Khao Lak och vägen tillbaka. Foto: Jonas Gratzer.

Restips

Khao Lak: Tillbaka till paradiset

Från tyst fiskeläge till turism och tsunami. Vi följer vägen tillbaka för strandparadiset Khao Lak.

Text: Mikael Persson • 2016-04-12

Vägen är gropig, landskapet känns nästan indiskt. Täta palmridåer reser sig ovanför oborstade jordbruksmarker. Plötsligt ropar en skylt i glada färger Happy Beach

Ungefär så här torde Khao Lak ha se ut på 1980-talet när de första turisterna nådde trakten. Andamanska havet rullar in mot en snäckbeströdd evighetsstrand. Fiskare slänger ut kastnät mot turkosa bränningar. I strandkanten spelar ett franskt par förstrött boule med vita korallstenar och tillvaron känns lätt som luft.

För drygt 30 år sedan satt den thailändska bondpojken Korn i en långfärdsbuss mot Bangkok som passerade fiskeläget i skarven mellan djungel och hav och tänkte, här borde man bo. Istället reste han vidare och blev välbetald byggjobbare i arabvärlden. Efter flera år i främmande länder fick han nog av öknen och började längta hem.

– När planet landade i Thailand hade jag bara hade tio baht på fickan och det spöregnade. Ändå jublade jag inombords, berättar Korn som har rakad hjässa och mörka rockstjärneglasögon. 

Han fick jobb på en populär restaurang i Khao Lak. 

Khao Lak: Tillbaka till paradiset
Livet i Khao Lak puttrar vidare.

Turisterna hade börjat återvända till trakten efter tsunamin och det fanns gott om lediga arbetstillfällen. Idag driver Korn och familjen eget. 

– Vår restaurang och bungalowby är liten och enkel. Men vi har börjat bygga upp något nytt, säger han.

Strax intill har några flanerande turister stannat för att kika på de mjuka dyningarna som rullar in mot land. Spåren syns inte längre. Men Khao Lak bär fortfarande på naturkatastrofen inombords. Hur skulle det kunna vara annorlunda?

Just ovanför strandlinjen passar Noung sonen Mankon samtidigt som hon sorterar en korg med nyfångade krabbor. När katastrofen inträffade levde hon i närbelägna Ban Nam Kem, byn med saltvatten. 

Khao Lak: Tillbaka till paradiset
Dagarna mjukstartar på Happy Beach.

Något var fel den där decemberdagen. Hundarna som alltid brukade lufsa runt vid vattenbrynet var spårlöst försvunna. Fåglarna hade slutat upp att sjunga. Många som gick ner till havet för att fiska eller bada kom aldrig tillbaka. Jättevågen förstörde 1 500 hus och ödelade många liv i Noungs hemby. Ur spillrorna växte ändå något nytt. 

Reportaget fortsätter på nästa sida.

– Rotary uppförde hus som är bättre och bekvämare än de gamla, säger Noung.

Efter tsunamin erbjöds hon också fri utbildning och gick en matlagningskurs på Koh Lanta. För några månader sedan öppnade Noung en liten strandservering i Khao Lak. Köket har öppna väggar. Tre röda tegelstenar på marken markerar eldstaden. Snart glöder några vedstycken. Sitter på huk och ser hur krabbköttet puttrar i en stor wokpanna tillsammans med musselsås, ägg och kryddor. Äter sedan på stranden. Allt smälter i munnen. Smaken är hav och sälta.

Khao Lak: Tillbaka till paradiset
Bang Sak Beach. En arbetande strand av fiskare och bönder.

– Vi har inte särskilt gott om pengar. Min man är daglönare. Ändå drömmer jag om att öppna ett hotell i framtiden. Så många andra har ju lyckats, säger Noung.

I dag är turisternas Khao Lak större än någonsin och fÙ�ljer en fyra mil lång kuststräcka med lika många mil vidunderliga sandstränder. Åtskilligt är påkostat. Tonläget känns ofta internationellt. Ne-danför en landsvägsridå av 7-Eleven, mopeduthyrare och resebyråer väntar Bang La Ons och Bang Niangs flashiga spahotell som i många fall ägs av folk som bor långt från Khao Lak.

Khao Lak: Tillbaka till paradiset
Livet kretsar fortfarande kring havet i Khao Lak.

I norr och söder däremot tonar bebyggelsen ut och folkliv och hus ger tydligare signaler om att landet vi befinner oss i är Thailand. Under plåttaket på marknaden i Bang Muang sitter äldre män och smuttar på iste, cha yen. Klasar med sötsyrliga bananer ligger uppradade bland ingefära, basilika och plockade kycklingar. 

Tvärs över den trafikerade huvudgatan serveras ångkokta dim sum som ser ut som små konstverk. Beställer en handfull i sällskap av en kanna te och omeletten khai yat sai talay fylld med bläckfisk, skinka, räkor och korv.

Khao Lak: Tillbaka till paradiset
Bang Muang. Morgon med dim sum.

– Hur smakar det? undrar kvinnan som serverar.

Aroy mak, mycket gott, svarar jag.

Stränderna bortom Bang La On och Bang Niang har blivit ödsligare. Ljuden tillhör ofta djungeln eller knattrande mopeder. Gummiplantager trevar sig inåt land. Småpojkar klättrar uppför regnskogsklippor och simmar i naturliga grytor nedanför vattenfallens vita kaskader. Vid havet följer skruvformade snäckor ljus sand där turister blandas med fiskare och bönder. Folk är nyfikna och har tid att prata.

Khao Lak: Tillbaka till paradiset
Janne och Mona från Örnsköldsvik fastnade för Khao Lak.
Khao Lak: Tillbaka till paradiset
Färskt från havet. Traktens mat gäller på Happy Beach.

– Khao Lak har alltid känts välkomnande, säger Korns svenska kompis Jan Lindström. 

Sedan 2002 har han besökt trakten regelbundet. Förra vintern började han och hustrun Mona tänka på något mer permanent. Några thailändska vänner tipsade om ledig mark. Munkarna vid det lokala buddistklostret utsåg 7 november som lämpligt för byggstart. Fyra månader­ senare står villan i praktiskt taget färdig. 

En songthaew har just levererat altanplattor från en byggfirma i grannstaden Takua Pa.

– Jag är fortfarande förvånad över hur enkelt och snabbt det gick, säger Jan över en öl på verandan.

Tillbaka på Happy Beach. Somnar till blåsvart natthimmel full av stjärnor. Väcks av havet. Eller var det kanske något som grymtade? Korn är uppe och pratar ömt till sina djur: sju hundar, sex grisar, fyra katter och en stor brun uggla med vita ögonbryn. 

– Direkt från spa, skrattar Korn när suggan Grandmother bekymmerslöst vaggar mellan borden och lämnar klafsiga lerpölar efter sig. 

Kikar samtidigt på fiskarna som drar upp sina långsvansbåtar på land. Några turister simmar, dyker och snorklar i det turkosa vattnet. Himlen är knallblå och solen står i 90 grader.

Khao Lak: Tillbaka till paradiset
Khao Laks fyra mil långa strandsträcka inbjuder till lata dagar.

– Antalet besökare är färre nu än härom året, säger Korn över sin kopp coffee boran med kondenserad mjölk och massor av socker. 

Efter några gyllene år har resandeströmmen plötsligt vänt nedåt. Världsekonomin är svajig och prisläget har stigit i Thailand.

– Kanske skräms också många turister bort av det politiska läget i landet, funderar Korn som vill se förändringar i Thailand.

Khao Lak: Tillbaka till paradiset
Precis som förr. Morgon med fiske.

Morgon-tv:n står på i restaurangen. Ett nyrikt par rör sig i en lyxvåning i Bangkok. Allt är perfekt. Frisyrer, kläder, smycken. De unga huvudrollsinnehavarna umgås med andra vackra, rika. 

– Thailand styrs av en liten klick som har makt och pengar, men de saknar förståelse för hur det är att vara fattig, eftersom de aldrig konfronterats med verkligheten, fortsätter Korn.

Khao Lak: Tillbaka till paradiset
Vänner på Happy Beach! Korn och grisen Grandmother.

Han tror ändå på sitt land och framtiden. 

– En dag kommer politiska förändringar, som innebär att alla kan känna sig trygga och ha mat, jobb och husrum, säger Korn som snart återgår till att prata med sina hundar och grisar.

Når Pakarang Beach i kvällningen. Blir åter förvånad över hur snabbt Khao Lak växlar från livligt till ödsligt och i princip orört. Förutom ett stort hotell är jag nästan själv med kilometer efter kilometer av sand och snäckor.  Några kvinnliga joggare följer kusten. Två thailändska par har tänt en enkel grill och kikar på solnedgången över havet. Khao Lak går sakta mot en ny dag. 

Khao Lak: Tillbaka till paradiset
Khao Lak. Dagar i rosa skimmer.

Guide: Khao Lak

Thailändska Koh Similan – paradisöar i Andamanhavet

5 sköna öar i södra Thailand


Text: Mikael Persson • 2016-04-12
RestipsThailandKhao LakReportage

Scroll to Top