Johanna Pettersson

Johanna Pettersson

Restips

24 timmar i Ho Chi Minh City

Ett dygn i Vietnams största stad blir lätt kaotisk. Här är din akuthjälp till stan!

Text: Johanna Pettersson • 2007-05-10

08:00 Powerwalk & morgongymnastik

Att vakna på Rex Hotel i hjärtat av Ho Chi Minh City är en bra utgångspunkt för den som vill hinna med mycket. Börja morgonen med att ta en powerwalk bland högresta kungspalmer och ståtliga tamarindträd i parken Cong Vien Van Hoa. Varje morgon utför här ett flertal morgonpigga thai cuc quyen, ett slags vietnamesisk tai chi. Försök följa med i rörelserna eller fascineras från avstånd. Fortsätt sedan 250 meter söder om parken till gatan Pham Ngu Lao där frukostrestaurangerna breder ut sig. Låt dagens första mål mat vara långt från svensk fil och fullkornsbröd. Beställ en skål pho, nudelsoppa, och en kopp grönt te.

10:00 Shopping på Ben Thanh Market

Nu har Vietnams största stad till fullo vaknat till liv. Följ gatan Le Lai österut tills du kommer till rondellen vid Tran Hung Dao. Du är nu vid en av Ho Chi Minhs största marknader, Ben Thanh Market. Här säljs allt, från kläder och skor till köksartiklar och färska råvaror. Passa på att testa palmfrukten salak, som ett litet mellanmål. När trängseln känns påfrestande ta då en cyclo, cykeltaxi, genom stan till gatan Nguyen Hue.

12:00 Fransk arkitektur

Hôtel de Ville på Nguyen Hue är från tiden då Vietnam var en fransk koloni. Det palatsliknande stadshuset är ett av de vackrare i stadskärnan. Eftersom det inte är tillåtet att gå in i byggnaden fortsätter du istället norrut för att beundra Notre Dame-katedralen och den närliggande, pampiga postcentralen.

13:30 Lunch på Continental hotel

Vid Notre Dames fot börjar Dong Khoi-området som är känt för sitt stora utbud av varuhus, restauranger och butiker. Fortsätt till legendariska Continental Hotel på nummer 132 och ät en lyxig lunch. På Continental Hotel utspelar sig filmen Den stillsamme amerikanen, baserad på boken med samma namn, skriven av Graham Greene. Känner du för att lätta på plånboken så finns det gott om märkeskläder och fina hantverk i närheten av hotellet.

15:00 Relax & spabehandling

Fortsätter du till nummer 88 på samma gata hamnar du vid Sheratons Aqua Day Spa. Här krävs det viljestyrka för att kunna motstå en helkroppsmassage med hälsosamma mineraler och alger. Efter 45 minuter och knappt 250 kronor mindre i plånboken möter du storstaden som en ny människa.

16:15 Obehaglig historielektion

Adressen 28 Vo Van Tan når du bäst med cykeltaxi eller vanlig taxi. Här ligger det omtalade War Remnants Museum. Längs korridorliknande rum pryds väggarna med svartvita bilder som skildrar Vietnamkrigets oerhörda grymhet, utan ett uns censur. Starkt så man tappar andan, men en historielektion som alla bör uppleva för att det inte ska få hända igen. Observera att museet stänger 17.15 (men mer än en timme klarar man faktiskt inte här).

18:00 Skorpion på menyn

Bo Tung Xeo på 31 Ly Tu Trong är en populÙ�r restaurang som serverar utsökt vietnamesisk mat. Deras specialitet bo tung xeo, som gett namn åt restaurangen, är marinerad biff som du själv grillar vid bordet. Känner du dig nyfiken på något mer exotiskt så finns även skorpion på menyn.

20:30 Ho Chi Minh City by night

Ho Chi Minhs tämligen lugna uteliv är främst koncentrerat kring områdena Dong Khoi och Pham Ngu Lao. För att uppleva den bästa utsikten över stan, satsa på Saigon Saigon Bar som ligger på tionde våningen på Caravelle Hotel, 19 Lam Son Square (mitt emot Continental Hotel). Avnjut en mojito medan du lyssnar på liveband och blickar ut över Ho Chi Minhs skyline. Känner du att utelivet lockar mer än så, bege dig då till Apocalypse Now på 2C Thi Sach Street, den bästa nattklubben i stan. Hit kommer Ho Chi Minh-borna för att dansa fram till morgontimmarna. Can chén!, skål!

Utflykt utanför stan

Kryp som Vietcong

35 kilometer nordväst om Ho Chi Minh City ligger de mytomspunna Cu Chi-tunnlarna. Tunnelsystemet, som påbörjades av befrielserörelsen Viet Minh 1948, kom att bli ett effektiv och fruktat redskap för Vietcong-gerillan under kriget. Tunnlarna sträckte sig då 25 mil under jord, från Saigons utkanter till den kambodjans-ka gränsen. I de handgrävda gångarna fanns bland annat sjukhus, klassrum och vapenfabriker.
Till Cu Chi tar du dig enkelt med en guidad busstur. I stort sett varje resebyrå i Ho Chi Minh City säljer biljetter till turerna.


Text: Johanna Pettersson • 2007-05-10
RestipsVietnamHo Chi Minh City

Scroll to Top