Annons
Annons
Oron för coronaviruset påverkar turistnäringen. Foto: TV4

Oron för coronaviruset påverkar turistnäringen. Foto: TV4

Nyhet

Efter coronaviruset: halva priset på Thailandsresor

Nyheterna om det smittsamma coronaviruset i den kinesiska Hubeiprovinsen har fått många resenärer att avboka sina resor också till Kinas grannländer. Det har skapat fyndläge för charteresor till Thailand.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-07 Uppdaterad 2021-08-13

Jämför med förra året har antalet bokningar av resor till Thailand minskat med 42 procent, dessutom har bokningar till Singapore minskat med 33 procent, Japan med 28,5 procent och Vietnam med 27,6 procent.

Charterarrangörer som Tui och Ving pressar därför priserna rejält på sina sista minuten-resor till Thailand, så pass att vissa resor halverats i pris. En tur och retur-resa mellan Sverige och Krabi och Phuket kan kosta så lite som 2 498 kronor för bara en flygstol och 4 500 kr för flyg och hotell i en vecka. Sista minuten-resorna till Thailand hittar du bland annat på Tuis och Vings sajter och samlat på resebyrån Tickets hemsida.

Men vad gäller om resenären är orolig för att viruset ska spridas och vill avboka exempelvis Thailands- eller Vietnamresan? Kan man få få tillbaka pengarna?

Vagabond har pratat med både försäkringsbolaget Europeiska och charterannagören Tui som berättar att man inte kan boka av sin resa och få pengarna tillbaka om man inte köpt ett av- och ombokningsskydd.

Charterbolagen erbjuder exempelvis en försäkring för mellan 300–400 kr per person för en Asienresa som ger dig rätt till en fri ombokning – fast då måste den ske mer än 30 dagar före avresan.

Såväl resebolagen som försäkringsbolagen följer Utrikesdepartementets (UD:s) råd. I dagsläget avråder UD bara från icke nödvändiga resor till Hubieprovinsen. Har du en resa bokad dit, har du rätt att avboka och få tillbaka alla pengar. Men för resten av Kina och grannländerna har du inte ärtt till det, såvida du inte köpt en specifik avbokningsförsäkring.

Vagabonds redaktör Per J Andersson gästade tv-studion på TV4 Nyhetsmorgon imorse för att prata om coronaviruset; hur det påverkar resor från och till Sverige, turistnäringen samt vilka möjligheter man har som resenär att få tillbaka pengarna för en bokad resa. 

Kolla in klippet här!

Gilla Vagabond på Facebook för mer resenyheter, tips och inspiration i ditt flöde.

Lyssna!

Vagabonds podcast: Öluffa i Karibien:

Kina: UD avråder från resor till Hubeiprovinsen

Storbritannien lämnar EU – detta gäller för resor under 2020

Därför ska du resa till Prag på vintern


Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-07
NyhetThailandFlygInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen