Annons
Annons
Blicka ut över Antwerpens siluett från utsiktsvåningen på Museum aan de Stroom.

Blicka ut över Antwerpens siluett från utsiktsvåningen på Museum aan de Stroom.

Belgien

24 timmar i Antwerpen

Belgiens modestad Antwerpen har många saker att skryta om: kulturlivet, modeskaparna, nöjes­utbudet och den sköna stämningen till exempel.

Text: Kim Tigerstedt • 2013-10-01 Uppdaterad 2021-06-23

09.00 Vakna med en ekologisk smoothie

Färskpressad juice, smoothies, fruktsallad och hemmagjord müsli. Hos Eten vol leven serveras raw food, oprocessad mat, och du kan njuta av en färsk, hälsosam frukost fri från tillsatser. Känner
du för att synda kan du avsluta med en fantastisk citroncheesecake. Minderbroedersrui 52, etenvolleven.be.

10.00 De Kathedraal

I fem århundranden har De Kathedraal varit en bekant siluett, men den har också fått influenser av de olika tider som passerat, exempelvis målningar från 1500-talet, den stora klockan från 1800-talet och statyer från 1900-talet.
En klassisk turistfälla, men en väl sevärd sådan. Groenplaats 21, dekathedraal.be.

11.00 parkhäng i Spoor Noord

Gör som stadsborna själva vid lunchtid och bege dig till Park Spoor Noord. Hit går du med en rejäl picknick när solen skiner och sitter i gräset eller svalkar dig vid fontänerna och tittar på de som spelar fotboll.

24 timmar i Antwerpen
De Kathedraal är mäktig och oundviklig.
24 timmar i Antwerpen
Parken Spoor Noord bjuder på både picknickmöjligheter och uteserveringar.

13.00 Shop til you drop

Antwerpen är en utmärkt stad för shopping. Med designers som ikonerna i Antwerpen six, Martin Margiela och andra stjärnor från Royal Academy of Fine Arts, så kan man lugnt säga att staden lever, andas, sover och äter mode. På söndagar får
du inte missa Kloosterstraat där du hittar flera antikaffärer och vintagebutiker. Mitt i centrum på Meir 78 hittar du Stadsfeestzaal, ett vackert shopping­center inhyst i ett gammalt palats. Annars ligger de flesta små designbutiker i området kring Nationaalestraat.

15.00 Populärt kaffe

Normo – Coffee haven & heaven är ett av Antwerpens populäraste kaféer. Kaffe­baren, som nyligen flyttat till en större lokal, har inga problem att fylla sina ytor. Här trivs hippier, konstnärer, turister såväl som en och annan streber med laptopen i högsta hugg. Mindersbroedersrui 30 Meir.

16.00 Den konstnärliga sidan

Antwerpens anrika modemuseum heter MoMu så givetvis heter stadens foto­museum FoMu. Här finns foton från både nationella och internationella fotografer. FoMu är öppet tis–sön till 18.00. Se hemsidan för aktuell utställning. Waalsekaii 47, fotomuseum.be.

19.00 Museum aan de Stroom – stadsutsikt

Ta buss 17 till Van Schoonbekeplein och gå två minuter till det stora designade arkitektmuseet Museum aan de Stroom som öppnade 2011. ­Orkar du inte med fler museiobjekt så
ta hissen direkt upp till utsiktsvåningen. Härifrån har du en slående vy över Antwerpen. Utsiktsvåningen är öppen tis–sön fram till midnatt under sommaren. Hanzestedenplaats 1, mas.be.

20.00 Efterlängtad middag

På Felix Pakhuis avnjuter du din middag utomhus på terrassen eller inomhus i den läckert rustika miljön om vädergudarna inte är med dig. Restaurangens byggnad är ett gammalt magasin och missa inte att spana in den häftiga korridoren. Menyn är kort och koncis med stabila rätter som hamburgare och entrecote, men listan över dryckesvalen är desto längre. Godefriduskaii 20, felixpakhuis.nu.

23.00 Barhäng  

Ta en drink på trendiga Barsserie Nero som också har en härlig terrass. När du ändå är i området Zuid finns det gott om andra barer om du vill gå vidare. Leopold De Waelplaats 34, barsserienero.be.


Text: Kim Tigerstedt • 2013-10-01
BelgienRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen