Annons
Annons
Foto: Johan Marklund.

Foto: Johan Marklund.

Frankrike

Guide till Provence, Frankrike

Boende, restauranger och att göra i Provence. Här är Vagabonds guide till den sydfranska regionen.

Text: Christian Daun • 2016-01-27 Uppdaterad 2021-06-23

Fakta Provence

Vad: Provence-Alpes-Côte d’Azur är en fransk region som sträcker sig från Rhônefloden i väst till italienska gränsen i öst. Här ligger floddeltat Camargue och städer som Marseille, Cannes och Nice.
Storlek: som Småland.
Bäst tid att åka hit: september då turistinvasionen kommit av sig, men temperaturen fort­farande är behaglig.
Regnar mest: vår och höst, men aldrig särskilt mycket.
Namnet: kommer frÙ�n latinets provincia som betyder provins.
Tidsskillnad:ingen.
Valuta: euro.

Resa dit 

SAS och Norwegian flyger till Nice från Arlanda, till Marseille går det att ta sig med flera flygbolag och en mellanlandning. Bägge städerna fungerar fint som utgångspunkt för rundresa med bil. Norwegian flyger direkt till Nice från Landvetter. 

Resa runt

Provence ses med fördel från bilen. Hyr på flygplatsen i Marseille eller Nice. Den som inte behagar flänga runt, utan hellre insuper Provence från en och samma punkt kan förstås hyra hus. På sajter som airbnb.se, hyrahusiprovence.se, novasol.se, provenceholidayhouses.com och sembo.se kan du sondera terrängen.

Bo

Hotel de Mas de gres, Lagnes, masdesgres.com. Ligger i hjärtat av Provence, med närhet till nationalparken Luberon och en rad andra utflyktsmål. Bra mat och en underbar köksträdgård att filosofera i. Från ca 1 500 kr under högsäsong.

Vårt val: L’Oustau de la Font Hotel, oustaudelafont.com. Prisvärt (man får rum för 500 kr) och fint, ligger i medeltidsbyn Reilhanette, med 120 invånare. Fantastisk mat och svårslagen utsikt över Mont Vetoux.

Le Clos de la Cerise, Châteauneuf-du-Pape, lesclosedelacersie.fr. Nyöppnat och fräscht pensionat med maffig panoramautsikt över Rhônedalen. Prisvärt dessutom, rum från 400 kr per person och natt. 

Guide till Provence, Frankrike
Provence är ett himmelrike för matintresserade.

Äta

Den kvalitetsmedvetna matentusiasten ska hålla utkik efter skyltar som det står Bistrot de pays på. Bakom beteckningen döljer sig en uppsjö lantliga bistroer, som fungerar som nervcentrum i de byar där de ligger. Här serveras omsorgsfullt tillagade lokala rätter. Vi snackar tryffelomelett, vildsvinspaté, ratatouille …

Atmosfären brukar hålla världsklass även den. Några höjdarställen: L’Auberge (Place du Village, St Pantaléon-les-Vignes), Les Deux Nines (Place Bellevue, St Jurs) och Café de la Lavande (Place de la Fontaine, Lardiers). 

Guide till Provence, Frankrike
Gatuband i Saintes-Maries-de-la-Mer. Foto: Johan Marklund.

3 x provencalska nöjen

1. Paddling vid Pont d’Arcs.
Det 54 meter höga bergsvalvet ses allra bäst från Ardechefloden, i kanot eller kajak. Finns en fin badstrand alldeles intill.

2. Flamingoskådning i Camargue.
De ståtliga rosa fåglarna kan ses en masse här i västra Europas största floddeltaområde. Ta dig till vattenbrynet på camarguehästen, en av världens äldsta hästraser. 

3. Spela boule.
Ingen Provencesemester är komplett utan idkandet av denna gubbsport. Packa klot, basker och en flaska Pastis. 

Missa gärna!

Provence på film. Gladiatorregissören Ridley Scott förlade sin romantiska komedi A Good Year (2006) i Provence. Vyerna är vackra, men ”handlingen”, nja … En kritiker anmärkte att filmen var ett svepskäl för att få semestra i regionen.

Missa inte!

Musée Granet i Aix-en-Provence är det främsta konstmuseet i Provence. Den permanenta utställningen innehåller verk av Rembrandt och Paul Cézanne. Vill du njuta av lokala målare bör du kolla in muséerna Cantini i Marseille och Ziem i Martigues.

Nya Nice: Rivierans charmigaste kvarter

15 fantastiska kanalstäder runt om i världen

Smultronställen i sydfranska Provence – en roadtrip i expressfart


Text: Christian Daun • 2016-01-27
FrankrikeRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen