Foto: Per J Andersson

Foto: Per J Andersson

Restips

Legendariskt kolonialhotell i krig och fred

Sedan 1864 har Galle Face Hotel i Sri Lankas huvudstad Colombo lockat världspolitiker, filmstjärnor och turister. Består gör minnen av en romantiserad kolonialtid som flytt.

Text: Per J Andersson • 2009-08-11

GALLE FACE HOTEL I Sri Lankas huvudstad Colombo har allt som behövs för att utgöra en nästan komplett Graham Greene-, Somerset Maugham-, James Bond- eller Tintinvärld.
Jag ser dem inte, men föreställer mig: spioner som nyfiket kikar upp ovanför kanten på sina dagstidningar, vita män som räddar världen och dricker Dry Martini i ledigt fallande tropikkostymer, Ingrid Bergman-tjusiga kvinnor som skrider genom foajén i aftonklänningar, givetvis uppassade av bockande bruna människor i vita uniformer och lustiga huvudbonader.
EN KOLONIAL NOSTALGI med stark dragningskraft på dagens turister, även om den påminner om en tid och en värld då nord härskade över syd och kvinnor fick nöja sig med biroller. I foajén möts jag av dörrvakten K C Kuttan med en mustasch i tidsenlig viktoriansk stil. Han bugar artigt och håller upp dörren. Han har rutin: sedan 1942 har han tagit emot turister, världspolitiker och filmstjärnor. Nu fyller han snart 90. Kanske!
Han är själv osäker på exakt vilket år han är född. Men han kan berätta om när drottning Ingrid av Danmark välkomnades till hotellet med ett fång orkidéer och när usa:s president Nixon, Indiens premiärminister Nehru och Japans kejsare Hirohito bodde i sviten. Eller när kosmonauten Jurij Gagarin beställde en Ù?l i baren och skådespelarna Roger Moore, Bo Derek och Ursula Andress badade i poolen och när musikerna Cole Porter och Duke Ellington sippade på gin & tonic i varsin rottingfåtölj under evigt snurrande takfläktar.
K C KUTTAN FICK också en glimt av science fiction–författaren Arthur C Clarke som på sitt hotellrum skrev slutkapitlet till 3001 – den sista resan (avslutningsboken i en serie på fyra böcker som började med 2001 – ett rymdäventyr).
Legendariskt kolonialhotell i krig och fred– Alla har bott här, säger K C Kuttan, som ursprungligen kommer från grannlandet Indien och förmodligen innehar titeln Världens trognaste hotellanställda. Ägaren SanjIv Gardiner är stolt över sitt hotell, som han hävdar är det äldsta lyxhotellet öster om Suez.
Familjen Gardiners egensinne svävar över hotellet. Skyltar med drastiska och förnumstiga budskap och tidigare hotelldirektören Cyrils signatur hänger överallt. På rummet: “Please don’t smoke in bed because the ashes we find may be yours.” Vid den skrangliga hissen: “It’s good for you. Please walk down. 2 flights only.”
DET ÄR GOTT OM LYXIGA kolonialhotell i Afrika och Asien. De är alla välbevarade klenoder fulla av den gamla världens charm, men också så dyra att du bör vara filmstjärna i Holly-wood eller president i ett land för att ha råd att bo där. Men på Galle Face Hotel i Colombo betalar du inte mer än för en bädd på ett svenskt vandrarhem.
Den knarrande trätrappan och de spatiösa rummen (stora nog för badmintonspel) har golv och väggpanel av burmesisk teak med mer patina än fräschör, men resten av hotellet är en värld av skinande lyx: foajén med den pampiga entrétrappan, saltvattenpoolen med utsikt över Indiska oceanen och verandabaren med fläktar som sprider moln av sval vattenånga för att lindra den tropiska värmen.

Galle Face-fakta

Galle Face Hotel, 2 Galle Road, Colombo, Sri Lanka, tel +941-125 410 10, http://www.gallefacehotel.com. 900 kronor för ett dubbelrum, 1 000 kronor för ett deluxe-rum (priser uppdaterade i mars 2015).

4 andra koloniala hotell

1. Eastern And Oriental Hotel
Var: Georgetown, Malaysia. Byggt: 1885.
Kända gäster: Noel Coward, Hermann Hesse, Rudyard Kipling och Somerset Maugham.
Mer info: http://www.e-o-hotel.com.
2. Imperial Var: New Delhi, Indien.Byggt: 1911.
Kända gäster: Jawaharlal Nehru och Muhammad Ali Jinnah.
Mer info: www. theimperialindia.com.
3. Winter PalaceVar: Luxor, Egypten. Byggt: 1886.
Känd gäst: Agatha Christie.
Mer info: http://www.accorhotels.com.
4. Mandarin Oriental
Var: Bangkok, Thailand. Byggt: 1876.
Kända gäster: Joseph Conrad, Noel Coward, Graham Greene, John le Carré, Neil Armstrong och Elizabeth Taylor.
Mer info: http://www.mandarinoriental.com/bangkok.


Text: Per J Andersson • 2009-08-11
RestipsSri LankaColombo

Scroll to Top