Annons
Annons
Foto: Nina Erixon

Foto: Nina Erixon

Frankrike

Pensionera dig utomlands – tjäna pengar!

Sol och värme lockar många svenskar att pensionera sig utomlands. Men det finns också ekonomiska skäl att låta flyttlasset gå mot varmare breddgrader. Här är våra tips till en skönare pension!

Text: Karin Wallén • 2010-03-16 Uppdaterad 2010-03-16

Missa inte: Vi har uppdaterat guiden. Den nya versionen hittar du här. 

I takt med att vi vant oss att resa ofta och långt har också tanken på att bosätta sig en tid utomlands som pensionär blivit allt mindre främmande.
Dessutom finns det stora ekonomiska vinster att göra. I stort sett alla svenska pensionärer, oavsett inkomst, sänker sin skatt om de flyttar utomlands.

– Som en tumregel halverar man sin marginalskatt om man flyttar utanför Norden. Om man flyttar till Frankrike, som är vårt mest populära pensionsland, får man betala ungefär en tredjedel av den skatt vi betalar här på pensionen. I Spanien blir det två tredjedelar, säger Göran Andersson, vd för Taxzero AB, ett företag som specialiserat sig på konsulttjänster för den som vill pensionera sig utomlands.

Det finns ingen officiell siffra på hur många svenska pensionärer som bor utomlands. Däremot gjorde analys­företaget Kairos Future en stor undersökning bland 40- och 50-talister (den så kallade rekordgenerationen) för ett par år sedan, och då uppgav var fjärde person att de hade för avsikt att flytta utomlands inom tio år. De flesta angav klimatet och en allmän misstro mot den svenska välfärden som orsak.

Enligt undersökningen skulle 300 000 svenskar lämna landet i jakt på ett skönt pensionsliv i värmen. Göran Andersson tror att siffran var för hög, men märker att intresset för utlandspensionering ökar.

– De som blir pensionärer nu är mer resvana än tidigare generationer. Bland våra kunder är höginkomsttagare över­representerade, men även de som tjänar mindre skulle kunna få mer kvar i plånboken om de flyttade.

Men hur fungerar det då att ta ut sin pension i ett annat land?
Rent principiellt blir du skatteskyldig både i Sverige – där du har tjänat in pensionen – och i det nya landet, där du nu ska leva. För att undvika dubbelbeskattning har Sverige ingått avtal med ett stort antal länder. Det kan leda till en uppdelning där båda länder får rätt att beskatta, på olika delar av den totala pensionen. Avtalen med de olika länderna är likartade, men skiljer sig något åt. Det är därför bäst att kontrollera med en expert hur varje lands regelverk påverkar din ekonomi. Om pensionen ska beskattas i Sverige gäller så kallad särskild inkomstskatt (sink-skatt) som är 25 procent. Den skatten är definitiv, vilket innebär att inga avdrag ges, men den är ändå lägre än den vanliga svenska skatten, som ligger på i genomsnitt 32 procent.

Flyttar man till ett lågskatteland kan det löna sig att ta ut pensionen under en kortare tid, alltså att “pensionsmaximera”. Detta går att göra med tjänstepensionen och den privata pensionsförsäkringen, som normalt kan tas ut i större summor under en femårsperiod. Den allmänna pensionen måste däremot tas ut i mindre portioner under “livsvarig” tid.

Att ta ut så mycket som möjligt under utlandsåren är en särskilt bra affär för den som vill ha en skön tid i solen och värmen som frisk och pigg pensionär, för att sedan flytta hem till Sverige igen efter fem till tio år. Flyttar man till exempel till Frankrike, där skatten är låg, kan du pensionsmaximera under de år du bor där, och placera de pengar du inte gör av med i fonder. Väl hemma igen kan du ta ut de sparade pengarna, helt utan ytterligare beskattning.

Men att skatteskriva sig i ett annat land innebär också en del uppoffringar. Man måste helt enkelt klippa de synliga banden till Sverige, för att visa Skatteverket att man inte längre har “väsentlig anknytning” till sitt gamla hemland.

Medborgarskapet och det svenska passet får du behålla, och du äger alltid rätt att vara i Sverige upp till normalt sex månader om året. Men att ha kvar ett företag eller behålla huset i Sverige går inte. Har du under någon tid varit skriven på en adress räknas det som permanentboende, och fastigheten måste därmed säljas.

– Ett vanligt fritidshus får man ha kvar, men en övernattningslägenhet i Stockholm blir inte godkänd, säger Göran Andersson.

Förutom språkförbistring och kulturkrockar kan det dyka upp en del krångel med byråkratin när man flyttar utomlands. I Thailand är det ganska lätt för personer över 50 år att få visum för ett år i taget, men det blir desto snårigare när man ger sig in i bostadsaffärer, eftersom utlänningar får äga hus – men inte marken det står på.

Erik J Olsson, som skrivit boken Pensionera dig utomlands (Ica förlag, 2010), tycker att man bör börja planera flera år innan flytten, särskilt om man ska köpa hus.

– Mitt tips är att först hyra bostad och sedan i lugn och ro köpa på plats. Man bör också tänka på att inte ta med alltför mycket av bohaget, eftersom flyttkostnaden kan bli en stor pott i budgeten. I många länder säljs fastigheter fullt möblerade, vilket kan vara en fördel.

Han tycker också att den som har en hög pension från näringslivet eller en stor aktieportfölj bör ta hjälp av en expert som kan reda ut konsekvenserna av en pension utomlands, gärna i flera länder. Skillnaderna mellan länder kan bli avgörande för vart man ska flytta.

– Normalpensionären kan däremot i många fall klara flytten på egen hand, särskilt om motivet till flytten framför allt är livskvalitet och inte rent ekonomiskt, säger Erik J Olsson, som själv gärna skulle flytta till Medelhavet när han pensionerar sig, om ungefär tjugo år.

Här bosätter sig flest svenska pensionärer:

Frankrike, Malta, Spanien och Thailand är, i den ordningen, de i särklass populäraste utflyttningsländerna för svenska pensionärer. Därefter kommer länder som Cypern, Italien, Grekland, Bulgarien och Portugal. Turkiet och Kroatien har också börjat öka i popularitet. I Kroatien har det varit svårt att få uppehållstillstånd, men när landet blir medlem i EU kommer det att bli lättare. Allt fler svenskar hör också av sig till Taxzero med frågor om pensionering i Sydafrika och Brasilien.

Tänk på att …

  • Du kan börja ta ut din allmänna pension när du är 61 år. Tjänstepensionen börjar normalt tas ut från 65 års ålder, men kan gå att ta ut i förtid redan från 55 års ålder, vilket dock skulle innebära en väsentligt reducerad pension.
  • Se över arvet. I Sverige har vi avskaffat förmögenhets-, arvs- och gåvoskatt, men i många andra länder finns dessa skatter kvar.
  • Inom EU får du sjukvård genom Försäkringskassans EU-kort. Svensk sjukvård har jämförelsevis mycket goda resultat, men väldigt långa köer. När du flyttat utomlands och besöker Sverige har du bara rätt till akutsjukvård. Mindre akuta åtgärder som till exempel höftledsoperationer måste ske i ditt nya hemland.
  • Utanför EU behöver du en privat sjukvårdsförsäkring. Taxzero beräknar kostnaden till cirka 2 000 kr/månad, medan Erik J Olsson menar att 3 000 kr är mer realistiskt, särskilt om du ska resa mycket och vill ha en internationell försäkring. Ju äldre du blir, desto dyrare blir försäkringen.
  • Privat sjukvårdsförsäkring kan vara nödvändig även inom EU, beroende på hur det aktuella landets sjukvårdssystem ser ut och vilka krav du har på kvalitet, engelskspråkig personal osv.

Så här mycket kan du tjäna:

Thailand

Ett 61-årigt par säljer huset i Sverige och får 1,5 miljoner kronor i vinst efter skatt på huset. Kapitalet placeras i en utländsk kapitalförsäkring som ger 8 procent i årlig avkastning. Detta gör att kapitalvinstskatt undviks.
Makarna har var och en 15 000 kr/månad i allmän pension, 6 000 kr/månad i tjänstepension och 1 500 kr/månad från en privat pensionsförsäkring.


Skatt om de bott kvar i Sverige: 203 000 kr/år.

Skatt vid flytt till Thailand: 119 000 kr/år.
Gemensam skattevinst: 84 000 kr/år.

Frankrike

Ett 61-årigt par säljer huset i Sverige för 1,5 miljoner kronor, köper lägenhet i Frankrike och slipper skatt för husförsäljningen tack vare de nya uppskovsreglerna som gäller inom EU. De har 15 000 kr/månad var i allmän pension och 2 000 kr/månad i
tjänstepension.
Skatt om de bott kvar i Sverige: 119 000 kr/år.

Skatt vid flytt till Frankrike: 29 000 kr/år.

Gemensam skattevinst: 90 000 kr/år.

Malta

Ett 61-årigt par säljer huset i Sverige och köper en ny bostad på Malta, men behåller sitt fritidshus i Sverige. De har haft välavlönade arbeten inom privat sektor och har 15 000 kr/månad var i allmän pension, 27 000 kr/månad i tjänstepension och 5 000 kr/månad från en privat pensionsförsäkring.


Skatt om de bott kvar i Sverige: 459 000 kr/år.

Skatt vid flytt till Malta: 189 000 kr/år.
Gemensam skattevinst: 270 000 kr/år.

Källa: Taxzero, Dagens Industri.

Diskutera: Vart skulle du vilja pensionera dig?


Text: Karin Wallén • 2010-03-16
FrankrikeMaltaThailandGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top