Redaktionen

Redaktionen

Restips

Klimatsmart vinterresa till Thailand

Thailand, landet dit nästan alla vill resa. Inte så konstigt. Vem vill inte byta novembers gråväder mot barfotadagar på en snäckbeströdd strand, morgnar med sol och kvällar i shorts? Vagabond ger dig klimatsmarta tips för resan.

Text: Redaktionen • 2007-05-15

Livet i Thailand är lätt. Vänligheten som möter lämnar knappast någon oberörd. Köket tillhör världens bästa och fyrar av hett, sött, milt och curry. Naturen bjuder på berg, öar, rhododendron och bambu. Det är lätt att resa runt. Samtidigt bidrar just de kvaliteterna till en turistström så massiv att den på sina håll raserar miljö och kultur. I förlängningen hotar trycket att sudda ut de värden som fått folk att längta hit. Men det finns också platser som valt att gå åt motsatt håll, där turismen sker på naturens och kulturens villkor.

Flygresan tur- och retur till Bangkok resulterar i en personlig koldioxidskuld på mer än fem ton, det vill säga ungefär dubbelt så mycket som den samlade kvot vi kan göra av med under ett år. Så dags att ge upp de där drömmarna om Orienten?

Det behöver inte vara så. Ändra istället resandemönster och allt blir rimligare.
Om du flyger till Thailand, flyg bara vart tredje, eller vart fjärde år och stanna hellre längre i Asien när du väl är där.
Är du riktigt klimatsmart (eller flygrädd) gör du Thailandsresan till ett stort äventyr: åk Transsibiriska järnvägen till Beijing och fortsätt till Bangkok via Vietnam. Färden tar mycket längre tid och kostar också mer. I gengäld får du en hel drös högklassiga upplevelser på köpet. Moskva och Sibiriens väldiga skogar med fönster mot Bajkalsjön. Kinesiska muren och den förbjudna staden. Hanoi, Hue, Ho Chi Minh och Mekong.

Ungefär så här mycket växthusgaser släpper din resa ut:

Stockholm–Bangkok tur- och retur
Flyg: 5760 kg.
Land- och sjövägen: 1037-1283 kg. Färja: Stockholm–Helsingfors, tåg: Helsingfors–Moskva–Peking–Hanoi–Quang Tri. Buss: Quang Tri–Vientiane. Tåg: Vientiane (Nong Kai)–Bangkok.

Tre gröna frestelser

1) Närkontakt med natur och kultur

Phuket behöver inte betyda barer och neon. Knappt två timmars resa från innerstan, och mitt i Phang-Nga-buktens skimrande blå universum, flämtar den lilla ön Ko Yao Noi, med traditionellt liv, risfält och betande bufflar.

Vid 1990-talets mitt stod Ko Yai Noi inför ett vägval: hoppa på turisttåget och kanske rusa mot samma utveckling som Patong och Kata. Eller gå sin egen väg.
Det blev det sistnämnda. Lokalbefolkningen bildade Ko Yao Noi Eco-tourism Club som arbetar för hållbar turism och för att skapa inkomster och arbetstillfällen. På Ko Yai Noi kan du bo och äta tillsammans med öns folk, följa med ut på traditionellt räk- och krabbfiske med nät, paddla havskajak och givetvis njuta av strändernas mjuka sand och alla tropiska fiskar som strömmar genom korallreven.

2) Hemma hos Robinson

Ko Tarutao, i sydvästligaste Thailand, är nationalpark och i det närmaste obebodd. Regnskogen följer med ner till havet, står på tå och kikar över långa, orörda stränder av mjuk sand och milt vågbrus. I norr, vid Ao Pante, finns enkelt boende och en liten restaurang. Det är allt. Inga barer, inget internet, ingen privat trafik. Istället stränder, märkliga klippformationer, djungel och djur. Att se apor är lätt, inte bara makaker utan också rökgrå langurer. En utterfamilj brukar leka i hamninloppet. Där finns också kungsfiskare och varaner, ödlor som påminner om små dinosaurier.

3) Det gröna berget Doi Chiang Dao

Ligger bara drygt elva timmar med bil norr om Chiang Mai. Vådliga tvärbranter reser sig hundratals meter från risfält mot moln. Här finns ångande djungel, grottempel och lysande pagoder. Men planerna på en kabelbana och storskalig turism stoppades av lokala miljögrupper. Idag är faciliteterna fortfarande mjuka och småskaliga. En handfull värdshus arrangerar ekoturer i det grannskap som rymmer flera stamfolksbyar och djungel med unikt fågelliv.


Text: Redaktionen • 2007-05-15
RestipsThailandAnsvarsfull turismBangkok

Scroll to Top