och populära, säger Maria Lexhagen, turismforskare på Mittuniversitetet, när jag ringer upp henne efter att jag kommit hem. 

Maldiverna – träningsresa i paradiset
Soltork i väntan på nästa dopp.

Men åter till Maldiverna. På min träningsresa finns folk i alla åldrar. Några reser själva, andra har tagit med sig sin partner, ytterligare andra reser med en förälder. Flera ser resan som extra motivation eller som en kickstart. Många har även varit på liknande resor förut. För friluftsälskarna Martin Stoll och Moa Hedbrant från Uppsala är detta däremot första resan med fokus på träning.

– Att åka runt halva jordklotet för att ligga på stranden hela dagarna lockade inte det minsta. Vi älskar träning och rörelse. Det är också härligt att träffa likasinnade. Sedan är det otroligt härligt att bo på en båt eftersom jag älskar att simma, säger Moa. 

Marie Lindstedt från Stockholm fyller i:

– Jag såg det mest som en chans att komma till Maldiverna för att snorkla, och tyckte det var ett bra sätt att få med den sociala biten på köpet eftersom jag reser ensam. Men jag är inte heller någon som bara vill ligga och slappa på stranden.

Någon av deltagarna tränar för ett triathlon, en annan för ett swimrun. Med oss är även två träningsprofiler med diverse självbiografier och OS-medaljer bakom sig.

– Man blir ju lite starstruck, säger en av deltagarna som fått resan i present av sin fru.

Maldiverna – träningsresa i paradiset
Peppen efter ett träningspass är påtaglig.

Första träningspasset görs i vattnet. Solen har tittat fram bakom molnen och värmer skönt i ansiktet. Vi har bestämt oss för att simma runt en hotellö som vi ankrat utanför.  Här ligger identiska lyxvillor på rad och sträcker sig ut i vattnet som på ett pärlband. Samma summa som vi betalat för flygbiljetter och en veckas inkvartering på båt räcker här knappt till tre nätter. På däck gör sig folk redo att hoppa i. Axlar smörjs in med solkräm och simfötter letas upp från botten av resväskor. 

– Kom ihåg att det är strömt och att vågorna är större än vad de ser ut, säger Emma Igelström och drar ner simglasögonen över den knallrosa badmössan. All simning sker på egen risk, men vi har båtar som följer med och håller koll ifall det skulle vara något. Att simma i öppet vatten är annat än att motionssimma hemma i bassängen.

Maldiverna – träningsresa i paradiset
Hård sjö kräver sin simteknik.
Maldiverna – träningsresa i paradiset
Träningsprepp mot saltvattensskav.

Och visst är det något annat än att plöja längd efter längd i den klor­stinkande 25-metersbanan hemma i Täby som jag brukade göra i min ungdom. Inga pensionärer med oklippta, gula, tånaglar. Ingen ingrodd kisslukt i relax­avdelningen. Inget mögel i kaklet och inget krulligt hår som har samlats i högar vid avloppen i duschen.

Istället: En kristallklar undervattens­värld. Vit sandbotten bryts av mot korallrev.

Mitt dilemma under veckan blir inte att hitta motivation till att hoppa i, utan istället att fortsätta simma vidare. Det som göms bland korallerna är helt enkelt för fascinerande. Men på ungefär hälften av alla rev vi lägger till på är botten död. Där det för några år sedan fanns myllrande koraller i alla tänkbara färger finns nu bara vita urholkade skelett. 

– För fyra år sedan steg vattentempera­turerna. Det var då som korallerna började dö i stor utsträckning, säger kapten George, som sedan barnsben snorklat och dykt i Maldivernas vattnen.

Maldiverna – träningsresa i paradiset
Strandperfektion på ön Gulhi.

Men allt är inte dött. Vi ser gigantiska stingrockor, en åttaarmad bläckfisk, papegojfisk, fjärilsfisk, barracuda och kirurgfiskar. Dorisar, nemosar och en och annan kusin till Crush (sköldpaddan i filmen Hitta Nemo). 

Vi får till och med se delfiner hoppa in i en persikofärgad solnedgång flera hundra meter framför fören. Drömmen om att se djävulsrocka och valhaj gör att jag ständigt letar efter stora skuggor i vattnet. 

Så småningom byts mina träningspass ut mot snorklingspass. Men det gör inte så mycket, det finns inga tvång att vara med. 

Även om det är trångt på båtarna råkar vi inte i luven på varandra. Det finns alltid ett hörn att sätta sig i eller en vrå att andas ut i. Oavsett om det är på däck, i hytten eller på taket. På kvällarna berättas historier om allt frÙ?n triathlon som gått fel till maraton som vunnits. Oftast i anslutning till ett glas vin eller två. Många här är engagerade träningsentusiaster, men inte mer än att man unnar sig en bit sockerkaka till eftermiddagsfikat och en kall öl när solen går ner. 

Maldiverna – träningsresa i paradiset
Namaste! Yoga gör sig extra bra på en finkorning sandstrand.

En natt sover jag ute på däck för att slippa fukten som ansamlas inne i hytterna. Jag skulle vilja skriva att himmelen var alldeles klar och att jag blickade upp mot ett oändligt universum med triljioner stjärnor ovanför mig, men det var den inte. Istället var den grå, bortsett från sporadiska fläckar av svart mellan molnen. Men när jag vaknar några timmar senare av kylan är det som att blicka upp mot en annan verklighet. När jag ligger där fantiserar jag att himlen är marken och marken är himlen. Jag drömmer att jag seglar uppochner på en spegelblank sjö av stjärnor, lite som scenen i Berättelsen om Pi där huvudrollsinnehavaren som överlevt ett skeppsvrak vaknar upp på ett hav som glittrar av mareld.   

En kväll har invånarna på en av öarna, pyttelilla Fulidhoo, satt upp en föreställning för oss på stranden med traditionell dans och sång i musikstilen boduberu. Med trummor och handklappning framförs frenetiska rytmer och melodier som nästan vaggar in åhöraren i en gungande trans. Discoljusen i taket sträcker sig ut i den milda korpsvarta natten och kastar färggranna sfärer ut på stranden.

Maldiverna – träningsresa i paradiset
Om man tröttnar på att sola. På ön Gulhi erbjuds allt från bananbåtar till uthyrning av jetski.
Maldiverna – träningsresa i paradiset
Jundho från Bangladesh arbetar som matros.

De flesta av oss besökande utlänningar nöjer sig med att klappa takten. Men Victor, vår lankesiske kock, dansar för fullt. Han får med sig en av kockarna på våra båtar och även en av sångarna. Han dansar med hela kroppen. Stolt som en påfågel och med pondus som om han vore flera meter lång. Han dansar med höfterna, lyfter bröstet och sträcker ut armarna som om han skulle omfamna en efterlängtad vän. Stampar i marken som en tjur för att sedan göra stora krumhopp i luften som en gasell. 

När en timme har gått, den sista låten inletts och till och med kvinnorna i musikgruppen har börjat släppa loss på dansgolvet lyckas Victor rycka upp oss också. Där står vi, ett tjugotal rödbrända och barfota turister och gör fumliga piruetter i sanden, vaggar från sida till sida och ritar snirkliga mönster med armarna i luften. Jag sneglar bakåt ut i mörkret över axeln. Halva byn verkar ha samlats för att titta på spektaklet. 

Maldiverna – träningsresa i paradiset
Manta – eller “en madi” som det heter på divehi (Maldivernas språk). Foto: Icemanphotos – stock.adobe.com

Dag fem. Det regnar igen. I skydd av fladdrande presenningar sitter jag i båtens akter och huttrar. Då hör jag någon ropa:

– Manta!

Kapten George står i fören och pekar på en stor svart skugga som svävar fram under vattenytan. Jag glider ner i vattnet så tyst som jag kan.

– Försiktigt, försiktigt, manar han.

Där är den. Tre meter framför mig. En liten individ på högst två meter mellan vingarna – djävulsrockor kan bli hela nio meter breda – men ändå otroligt vacker och respektingivande.

Några sekunder får jag. Sedan är den borta.

Bakom reportaget:

Johanna Jackson är webbredaktör på Vagabond men extraknäckte som simlärare när hon pluggade till journalist. Hon är därför nästintill expert på att koka kaffe i vattnet och flyta på rygg med ballongmage. På fritiden är hon även instruktör inom Anti Gravity Yoga, där hon lär folk att hänga uppochner i yoga-hammockar. 

Maldiverna – träningsresa i paradiset
Johanna Jackson på plats i Maldiverna.

Miniguide Maldiverna

Från lyx till budget

Enklare och billigare boenden tillsammans med en regelbunden färjetrafik gör att det numera är möjligt att besöka Maldiverna även för budgetresenärer som reser på egen hand. Annars är ju önationen sedan länge starkt förknippad med överdådig lyx. Den för många ouppnåeliga drömmen om Maldiverna – en sorts zenit av paradissemestrar – har därmed kommit inom räckhåll för gemene man. 

Att planera en rundresa på egen hand på Maldiverna är inte svårt. På Booking och Airbnb hittar du massor av billiga boenden. Och på atolltransfer.com/ferry-routes finns tidtabeller för färjor och snabbåtar.

Maldivisk klädkod

Islam är den enda tillåtna religionen i Maldiverna. Alkohol, homosexualitet, kristen litteratur och griskött är förbjudet för medborgarna. Att öppet visa känslor för någon av det motsatta könet ses inte med blida Ù�gon. Men dessa förbud märks knappt alls för turister. På hotellöarna är det nämligen fritt fram att promenera omkring i baddräkt, hångla och dricka sprit. Att bära bikini eller annan avslöjande klädsel på de öar där det bor lokalbefolkning avråds det däremot från. Trots detta har de stränga reglerna börjat luckras upp och på flera öar finns det avskilda “bikinistränder”. 

 


Text: Johanna Jackson • 2018-04-04
MaldivernaRestipsAktiv semesterReportage

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top