Foto: Sara Pettersson

Foto: Sara Pettersson

Restips

Vingårdar i Thailand

Thailändskt vin är på uppgång och nu kan du få en smakrik upplevelse på någon av landets vingårdar.

Text: Sara Pettersson • 2012-01-02

Den röda traktorn tuffar fram i fukten längs små grusvägar. Vi sitter i släpvagnen bakom
och tittar storögt ut över soldiset som ligger tätt över vinfälten. Är det verkligen Thailand vi befinner oss i, och inte Frankrike, Kalifornien eller Syd­afrika? Traktorn stannar och vi hoppar ut för att beundra de stora klasarna av röda druvor som hänger på vinrankor i långa rader.
I Thailand finns tre större vindistrikt och alla har de trotsat lagarna som länge säger att druvor till vin endast kan odlas mellan latituderna 30 och 50. Här, på vinplantaget pb Valley i Khao Yai, ligger odlingarna på latitud 14,3 och borde egentligen ha ett alltför tropiskt klimat för vinodling. Men tack vare flera år av experimenterande och ett något svalare klimat på grund av dess höjd, 300 meter över havet, så har man lyckats framställa druvor som trivs.

Vingårdar i Thailand
Ett glas rött i skymningen.

När vi anländer till pb Valley är det lugnt ute på fälten. Den mest hektiska skördetiden mellan januari och mars har precis passerat och endast några få traktorer åker runt på fälten. Vi skjutsas till vinkällaren där den klimatkontrollerade kylan svalkar skönt efter timmar ute i den varma luften. Här står importerade franska ektunnor på rad, i full aktivitet att lagra några av Thailands bästa viner. Därefter följer en provsmakning av gårdens egna viner som huvudsakligen är söta och fruktiga.
Varje år producerar pb Valley cirka 150 000 liter vin. Det mesta exporteras till bland annat Danmark, Tyskland, Storbritannien och Japan. Endast 20 procent stannar kvar i Thailand. Thailändare är inte bara nybörjare i vinodling, utan även som vindrickare. Men den västerländska traditionen verkar ha slagit rot och ökar stadigt i landet. Vin är dock fortfarande dyrt i Thailand och lokalproducerade viner ofta dyrare än de importerade, på grund av höga skatter.

På terrassen med panoramautsikt över vinodlingarna har det dukats upp till middag. Traditionella thailändska smårätter serveras tillsammans med gårdens viner. Sött blandas med starkt och när solen försvinner ner över bergen förvandlas de gröna fälten med Thailands gyllene druvor till skimrande blå.

Hitta hit: [/b]PB Valley ligger nära nationalparken Khao Yai, ett par timmars bilfärd nordöst om Bangkok. khaoyaiwinery.com.

Vingårdar i Thailand
Thailändska viner går ibland under benämningen “new latitude wines” eftersom de odlas på nya, exotiska, breddgrader.

4 andra thailändska vingårdar[/h2] 1. Siam Winery[/b], en timmes bilfärd från Bangkok, har dagligen guidade turer på odlingarna. Erbjuder också en kortare utflykt till den “flytande vingården”, där druvorna odlas på öar som separeras av vattenkanaler (http://www.siamvinery.com).

2. Hua Hin Hills[/b] strax utanför Hua Hin ägs också av Siam Winery. Här erbjuds elefantridning runt vingården, vinprovning och mat i restaurangen (http://www.granmonte.com).

3. GranMontes[/b], även det i Khao Yai, erbjuder guidade turer, provsmakning och boende i gästhuset (http://www.chateaudeloei.com).


Text: Sara Pettersson • 2012-01-02
RestipsThailand

Scroll to Top