Annons
Annons
Koreanska grytor är boken som tar dig med på en matresa genom Seoul.

Koreanska grytor är boken som tar dig med på en matresa genom Korea. Författaren Gustav Kyhlberg äter sig genom staden och delar med sig av recept, erfarenheter och inspirerande restaurangbesök. Foto: Jonas Cramby

Sydkorea

5 restauranger i Seoul du inte vill missa!

Under flera års tid ägnade kocken Gustav Kyhlberg sig åt att äta sig runt i staden Seoul i Sydkorea. Här är hans bästa restaurangtips i mångmiljonstaden.

Text: Karin Wimark • 2022-10-06 Uppdaterad 2022-10-12

Då Gustav Kyhlberg flyttade hem från Seoul öppnade han den koreanska restaurangen Madam på Södermalm i Stockholm. Nu är han aktuell med boken Koreanska grytor fylld med inspirerande restips från tiden i Seoul och massor av recept förstås – allt från läckra kimchigrytor och mjuk tofugryta till oxbenssoppor, nudelsoppor och tillbehör som kimchipannkaka och riskakor i chilisås.

– Den koreanska matkulturen är väldigt egen om man jämför med resten av Asien. Man måste åka dit för att förstå vad det handlar om, säger Gustav Kyhlberg.

Vilket är ditt bästa nybörjartips för den som vill äta sig genom stan?

– Det är att utforska ett område i taget. Titta in på restaurangerna, ser det gott ut och det är fullt med folk brukar det alltid vara bra. Doftar det gott, gå in.

Något särskilt område man bör sikta in sig på?

– Seoul är en enorm stad, 11 miljoner människor i Seoul och ca 20 i Storseoul. Det finns många områden som bör utforskas. Men man kan börja med Hannam-dong, Sinsa-dong, Cheongdam-dong, Apguejong-dong, Samcheong-dong. Om man har ont om tid

Natten i Sydkoreas huvudstad Seoul bjuder på mat, kultur och puls. Foto: Jonas Cramby
Upptäck matkulturen i Sydkorea. Foto: Jonas Cramby

5 restauranger i Seoul

1. Naju house, Hannam-dong

Här käkar du Hanwoo barbecue i stadsdelen Hannam Dong. Hanwoo är vad man kallar den högsta klassen nötkött i Korea. Korean barbecue är det godaste som finns! Och Naju house är en riktig favorit. Kvalitén på köttet är magiskt och alla grytor på menyn är så sjukt bra. Prova rätten Maeum kalbi jjim som är en gryta med hetta och djup.

2. Hanchu, Sinsa-dong

Chimaek är en stor grej i Korea. Det är helt enkelt “chicken and beer”, kyckling och öl. Chi för chicken och maek för maekju som betyder öl. Hanchu kanske inte är bäst, men det är definitivt stökigast! Glöm inte att beställa de fläskfyllda gurkchilisarna till kycklingen.

3. Hamo, Cheongdam-dong

Restaurangen som fokuserar på Jinju-style och hyllar den traditionella autentiska maten. På Hamu äter man i egna rum och en fast meny. Otroligt bra mat med väldigt bra dryck. Deras makkgeolli, som är ett slags koreanskt risvin, som de gör själva är bland det bästa jag smakat. 

4. Aewol sikdang, Changseong-dong

Här äter du Jeju black pork barbecue uppe vid palatset Gyeongbokgung. Otroligt bra bbq med fläsk från jeju – bästa jag käkat i Korea! På Aewol Sikdang finns också ett väldigt spännande utbud av soju (en destillerad dryck från Korea vars smak påminner lite om vodka) och grymt bra tillbehör.

5. Gangnam Myeonoak, Meyong-dong

Här äter du klassik kalbi jjim (bräserade revben) i o-charmig lokal några våningar upp i det livliga shoppingområdet Meyondong. Gangnamn Myeonoak är en klassiker och grymt bra ställe för lunch mitt i city!

Boken Koreanska grytor finns att köpa på nätbokhandlare för 299 kr från 7 oktober.


Text: Karin Wimark • 2022-10-06
SydkoreaMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top