Annons
Annons

Sugen på vanlife? Här kommer våra bästa tips! Foto: Karin Wimark.

Restips

Vanlife i Sverige – 10 tips innan du rullar iväg

Sugen på semester i campervan eller husbil? I maj packade delar av Vagabond in sig i en campervan för att leva vanlife i Sydsverige. Här är det vi själva hade velat veta innan vi begav oss av!

Text: Karin Wimark & Sofia Zetterqvist • 2022-07-05 Uppdaterad 2023-02-10

1. Strukturera packningen

Livet ute på vägarna blir så mycket enklare med ordning och struktur i campervanen. Ett tips är att lära känna bilen och dess utrymmen innan avfärd. Kanske till och med organisera din packning i packlådor och påsar från exempelvis Organista. Mjuk resväska eller ryggsäck med mittenfack är också mest praktiskt eftersom du sällan har utrymme att fälla ut flera rullväskor inuti bilen.

2. Ha koll på ditt fordon

Skaffa dig grundkoll på fordonet innan du beger dig iväg. Ingen vill köra fast i ett parkeringsgarage för att takhöjden var högre än man trodde! Och ska du till exempel åka bilfärja behöver du veta om ditt fordon räknas som personbil eller inte. M Sverige (tidigare Motormännen) har en bra checklista på saker som är bra att ha koll på innan du ger dig iväg (som till exempel vad en fixarlåda i bilen bör innehålla).

Lästips: Experterna tipsar: allt du behöver veta om husvagn och husbil

Vagabond-bilen har både sovplatser inuti och på taket men klassas ändå som en personbil. Foto: Karin Wimark.

3. Samla favoriter i Google Maps

…men se till att lämna utrymme för spontanitet! Ofta dyker det upp guldkorn längs vägen du vill stanna till. Google Maps är dock perfekt för den som vill spara alla höjdpunkter längs resan. Du kan ladda ner kartan offline om du ej har uppkoppling. Dessutom finns smarta val så som ”bensin” och ”café” om du snabbt vill hitta närmsta stopp.

Lästips: Europas mest roadtrip-vänliga länder

4. Campa varannan natt

Det kan vara tröttsamt att leta ny ställplats eller camping varje natt. Gör som du vill! Campa varannan natt, ta in på hotell eller kör den där campingen du helst velat undvika för att få tillgång till duschar och bekvämligheter. Spana in appen Park4night för tips om såväl campingar som ställplatser.

5. Res under lågsäsong (eller inte)

Du är ensam på vägarna, det finns gott om ställplatser och det finns alltid bord på restaurangerna. Det är fantastiskt att resa under lågsäsong. Men om du reser runt på den svenska landsbygden är också mycket stängt under lågsäsong. Inte lika kul om du vill botanisera bland gårdsbutiker och hitta en bit mat. Ett tips är att kolla in gårdsbutikers Instagram eller Facebook för uppdaterade öppettider. Försäsong har dessutom många öppet under helger.

6. Prata med lokalbor

Kanske har de tips om någon väg som leder ner till den där öde stranden eller känner till bästa middagsstoppet? Våra bästa upplevelser längs resan hittade vi via lokalbor. Så våga sträck ut en hand till de som kan platsen allra bäst. Ett hett tips är att spana in Airbnb Upplevelser där lokalbor bjuder in till allt från seglingsutflukter till stadsvandringar.

7. Sväng av vid en kringla

Du har säkert kört förbi dem, vägskyltarna med en kringla på. Men brukar du stanna? Gör som Tobias Rönnquist som började svänga av så fort han såg en kringla – nu är han uppe i 287 svenska sevärdheter. Här kan du läsa hans favoriter!

8. Glöm inte pyntet

P-skivor och startkablar i all ära, men glöm inte också de där småsakerna som förgyller vardagen! Kanske är det en ullfilt att svepa in sig i, blockljus att tända om kvällen, en färgglad ljusslinga för att det gör dig glad eller kanske ett par vinglas i äkta kristall för att slippa den där plastsmaken. Du avgör förstås själv vad som är guldkant för dig, men underskatta det inte – det är ju trots allt din semester!

9. Hyr

Om du inte vill eller har råd att köpa en van, husbil eller husvagn går det lika bra att hyra en! My Camper är en tjänst som fungerar ungefär som Airbnb, fast för husbilar och husvagnar. Ett annat tips är att hyra ett taktält och sätta på din egen bil. Tjänster som Hygglo och Outdoor buddies (STF-medlemmar har rabatt) hyr ut både campingutrustning och friluftskläder, och även Naturkompaniet har en uthyrningstjänst.

Lästips: Hyr husbil inför semestern istället för att köpa

10. Följ den vita blomman

Vägverket har en liten vägskylt som är brun med en vit blomma på. Skylten indikerar ”turistväg” och gör det enkelt att hitta fram – och fint. Fnns på flera vägar i landet och är ett hett tips att följa för en ljuvligare roadtrip i Sverige.

Lästips: Redaktionens bästa roadtrips

Hallandskusten är en av Sveriges turistvägar. Foto: Transportstyrelsen & Sofia Zetterqvist.

Lästips: Intervju: De lever vanlife-drömmen


Text: Karin Wimark & Sofia Zetterqvist • 2022-07-05
RestipsSverigeInför resanRoadtripVagabond on Tour Sverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen