Denguefeber sprids via myggor, men smittar inte från människa till människa. Foto: Thinkstock

Denguefeber sprids via myggor, men smittar inte från människa till människa. Foto: Thinkstock

Nyhet

Thailand drabbat av dengue

Förra året drabbades Thailand ovanligt hårt av denguefeber. Totalt smittades 142 svenskar av myggan, dubbelt så många som fem år tidigare.

Text: Johanna Jackson • 2014-01-29

Viruset smittar i cykler och har sin topp ungefär var tredje år. Förra året var ett av de värsta i Thailand. Antal smittade har gått upp stadigt från millennieskiftet. I mitten av 00-talet drabbades mellan fem och tio Thailandsturistande svenskar av 100 000. 2008–2009 drabbades 13–15 svenskar per 100 000.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) smittas varje år 50–100 miljoner människor världen runt av denguefeber. Värst drabbat är Sydostasien och Latinamerika. När det gäller svenskar smittas flest i Thailand, och därefter i Indonesien och Filippinerna.

– Men det beror främst på att fler reser till Thailand, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till Vagabond.

Unga vuxna mellan 20 och 29 år har högre risk att drabbas av denguefeber. Man vet inte säkert varför, men på Folkhälsomyndigheten tror man att det hör ihop med sättet unga människor reser. Flera unga packpackar och bor enkelt än äldre personer och många unga personer stannar längre i landet och rör sig över större områden.

Symtomen kan visa sig som en vanlig influensa med ont i huvudet eller kroppen och leder, men också som röda utslag eller blödningar under huden och i de inre organen.

– Det är när blödningar uppstår som det är allvarligt och man ska uppsöka läkarvård, säger Marika Hjertqvist.

Hittills i januari i år har 15 svenskar smittas av denguefeber på resa. Tre av dem hade rest i Thailand. I januari 2013 drabbades 34 svenskar i Thailand och 17 på andra håll i världen.

Är detta ett tecken på att bli färre fall av dengue i år?

– Ja, åtminstone om det fortsätter som i januari, säger Marika Hjertqvist.

Fakta: Denguefeber sprids av myggor

  • Sjukdomen sprids av ett virus som bärs av myggor.
  • Små barn, äldre människor och personer med nedsatt immunförsvar har större risk att drabbas allvarligt av viruset om de väl blir smittade.
  • Det är fyra gånger högre risk att du smittas om du åker under sommarhalvåret än under vinterhalvåret.
  • Det tar mellan två och tio dagar från att man blivit smittat till att man insjuknar.
  • Sjukdomen smittar inte mellan människor.
  • Sjukdomen är utbredd över Asien, Latinamerika och Afrika men fall av denguefeber har även rapporterats från Europa.
  • Myggbestånden är större under fuktiga perioder och vid områden nära tätbebyggelser.
  • Det finns ingen medicin eller vaccin mot sjukdomen. Behandling med febernedsättande eller smärtlindring ges för att behandla symtomen.
  • Det finns fyra typer av denguefeber och mer eller mindre aggressiva varianter existerar inom typerna.
  • Har man fått en sort blir man immun mot den men kan fortfarande drabbas av de andra sorterna. Viss forskning tyder på att symtomen blir värre om man drabbas flera gånger men det är inte helt fastställt.

Text: Johanna Jackson • 2014-01-29
NyhetThailand

Scroll to Top