Att vandra uppför berget till den vita fredsstupan i Pakhora är väl värt besväret. Foto: Thinkstock.

Att vandra uppför berget till den vita fredsstupan i Pakhora är väl värt besväret. Foto: Thinkstock.

Nepal

Guide: Schysst resa genom Nepal

Vagabonds guide till Nepal. Läs också det tillhörande reportaget "Nepal – kvinnorna på världens tak".

Text: Helle Kikerpuu • 2015-12-09

Snabbfakta: Nepal

Invånare: 31 miljoner. Statsskick: republik. Valuta: 1 svensk krona = ca 12,8 rupier. Amerikanska dollar är bra att ha med. Tidsskillnad: + 4 timmar och 45 min. Visum: får du när du landar på Katmandus flygplats, kostar ca 200 kr. Bästa tid att resa: okt–nov är högsäsong med klart väder och fri sikt över Himalaya. Feb–april är bäst för natur- och djurupp­levelser.

Res dit

Turkish Airline flyger via Istanbul och Qatar Airways via Doha. Räkna med ett par timmars försening då vädret omkring Himalaya ibland försvårar flygtrafiken. Kostar från 6  000 kr t/r.

Vagabonds reporter reste med Gränslösa resor som har kvinnoresor med vandring som tillval. De fokuserar på kultur, sociala frågor och mötet kvinnor emellan. Världens resor, Läs och res, Tema med flera har vandringsresor till Nepal. Du kan också resa hit på egen hand och boka en vandringsresa av en lokal trekkingarrangör. Boka då helst vandringen innan du reser hemifrån.

Resa runt

Turistbussar är punktliga och blir sällan stoppade av poliser eller eventuella strejker. Lokalbussarna är det billigaste alternativet, men samtidigt det långsammaste. Långfärdstaxi är bekvämt och billigt, men gör alltid upp priset i förväg.

Missa inte!

Ta båten över sjön Phewa i Pokhara och besök fredsstupan på bergstoppen. Värt varenda svettdroppe. 

Missa gärna!

Elefantridningen i Chitwan, och överlag i hela världen! Både internationella och nationella djurrättsorganisationer avråder turister från att rida på elefanterna som vansköts och smugglas in från Indien.

Läs mer: Världens 10 grymmaste turistattraktioner

Guide: Schysst resa genom Nepal
Natursköna Pokahar vid sjön Phewa. Foto: Helle Kikerpuu.

Bo

Pokhara: I Pokhara vimlar det av bra budgethotell: 3 Sisters Guesthouse, är mysigt och fint och ägs av systrarna Chhetri som även grundade 3 Sisters Adventure Trekking. Ligger på den lugnare delen av Lakeside, dubbelrum kostar ca 200 kr.

Temple Tree Resort & Spa, väljer du för lyx och swimmingpool. Här finns diverse behandlingar att välja mellan och två restauranger. Dubbelrum från ca 1 200 kr/natt.

Prova gärna Airbnb som bjuder på en del guldklimpar i Pokhara.

Tansen: En sömnig småstad som inte har många hotell: Hotel Srinagar, har de viktigaste förnödenheterna, men inte så mycket mer än en vacker utsikt över Himalaya. Dubbelrum från ca 300 kr/natt.

Koll också in Horizon homestay, tel +977-75-52 27 28, är annars ett perfekt boende om du gillar att bo hemma hos en familj. De tar 50–100 kr/pers och natt.

Chitwan: Island Jungle Resort, har en vacker trädgård och aktiviteter som djungelvandring och kanotpaddling. Det bästa Ù�r dock närheten till byn och lokalbefolkningen.

Guide: Schysst resa genom Nepal
Everest-öl. Smakar toppen, såklart!

Mat

Pokhara: Du kommer inte lämna Nepal utan att ha ätit dal bhat. Dal är en sås gjord på linser och bhat är ris. Det serveras oftast tillsammans med tarkari, en curry. På Boomerang Restaurant är den utsökt och utsikten över Himalaya stillar också hungriga ögon. 

Newari Kitchen erbjuds du newarifolkets kök.

För feststämning ska du gå till Moondance, som serverar allt från burgare till traditionell nepalesisk och indisk mat.

Tansen: Nanglo West har en mysig innergård och erbjuder både nepalesiska och internationella rätter och det är alltid gott. Speciellt deras vegetariska momo – tibetanska degklimpar med olika slags fyllning som ångkokas och/eller friteras och serveras med stark chilisås.

Guide: Schysst resa genom Nepal
Vegetarisk momo med het chilisås.

3 smakupplevelser i Nepal

1. Lapsi

Den gröngula frukten lapsi påminner om plommon och som torkad är den en riktig godbit. Prova olika smaker som söt, chilikryddad eller som sylt.

2. Dal bhat

Linssås (dal) och ris (bhat) är landets stapelföda och äts i stort sett till alla måltider. Vid sidan av ris serveras bland annat grönsaker (tarkari), chutney, inlagda grönsaker eller frukter. 

3. Sel roti

Ett platt bröd som är en traditionellt hem-lagad delikatess och förknippas med festivalen Tihar, bröllop och andra högtider. Till en bas på rismjöl tillsätts bland annat mjölk, vatten, olja, socker, kardemumma, kryddnejlika eller vad man än vill smaksätta med.

Jordbävningen i Nepal 2015

Den 25 april 2015 drabbades Nepal av en jordbävning som uppmätte 7,8 på richterskalan. Hundratals efterskalv har inträffat sedan dess. Totalt miste 8 600 människor sina liv, 22 200 skadades, 770 000 hus förstördes och 2,8 miljoner människor tvingades bo under bar himmel.

Jordbävningen var som mest förödande kring epicentret i distriktet Lamjung och i huvudstaden Katmandu. Pokhara, Tansen och Chitwan drabbades inte så hårt av jordbävningen.

Nepal – kvinnorna på världens tak

Vandra i Nepal – så gör du

Katmandu – 8 måsten i Nepals huvudstad


Text: Helle Kikerpuu • 2015-12-09
NepalRestipsGuide

Scroll to Top