Annons
Annons
Foto Thinkstock

Foto Thinkstock

Brasilien

Shoppingguide

Hon är prutandets drottning och packar som väskorna vore bottenlösa. Och hon har ett skåp fullt av presenter för alla tillfällen. Vi har hittat landets i särklass proffsigaste shoppare. Här är hennes skola.

Text: Redaktionen • 2009-03-17 Uppdaterad 2021-09-15

5 snabba shoppingråd

1) Slå till direkt
Om du ser något du vill ha, tänk aldrig “Det där handlar jag nästa gång jag kommer hit”. Du kommer nämligen aldrig dit igen, eller gör du det har du inte tid då, eller den sak du ville ha är borta. Den stora shoppinghemligheten är att slå till genast och sedan tappa allt intresse för liknande saker i andra affärer. Du vill ju inte veta att du kunnat få den billigare någon annanstans, eller hur?

2. Pruta är inte alltid nödvändigt
Affärer med “fixed prices” kan vara en vila i länder med stark prutkultur. Där får man dessutom vara i fred, i så hög grad att det kan vara svårt att få betala. Ett besök i de affärerna kan också vara ett sätt att kolla prisnivån innan man kastar sig ut i prutdjungeln.

3. Varför inte slå till på ett par nya brillor?
Glasögon köper man med fördel i Asien. Ta med ett recept från din optiker hemma om du känner dig osäker. Normalt utförs jobbet till stor belåtenhet och en fjärdedel av priset hemma.

4. Kolla kvaliteten på dvd
Asien svämmar över av piratkopierad elektronik i form av dataspel, cd-skivor och dvd-filmer. Om du inte har några moraliska betänkligheter kan det ändå vara klokt att vara lite försiktig. Be att få lyssna på skivan och titta på filmen innan du handlar. Vissa filmer är inspelade med en handkamera längst bak i en vanlig biosalong (större risk ju nyare film), vissa skivor har bara ett spår. Å andra sidan är det ju väldigt billigt.

5. Skapa plats för prylarna!
Vet du inte vad du ska göra av alla små prydnadsprylar du köpt på dina resor? Skaffa ett “reseskåp” med glasrutor och belysning där grejerna kan stå och erbjuda fina minnen. Den indiska mässingsfiguren som ligger på magen och läser blir nästan överkörd av den karibiska lastbilen intill porslinshusen från Prag och det lilla mongoltältet plockar jag fram så fort jag ska berätta hur man bor i Mongoliet. Oundgängligt!

Köpa vad var

Brasilien

Världens skrikigaste och färggrannaste badhanddukar säljs naturligtvis längs Copacabana och Ipanema. Ladda upp inför Riokarnevalen på Casa Oliveira, musikhus på Rua da Carioca specialiserat på samba och oväsen, på trummor och maracas. Hantverk, kläder och kuriosa hittar du på Feira Hippie, söndagens gatumarknad på General Osorio Square i Ipanema. Mer konventionellt utbud på de USA-influerade Barra Shopping och Rio Design Center, två gigantiska varutempel.

Dominikanska republiken

Som på andra karibiska öar – rom. (Den man dricker.) Konst från ön Hispaniola (Haiti och Dominikans-ka republiken) räknas som den bästa i karibien. Cigarrer av märket Davidoff är prisvärda. Världens kanske finaste bärnsten finns här, bästa affärerna finns i Santo Domingo och Puerto Plata.

Grekland

Stickade tröjor, skor, sandaler, gips- och stenrepliker av grekiska gudar, cd med rembetikamusik, pistagenötter, flytande honung, ouzo, Metaxa (grekisk brandy) och billig men bra retsina i flaska med kapsyl. Missa inte loppmarknaden i Monastiraki i Aten med allt från vattenpipor och grekiska stränginstrument till solglasögon och begagnade prylar. Vill du handla modekläder och skor i huvudstaden är det den centrala gågatan Ermou och gatorna runt Platia Kolonaki som gäller. Här finns alla stora märken med egna boutiquer plus multinationella kedjor som Zara, Lacoste, Mango och -Accessories.

Indien

Kläder, kryddor, hennapulver, silversmycken, ädelstenar, gudabilder… Listan kan göras lång. Förutom att handla i basarer – där du ska pruta – finns i större städer statliga Emporiums där du handlar hantverk och hemvävda kläder med fasta priser. Stora regionala skillnader i utbud mellan olika delar av landet. En ny trend är att indiskt folklore alltmer inspirerar moderna kläddesigners, sys upp med hög kvalitet och säljs i flashiga boutiquer. Missa inte: Central Cottage Industries Emporium i New Delhi, Central Market i Kolkata och Kalbadevi Bazaar i Mumbai.

Italien

Bra italienska viner är billigare hemma i Sverige. En god grappa däremot, exempelvis en Poli gjord på muscatdruvor, är ett bra köp. Kvaliteten på en parmesanost eller parmaskinka är standardiserad, varför man med fördel kan handla dessa på ett varuhus eller en Autogrill längs motorvägen. Märkeskläder och märkesskor är roligt men dyrt att handla i Milano och billigare men tråkigare i de outlets som ligger norr om staden.

Kanarieöarna

Träarbeten i tall, kastanj, mullbärsträd och björk är vanliga i form av skålar, skedar, kastanjetter och soppslevar.
Korgarbeten gjorda av palmblad, vass och vide. Broderade bordsdukar av spets och silke och keramik.
Alkohol, cigarrer och honung är uppskattade lokala gåvor. En speciell honung från öarna utvinns ur palmsav.
Vin och mat. Ost, fikon, mandel, torkad frukt och rom. Blommor. Många köper med sig en Strelitzias (papegojblomma) från Teneriffa med spektakulära orange blommor, eller fröpåsar.

London

Kläder: klassiska designers på Sloane, Old Bond och New Bond Street; nygammalt popmode på King’s och Fulham Road; billigare märken på Oxford Street; trendigt på varuhuset Harvey Nichols, skor på Neal Street; street fashion på Camden Market, det senaste på All Saints Road, design second hand på Monmouth Street samt brittiskt på Regent och Jermyn Street.

Marocko

Mattor, sandaler, kryddor, mosaik-bord, smycken, orientaliska lampor, vackra tyger, kuddar, keramik, träsniderier och en mängd andra saker som du annars bara hittar i exklusiva importbutiker i Sverige. Särskilt Marrakechs olika souker (basarer) rekommenderas.

Nepal

Det traditionella: khukriknivar, sjungande skålar, hinduiska gudamasker, tibetanska smycken och träsniderier. Mangal Bazar i Patan har bättre priser än Kathmandu. Gäller även silver, fotlänkar och kryddor. Vid torgets sydvästra hörn, liten kiosk som säljer egen mixad curry. Bäst thankas, buddistiska målningar, hittar du i Bhaktapur.
Det nya: Kathmandu och gatan New Road har även efter asiatiska mått låga priser på elektronik. Indier reser hit för att köpa statusprylar. Hotellområdet Thamel fylls av kläder, skräddarsytt och friluftsartiklar. Det är betydligt billigare här än i Skandinavien. Pilgrims Book Store har ett fantastiskt utbud av böcker om Asien. Glöm inte att köpa hem te, nepalesiskt te från Ilam är bättre än de bästa sorterna från Darjeeling.

Singapore

Elektronikprylar inhandlas med fördel på affärerna vid Sim Lim Square, Bencoolen Street i Little India. Glöm inte att pruta! Mycket elektronik finns även i köpcent-ret Serangoon Plaza, Seragoon Road i Little India. Fasta priser för den som tröttnat på -prutandet.

Tallinn

Stickat, jeans, skinn, dataspel, sprit, öl av märket Saku, surdegslimpor, bärnsten, kristall och hemslöjd. Betydligt billigare här än i Sverige. Kaubamaja är stans äldsta varuhus, lite som ett estniskt NK. Ta spårvagnen till Kadak Turg, Ryssmarknaden, och du hamnar i ett virrvarr av basarbutiker, av plagiat, billiga kläder och dataspel. Kesk Turg, marknadshallen nära gamla stan, säljer fantastiska brödlimpor, korvar och nyfångad gädda från Finska viken. Mer sofistikerat på Kristiine Kesku, moderna shoppingkomplex med hett mode, med Vespuci, Endla 45, Baltman och livsmedelshallen Primo. Viru är kanske den exklusivaste shoppinggatan i gamla stan, flera skojiga småbutiker med attityd här. Yllemuren, wall of sweaters, nära Viruporten i gamla stan, påstår sig bäst i världen på stickat, allt ifrån traditionellt till lusekoftor och sibiriska sockar. Alkohol säljs på sina håll dygnet runt, estniskt öl och den inhemska likören Vana Tallin är värda att testa.

Thailand

Dvd-filmer och cd-skivor, finns i de flesta städer. I Bangkok på Siloms nattmarknad. I Chiang Mai på Chang Klan.
Chatuchak helgmarknad i Bangkok säljer kläder, klockor, läder, väskor, vaser, konst, tyger, leksaker – allt! Här finns julklapparna för hela släkten. Märkeskläder finns som piratkopior, varuhuset MBK är oslagbart.
River City affärscentrum i Bangkok. Flera våningar med lite dyrare varor av hög klass, som kläder, smycken, skor och konstföremål.
Skräddare som syr upp kläder finns mest i städerna. Sidenkläder är billigt. Jadesmycken anses bringa lycka och skyddar mot sjukdomar. Guld- och silverarbeten till bra priser.
Bergsfolken i norr gör fina broderier, kläder, väskor, smycken, paraplyer, solfjädrar, silversmide, bronsarbeten och keramik.
Mat. Köp med roliga burkar och spännande kryddor hem. En energikälla när vintermörkret faller.

Turkiet

Kläder, läder, kryddor, mat och musik. Turkiet är snudd på den moderna shoppingens urmoder. Istanbuls 500-åriga basar, Kapali Çarsi, rymmer 4000 småbutiker, rent guld, vita tubsockar och handknutna mattor. Här är det viktigt att pruta. Än bättre priser i stadsdelen Aksaray, kvarter fyllt av små skrädderier, klädbutiker och läder från topp till tå. Istanbulborna själva handlar gärna i förorten Bakirköy på shoppingcentrena Carousel och Galleria. Stans nyrika sätter sprätt på kontokorten i gigantiska stål- och glasskrapan Akmerekez. Ultramodernt mode och 241 butiker här. Matmarknaden på Itafiye Caddesi har anatolisk bergshonung, kurdisk korv och ljuvliga oliver. Egyptiska basaren frestar med kryddor och turkisk viagra. Kul, småstökig jättebasar även i Izmir. I medelhavskustens turiststäder: billiga jeans, läder, shorts och skjortor. Testa Halk Pazar i Antalya eller Alanyas basar. Missa inte att köpa hem raki, turkiskt te (märket Çaykur) och en cd med Baris Manço eller Bülent Ersoy.

USA

Jeans. Ska du hitta de bästa priserna så ta dig utanför storstäderna till shoppingcenter. Ett par levisjeans för drygt 300 kronor är inte ovanligt.

Vietnam

Sidenkläder och lackerwear är prisvärt. I Hanoi, men framför allt Hoi An kan du måttbeställa sidenkläder till en fjärdedel av priset här hemma. Ta med ett favoritplagg hemifrån så kopierar de modellen. Lackerwear är lackade träföremål, skålar, brickor, underlägg. Vackert typiskt vietnamesiskt hantverk.

Se upp för övervikt

Övervikt kostar olika på olika flygbolag men 300 kronor per kilo är inte ovanligt. Handbagagets tillåtna storlek varierar även det. På reguljärflyg gäller ofta måttet 55 x 35 x 25, maxvikt 7–10 kilo. Lågprisflyg och charter har något mindre mått och vikt. Information om detta finns på flygbolagens och researrangörernas hemsida.

Skicka hem? Visst, det kan kosta men inte så mycket som övervikt om du inte har bråttom. I exempelvis Bangkok är man van vid att turister skickar hem saker och det finns mycket bra packningsmöjligheter. Därifrån kostar det cirka 200 kronor för
2 kilo. Redaktionen har goda erfarenheter av att skicka hem saker både därifrån, Peking och New York.

Köper du elektronik? Bra att tänka på är:

Att teknikprylar kan vara anpassade till de standarder som gäller i landet, och kanske inte fungerar som tänkt därhemma. Dessutom är det inte säkert att teknikprylarna har global garanti, vilket innebär att du kanske inte har någonstans att vända dig för reklamation.


Text: Redaktionen • 2009-03-17
BrasilienDominikanska republikenEstlandGreklandIndienItalienMarockoNepalSingaporeSpanienStorbritannienThailandTurkietUSAVietnamInför resanKanarieöarnaLondonPhuketTallinnWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top