Annons
Annons
Foto: Pauline Ramsby

Foto: Pauline Ramsby

Restips

Thailands stränder efter tsunamin

Frågorna om Thailand är många. Går det att resa till Phuket? Hur ser det ut i Khao Lak? Kommer Phi Phi Island någonsin att återhämta sig. Vagabonds chefredaktör Bodil Sjöström har precis kommit hem från en rundresa i södra Thailand. Här är hennes rapport.

Text: Bodil Sjöström • 2005-08-05 Uppdaterad 2005-08-05

SOM KOKOSTOPPAR STICKER ÖARNA UPP ur havet. Planet går ner för landning i Phuket. Alla tittar lite yrvaket på de föreunderliga öarna i Phang-Gna bukten. Havet syns åt alla håll. Det blågröna havet som inte ett fotografi i världen kan återge i rätt färgskala, det fantastiska varma badvattnet med snorkelvärldar bortom vår fantasi, det fasansfulla havet som tog över 5 000 liv på annandag jul.
Den svenska flaggan vajar i utkanten av flygplatsen. Små vita hus, en liten gård, en plats där de svenska kropparna i ceremoni fylld av eftertanke lämnar Thailand för att äntligen få komma hem.
En vit kista görs i ordning.
Den är inte mer än en halvmeter lång.

JAG UNDRAR OM NÅGON kan landa på den här flygplatsen utan att tänka på tsunamin. Hur badande föräldrar förlorade sina barn då de slets med våldsam kraft ur händerna, hur fiskebåtarna i byn Naem Kem slungades flera hundar meter upp i byn och hamnade mitt bland husen. Alla dessa berättelser vi hört, sett och inte kunnat värja oss från för att de liknar våra egna liv. För att det kunde ha varit vi.
Nu hamras det på Phukets stränder, cementblandare går varma långt efter att solen gått ner. En ny säsong närmar sig, då måste det vara klart. Tankarna om en ny tsunami ligger som ett tabubelagt dis över Andamankusten. Det får inte hända igen, och gör det ändå det ska varningssystem förhindra en mänsklig katastrof.
–Det händer inte igen på hundra år, säger Tukkata i Khao Lak.
–Jag litar aldrig på havet igen, säger Manoj på Nai Yang Beach på Phuket.
–Om några år kanske vi har glömt, men jag sover fortfarande dåligt om nätterna, säger en barägare på Phi Phi Island.

PALMERNA RASSLAR I DEN VARMA VINDEN, luften dryper av fukt. Vi ska ta oss runt ön, till varenda vik, till Khao Lak en timmes bilfärd norr om Phuket och till Phi Phi Islands. Ända sedan månaden efter tsunamin har rapporterna skiftat om hur skadad Andamankusten är. Från ”no problem”, till ”disaster”. Vi ska se med egna ögon. Vår fotograf Susanna Asklöf var på Ko Lanta då tsunamin inträffade och stod med vatten upp till hakan. Tsunamin skadade Kaw Kwang Beach Resort och Twin Bay Beach Resort, båda är nu öppna som vanligt igen och inget syns efter tsunamin.

KO TARUTAO OCH KO LIPE har klarat sig undan skador och Krabi är så gott som helt intakt. Vi besökte Ao Nang och Railey Beach tre veckor efter katastrofen (Vagabond 1/05). Restauranger och hotell gapade tomma. East Railey, där många budgetresenärer och klättrare bor var rejält skadat, men där valde många att stanna kvar och arbetade tillsammans med lokala befolkningen för att reparera förstörelsen. På West Railey syntes inga skador sånär som på en swimmingpool och ett resort som reparerades.
Ao Nang klarade sig undan större skador och Nopparat Thara Beach användes till att laga de nästan 400 långsvansbåtarna som förstördes av tsunamin. Inte en tvekan om att de inom ganska snar framtid helt skulle återställa stränderna. Till Krabi stad kom aldrig någon tsunami.


Text: Bodil Sjöström • 2005-08-05
RestipsThailandKhao LakPhi PhiPhuket

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen