Annons
Annons

Finlands statsminister Sanna Marni gillar skärgård och öar! Foto: Jussi Hellstén, Julia Kivela/Visit Finland & Jukka-Pekka Flander/SDP.

Finland

Finlands statsminister Sanna Marins favoriter i hemlandet

Finland har för femte året i rad blivit rankat världens lyckligaste land. Sagolika sjöar, skogar och skärgård är vad som väntar på dig i grannlandet. Här är platserna som Finlands statsminister Sanna Marin helst reser till på sin semester!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-07-06 Uppdaterad 2022-07-06

Sanna Marins favoriter är personligt förmedlade via Visit Finland men texterna är inte Sannas ord.

1. Lonna, Helsingfors

Bastubad och Instagramperfektion

Helsingfors är så mycket mer än bara en storstad. Här finns över 330 öar och just närheten till skärgården är vad Sanna Marin gillar med sin huvudstad! En av hennes favoriter är den lilla men charmiga ön Lonna. Ett före detta militärområde som idag agerar historiskt rekreationsområde. På ön finns en restaurang med uteservering och ett kafé med bar. Där finns även en designbastu öppen för allmänheten att prova. En chans att få uppleva äkta finsk bastukultur!

Hitta hit: tio minuter med sjöbuss från Salutorget i Helsingfors.

Upplev finsk bastukultur på nära håll. Foto: Julia Kivela/Visit Finland.

2. Sveaborg, Helsingfors

Äventyrlig utflyktsö

Unesco-världsarvet Sveaborg bildar med sina åtta små öar en av världens största sjöfästningar. Bygget påbörjades under svenskt styre år 1748 och än idag finns här hundra kanoner, krutkällare, ubåtar och kyrkor. Flera museer håller öppet för den historieintresserade, ölälskaren beger sig istället till Sveaborgs eget bryggeri med sommarterrass. Caféer och restauranger håller magen glad, och på de små öarna finns stränder för både dopp och långa picknickar.

Hitta hit: tjugo minuters båtresa från Salutorget i Helsingfors.

Lästips: 48 timmar i Helsingfors – en weekend med finsk design och lyxkrogar

Ett av Unescos mest imponerande militärhistoriska platser. Foto: Julius Jansson/Unsplash.
Öar att strosa på. Foto: Julia Kivela/Visit Finland.

3. Ugnsholmen, Helsingfors

Barnvänlig bad-ö

En annan av Sanna Marins favoritöar i Helsingforsområdet är mini-ön Ugnsholmen, som egentligen består av två små öar med ett smalt sund emellan. Holmarna har agerat plats för allt från betande djur, till oljekokeri, målarfärgsfabrik, likkisteproduktion och senare även en badanstalt. Idag är Ungsholmen ett barnvänligt utflyktsmål för badsugna helsingforsbor. Här finns barnvänliga badplatser, lekplatser, bastu, sommarcafé – och en av stadens vackraste utsikter över Helsingfors inlopp.

Hitta hit: två minuters båtfärd från Ugnsholmsbryggan i Helsingfors.

Ugnsholmen bjuder på en av stadens vackraste utsikter över Helsingfors inlopp. Foto: Kari Ylitalo/Visit Finland.

4. Seitseminen nationalpark

Vandringsparadis

Sanna Marin är uppvuxen i ”bastuhuvudstaden” Tammerfors. En av hennes favoriter på hemmaplan är nationalparken Seitseminen känd för sin vackra vandring. Här finns många vandringsleder, allt från korta och barnvänliga, till branta och utmanande. I naturcentret hittar du information om parkens flora och fauna, ett café och restaurang där du kan äta – eller köpa med dig picknick att äta vid en fin sjö!

Hitta hit: fem mil från Tammerfors.

Lästips: 7 nya designhotell i Finland – mitt i naturen

Klassisk finsk insjö-dimma. Foto: Julia Kivela/Visit Finland.

5. Helvetinjärvi nationalpark

Urskogsparadis

En annan nationalparksfavorit är Helvetinjärvi (”helvetessjön”). För flera miljoner år sedan skapades en ravin i nationalparken som du idag kan vandra i. Här får du urskog och total avskildhet med vidunderliga utsikter på köpet! Till nationalparken har finska kulturikoner, som poeten Johan Ludvig Runeberg, kommit för att leta inspiration. Kanske kan du också hitta ny?

Hitta hit: fem mil norr om Tammerfors.

Hitta din inre, lycklige finne! Foto: Salla Penttilä/Visit Finland.

Lästips: Så blir du lycklig som en finländare – fem restips


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-07-06
FinlandRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen