Annons
Annons
Lan Ha Bay-bukten. Text & foto: Marcus Westberg.

Lan Ha Bay-bukten. Text & foto: Marcus Westberg.

Restips

Guide till Norra Vietnam & Sapa

Vagabonds guide till Sapa och Nam Dam i norra Vietnam.

Text: Marcus Westberg • 2016-03-04 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta Vietnam

Invånare: 90,6 miljoner. Yta: 332,698 km2. Huvudstad: Ho Chi Minh-staden­ (Saigon). Språk: vietnamesiska. Visum: måste ordnas i förväg, antingen på vietnamesisk ambassad­ eller via exempelvis vietnamvisachoice.com. Tidsskillnad: +6 timmar när Sverige har vintertid. Valuta: 1 krona = 2 640 dong. [b]Bäst tid att resa: okt–april.

Resa dit

Det gÙ�r att flyga Skandinavien – Hanoi med South China Air och Cathay Pacific från drygt 5 000 kr t/r. Med Qatar och Thai Airways behövs bara en mellanlandning, men det kostar ofta ett par tusenlappar extra.

Resa runt

Från Hanoi är tåget till Lao Cai ett roligt och bekvämt alter-nativ. Flera avgångar per kväll. En sovvagnsbiljett kostar ca 320 kr. Mellan Lao Cai och Sapa är minibuss (20 kr) och privat jeep (260 kr) enklast. Mellan Lao Cai och Ha Giang och mellan Ha Giang och Hanoi går det vanliga bussar. I Sapa hyr du motorcykel för ca 50 kr/dag.

Bo & äta i Hanoi

Vårt val: Essence Palace Hotel, essencehotelhanoi.com, från 450 kr. Är mycket bra och ligger i den gamla delen av staden. I närheten finns också gott om hostels där du hittar rum för en eller ett par hundralappar. Att äta i Vietnam är en ren fröjd, mer så i Hanoi än någon annanstans. Oavsett om du köper nudel-soppa på en lokal marknad eller går till någon av stadens lyxrestauranger blir du inte besviken. Essences egen restaurang är en av de bästa. Missa heller inte VietDeli Restaurant. 

Bo, äta, vandra i Sapa

Bästa utsikten har de övre våningarna på Cat Cat View Hotel, catcathotel.com, från 300 kr. En bit utanför Sapa, i en hmongby, finns vackra bungalower för 1 000 kr/natt, Eco Palms House, för en helt annorlunda upplevelse. Sapa tillhör inte landets kulinariska hotspots, men det finns fortfarande gott om bra restauranger. Testa Sapa Village Restaurant, Sapa Moment Restaurant och populära Luckydaisy’s Bamboo Bar and Buffalo House.

Vandringar runt Sapa går att organisera via de flesta hotell eller med någon man träffar på marknaden. Staden kryllar av arrangörer. Beroende på gruppstorlek och rutt bör en dagsvandring kosta 120–250 kr/pers, medan en 3–4-dagars-vandring med boende i home-stays kan kosta allt från
500 till 1 500 kr.

Guide till Norra Vietnam & Sapa
Homestay i Nam Dam.

Bo, äta, vandra i Nam Dam

Hela upplevelsen i Nam Dam är ett äventyr. Från Ha Giang går det förvisso att ta sig nästan hela vägen hit med lokaltransport, men det är enklast att organisera en taxi (260 kr). Home-stay, alltså boende hos någon av de tre familjerna, kostar 35 kr/pers, och här finns både toaletter- och varmvattensdusch. Frukost kostar 25 kr, lunch och middag en bit över 40 kr vardera.

Vandringarna kostar 85 kr/dag. Du kan också hyra cykel (25 kr/dag) eller motorcykeltaxi (15–150 kr beroende på avstånd). Det är inte många här som pratar mer än några få ord engelska, så en del väljer att ta med sig en guide från Hanoi eller Sapa. Men med lite god vilja (och Google Translate i mobilen) klarar du dig bra. 

2 x Vietnamesiska öupplevelser

1. Cat Ba-ön är störst av de 366 öarna i skärgården med samma namn. För den som ändå är i norra Vietnam är kalkstensskärgården som ligger några timmar öst om Hanoi ett måste. Ett av Sydostasiens mest imponerande naturområden.

2. Ha Long-bukten är mer välkänd, men den är också mer välbesökt och saknar de vackra sandstränderna. Häftigast är att spendera en natt eller två på en båt, sovande på däck under bar himmel. Perfekt efter en veckas vandring i bergen

Guide till Norra Vietnam & Sapa
Karaoke – ett måste i Vietnam.

Missa gärna

Att bli bestulen på Vietnams notoriska nattbussar. Ofta är det busspersonalen som står för tjuveriet. Håll koll på värdesakerna.

Missa inte

Karaoke. För att man bara måste. Tas på större allvar än man kan tro.

Guide till Norra Vietnam & Sapa

Norra Vietnam: Vandring i magiska Sapa


Text: Marcus Westberg • 2016-03-04
RestipsVietnamGuideVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen