Annons
Annons

Foto: Marcus Westberg

Uzbekistan

Guide till Uzbekistan – resa runt, äta, se och göra

Vagabonds fotograf och skribent Marcus Westberg tipsar om tågresor genom Uzbekistan, boenden, mat och sevärdheter.

Text: Marcus Westberg • 2023-04-09 Uppdaterad 2023-04-08

Resa dit & runt

Klart billigast och enklast är att flyga till Tasjkent via Istanbul med Turkish Airlines. Dessa flyg kostar från 7 500 kr. Uzbekistan går att nås med tåg, men i så fall antingen från Moskva eller Peking. Däremot är tåg ett fantastiskt sätt att ta sig runt i landet.

Det går både snabbtåg mellan Tasjkent, Samarkand och Buchara samt långsammare tåg med sovkupéer hela vägen till Nukus. Mer information finns på railway.uz och seat61.com. I Tasjkent och Samarkand kan man använda appen Yandex Go för att beställa taxi. Kostar inte många kronor.

Men för sightseeing är det bäst att använda sig av en officiell reseoperatör. Vi valde att resa med BesQala vid Aralsjön och Advantour i övriga landet. Vid Aralsjön krävs fyrhjulsdriven bil, och det rekommenderas inte att resa dit utan guide då det inte finns många utmärkta vägar.

Tågluff genom Uzbekistan. Foto: Marcus Westberg
Valet av boende vid Aralsjön är enkelt eftersom det bara finns ett alternativ – Yurt Camp. Foto: Marcus Westberg

Boende i Uzbekistan

Boende varierar rejält beroende på var i landet man befinner sig. I städer som Tasjkent, Samarkand och Khiva kan man välja och vraka mellan enklare gästhus, boutiquehotell och större, opersonliga kedjevarianter. Längre ut på landsbygden finns inte lika många valmöjligheter. I Nukus bodde vi enkelt men bekvämt på BesQalas gästhus där en bädd kostar 120–150 kr, i Muynak i ett homestay. Vid Aralsjön finns egentligen bara ett alternativ, BesQalas Aral Sea Yurt Camp. Bokar man en tur ingår boendet. besqala. com/tours/tour

Äta i Uzbekistan

Maten i Uzbekistan är en fröjd, men kan vara väldigt kryddstarkt. Plov, nationalrätten, anses till och med vara ett världskulturarv, enligt Unesco. Den lagas i en stor kittel och innehåller ris, morot, lök och lamm- eller nötkött samt ofta ägg, korv, russin och citron. Annat man bör avsmaka är manty, en sorts dumpling, och lagman, nudlar. Dessa kan serveras vegetariskt eller med kött, som soppa eller torr huvudrätt.

Sallad består oftast av tomat, gurka och lök med lite salt och peppar. Torkad frukt och nötter är vanligt, och även om Centralasien främst är en te-region serveras kaffe i de flesta kaféer och restauranger. Kött äts förvisso ofta i Uzbekistan, men det är inte särskilt svårt att äta vegetariskt, eller till och med veganskt, men man gör klokt i att förvarna sin guide i så fall.

Lagman är en av landets nationalrätter. Foto: Marcus Westberg
Maten i Uzbekistan är ofta väldigt kryddstark. Foto: Marcus Westberg

Se & göra

Ett land lika stort som Sverige går givetvis inte att upptäcka till fullo på bara någon vecka, så jag valde att fokusera på två områden: Aralsjön och Sidenvägen. Fördelen med det upplägget är att man kan resa till Nukus med nattåg och sedan beta av Khiva, Buchara och Samarkand allt eftersom på vägen tillbaka till Tasjkent. Förutom städerna i sig kan man då utforska några av de uråldriga befästningarna mellan Nukus och Khiva.

I Nukus, som i sig inte är så mycket att se, finns landets mest kända museum, med avantgardekonst hopsamlad av Igor Savitsky, och i Muynak är utomhusmuseet med de sönderrostade fiskeskeppen ett måste.


Text: Marcus Westberg • 2023-04-09
UzbekistanGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen