Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Frankrike

8 dagsutflykter från Paris

Säg "au revoir" till Paris hektiska storstadspuls och ge dig iväg för att utforska de vackra omgivningarna. Här är åtta förslag på trevliga dagsturer, de flesta går att göra enkelt med tåg.

Text: Johanna Jackson • 2018-02-26 Uppdaterad 2021-06-23

1. Giverny – som i en tavla 

Vandra i Claude Monets fotspår och se hans berömda tavlor komma till liv i staden Giverny – som en gång var hemort till den berömde impressionisten. Än i dag kan besökare vandra i trädgårdarna som inspirerade många av konstnärens älskade verk. Från Paris går snabbtåg till stationen Vernon-Giverny som tar cirka 45 minuter, därifrån är det buss eller taxi som gäller. Mer info på: giverny.org/gardens

8 dagsutflykter från Paris
8 dagsutflykter från Paris

2. Strasbourg – korsvirkeshus, katedraler och kanaler 

Pittoreska Strasbourg ligger nära den tyska gränsen och är ett praktexemplar på den typ av pepparkakshus-arkitektur som regionen Alsaces är känd för. Förutom att kika in i stadens många souvenir- och ostbutiker kan den som är intresserad av mat och dryck med fördel leta rätt på Le Village de la Biere, som har hantverksöl från hela världen. Från Paris går det dagliga snabbtåg hit som tar cirka 2 timmar.  

8 dagsutflykter från Paris

3. Lyon – gastronomi i världsklass 

Inte för att det finns brist på bra restauranger i Paris, direkt. Men gillar man mat och vill ha ett miljöutbyte är  Lyon ett perfekt utflyktsmål. Staden som ligger vid floden Seine anses nämligen vara Frankrikes gastronomiska huvudstad. Ta sig gör man med hjälp av en två timmars lång tågresa. Mer tips på saker att göra i guiden: 24 timmar i Lyon – romantik vid Seine

8 dagsutflykter från Paris

4. Nancy – arkitektur och världsarv 

Nancy passar för resenärer som lockas av arkitektur och historia. Staden ligger knappt två timmar öster om Paris med tåg och bjuder på vackra trädgårdar, konstmuseum och utsökta exemplar av fransk jugendstil. Här finns hela tre världsarv att beskåda: 1800-talstorgen Place Stanislas, Place de la Carrière och Place d’Alliance som är smyckade med monument och vackra husfasader. 

8 dagsutflykter från Paris

5. Versaille – kunglig trädgårdsromantik

Tillsammans med Disneyland torde Versaille vara ett av Paris mest klassiska utflyktsmål. Men för den som vill uppleva en förnimmelse av Frankrikes monarkiska glans och storhetstid är ett besök vid Marie Antoinettes och Ludvig XIV:s forna residens ett måste. Att skriva att slottet är välbesökt är en underdrift, oftast kryllar attraktionen av turister, så ett tips är att komma hit tidigt. Det finns flera möjligheter att ta sig hit med tåg, från stadskärnan tar det cirka 40-50 minuter. 

8 dagsutflykter från Paris

6. Champagne – bubbel och vinkällare 

Ta tåget till Reims eller till Epernay – huvudstaden av Champagne. Båda städerna har flera aktiviteter och sevärdheter med fokus på den älskade drycken. Reims är lite vackrare när det kommer till stadsbilden, har en intressant katedral och är något lättare att ta sig till. Båda städerna har stora champagnehus som man kan besöka. Epernay däremot har även en hel del mindre aktörer och är närmare till de faktiska vingårdarna. Vill man inte åka på egen hand finns även flera arrangörer som anordnar dagsturer som inkluderar besök på vingårdar. 

8 dagsutflykter från Paris

7. Loiredalen – tinnar, torn och slottsträdgårdar

Egentligen skulle man kunna spendera en hel vecka, eller åtminstone några dagar med att kolla på de vackra slotten som är utspridda kring sjöar och floder i den gröna Loiredalen. Men den som tycker att ett eller två slott räcker kan dock göra en blixtvisit. 

Från Paris går snabba TGV-tåg till stationen Tours som tar en dryg timme eller Blois (1,5 timme). Därifrån går lokaltåg eller buss till vissa av slotten, eller så kan den som tar ett tidigt tåg hoppa på en av utflykterna som går från Tours lokala turistbyrå. Eller varför inte hyra cyklar eller en scooter? Det går också att boka guidade bussturer som avgår från Paris. Detta alternativ är betydligt dyrare men då slipper ni å andra sidan pussla ihop resan själva. 

8 dagsutflykter från Paris

8. Luxembourg – åk utomlands 

Ta en utlandsresa inom din utlandsresa och besök Luxemburg. Tack vare snabba tåg) tar en resa till Luxembourg inte mer än två timmar och 12 minuter. Vandra runt i den sagolikt söta gamla stadskärnan, besök konstgalleriet Mudam som visar modern konst, drick vin och spana på slott.

8 dagsutflykter från Paris

10 verkliga platser som inspirerat sagomiljöer i Disneyfilmer

8 dagsturer från Marseille

14 av de vackraste platserna i Frankrike


Text: Johanna Jackson • 2018-02-26
FrankrikeRestipsParisWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen