Annons
Annons
Foto: Anders Kristensson

Foto: Anders Kristensson

Östtimor

Guide till Östtimor

Vagabonds guide till Östtimor.

Text: Henrik Brandão Jönsson • 2019-04-08 Uppdaterad 2021-06-22

Resa hit

Det enklaste och billigaste sättet att resa till Östtimor är att flyga med Singapore Airlines eller Qatar Airways från Stockholm eller Köpenhamn till Bali för från 5 500 kr t/r. Från Bali tar det sedan endast 1 tim 45 min till Dilí. En t/r-biljett med indonesiska Sriwijaya Air kostar från 1 400 kr.

Från Dilí finns det flera båtar som kör ut till ön Atauro. Dyraste, men säkraste, alternativet är med dykarbolaget Compass motorbåt. En enkelresa kostar 400 kr. Boka på compassdiving.com.

Betydligt billigare är det med katamaranen Dragon Star som tar 110 kr för en enkelbiljett, men båten är lång och lätt och man kan lätt bli sjösjuk om det går vågor. Boka på ataurotourism.org/getting-there/dragon-star-fast-boats.

Det finns också lokala fiskare som kör över resenärer för 50 kr, men då ingår inte flytväst i priset.

 

Bo

Hotel Timor. Legendariskt. Huvudstadens bästa hotell. Dessutom med Östtimors snabbaste internet. En natt i dubbelrum från 850 kr. timortur.com.

 

Casa do Sândalo. Bra budgetalternativ i Dili. Från 400 kr/natt. Rua da Felicidade, 13. Bokas på sociala medier.

 

På Atauro finns tre hotell att välja mellan:

 

Beloi Eco Camp drivs av dykarbolaget Compass. 300 kr/natt för plats i tält. compassdiving.com.

 

Beloi Beach Hotel är inhyst i FN:s ommålade containrar. Drivs av en otrevlig man som har öns dyraste bar. beloibeachhoteltimorleste.com.

 

Barry’s Eco Lodge, som lokalt kallas Barry’s Place. Bästa alternativet på ön. En natt i bungalow med helpension går på 400 kr. Här går det också att hyra dykarutrustning. Snorkel, mask och fenor kostar 20 kr/dag. barrysplaceatauro.com.

Äta och dricka

Det flesta restaurangerna på Östtimor är enkla och serverar timoriansk eller indonesisk husmanskost. De bästa restaurangerna är faktiskt de portugisiska. Vår favorit i Dilí blev Tito’s Restaurant som drivs av Carlos Dias som var fotbollstränaren Sven-Göran Erikssons chaufför när han tränade Benfica i Lissabon. Restaurangen ligger på stranden i utkanten av Dilí och serverar frästa räkor i vitlök, havssnäckor i vitt vin och grillad bläckfisk.

Guide till Östtimor
Frästa räkor i vitlök på Tito’s Restaurant.

Resa runt 

Den 25-åriga konflikten med Indonesien och inbördeskriget som följde har gjort att utvecklingen tar tid på Östtimor. Fortfarande är landets främsta riksväg oasfalterad och under regnperioden är det omöjligt att ta sig upp till de ekologiska kaffeplantagerna i bergen. Fördelen är att landet är så gott som ett orört paradis. Det tog oss sju timmar att köra till badorten Com vid öns östra ände, men det var det värt. Byn ligger inom landets största nationalpark Nino Konis Santana och i närheten finns den vackra ön Jaco som också är värd ett besök.

Östtimor – paradisön Atauro


Text: Henrik Brandão Jönsson • 2019-04-08
Östtimor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen