Annons
Annons
Annons
Champagne är så mycket mer än sin bubblig dryck. Foto: GettyImages

Champagne är så mycket mer än sin bubblig dryck. Foto: GettyImages

Frankrike

7 anledningar att besöka Champagne

Förutom att bubbla loss på champagne finns det massor att göra i vindistriktet med samma namn i norra Frankrike. Vagabond har tagit hjälp av champagne- och vinexperten Fredrik Schelin som ger sina bästa tips från området.

Text: Karin Wimark • 2020-02-18 Uppdaterad 2024-04-15
Annons

Fredrik Schelin vill tvätta bort snobbigheten kring dryckeskunskap. I nya boken ”Champagne – 49 miljoner bubblor i en flaska” reser han till det franska bubbelvindistriktet för att reda ut vad som gör drycken så speciell, varför den är så dyr och vad man egentligen vill upptäcka vid ett besök i Champagne.

Här är hans bästa tips från området!

Annons

Skippa kön till bubblet

Besök en mindre odlare som producerar sin egen champagne. Då får du en helhet, eftersom odlaren håller i hela processen från vingårdsjobb till färdig produkt. Upptäck sedan ett stort känt hus som du kanske redan dryckesvägen är bekant med. På små vingårdar behöver du inte boka besöket i förväg. 

Dagsutflykt från Paris

Champagne är ett bra utflyktsmål om du är i Paris. Det tar bara drygt en timme med tåg från Paris till Reims eller Epernay från Gare de l’Est och biljetten kostar runt 120 kronor, kolla tidtabellen på sncf.com. Eller unna dig en weekend i detta vackra distrikt. 

Gå under jorden

Upptäck något av husen i Reims som har de typiska källare som kallas crayères. De höggs ur kritjorden under romartiden för att användas som underjordiska spannmålsmagasin. Därpå har de kopplats samman genom horisontella gångar som i de flesta fall kom till under 1800- eller möjligen i början av 1900-talet.

7 anledningar att besöka Champagne
Strosa omkring i Champagnes vackra landskap. Foto: GettyImages

”Världens mest drickbara adress” 

Så sammanfattade Winston Churchill champagnehuvudstaden Epernays paradgata Avenue de Champagne. På gatan, som är kantad av byggnader i renässans och klassisk stil, kan man strosa runt i timmar och prova champagne. Idag ligger många av de stora vinhusen här, som till exempel Moët & Chandon och Pol Roger. 

Historiska Champagne

Ta en pausfrån den bubblande drycken och upptäck områdets historiska platser. Här har många blodiga slag utspelats under medeltiden samt första och andra världskriget.

7 anledningar att besöka Champagne
Skåla i Champagne. Foto: Unsplash

Notre Dame 2.0

Notre Dame-katedralen i Reims är väl värd ett besök. Reims har varit landets kulturella centrum på grund av de många kungar som krönts där; den första år 987. Den gotiska katedralen är en av Frankrikes största och känd för sin rika skulpturala utsmyckning och sin fasad. 

Dom Pérignon

Byn Hautvillers kallar sig gärna champagnens födelseplats och finns numera på Unescos världsarvslista. Men byns mest kända invånare genom tiderna, benediktinmunken Dom Pérignon, uppfann inte champagne. Däremot råder inget tvivel om att hans arbete med dess utveckling och förfinande hade stor betydelse för drycken. Besök hans grav och passa på att titta in hos producenterna i samma by.

Vinguide: De bästa ekogårdarna att upptäcka i Nya Zeeland

10 vinresor i Europa – vandring, vinkällare och goda viner

Kvinnornas Paris – böcker, barer och byxförbud


Text: Karin Wimark • 2020-02-18
FrankrikeListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen