Annons
Annons
Paris borgmästare vill förvandla huvudgatan till "en extraordinär trädgård". Skissfoto: arkitektbyrån PCA-Stream.

Paris borgmästare vill förvandla huvudgatan till "en extraordinär trädgård". Skissfoto: arkitektbyrån PCA-Stream.

Frankrike

Paris huvudgata Champs-Élysées får grönområden

Paris borgmästare har beslutat att satsa motsvarande nästan 2 miljarder kronor på att göra Champs-Élysées till en grönare plats. Trafiken ska halveras, träd ska planteras, och fontäner installeras. "En extraordinär trädgård" har borgmästaren utlovat.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-01-13 Uppdaterad 2021-09-15

Champs-Élysées är en nästan två kilometer lång shoppinggata mitt i Paris som går från triumfbågen ned till Seinefloden. En het potatis för den som kommer till Paris som turist, men parisarna själva har länge undvikit gatan så gott det går.

Innan corona slog till bestod de 100.000 fotgängarna som varje dag passerar Champs-Élysées mestadels av turister. Om man sedan tog bort de som jobbade i området och de som bara passerade så utgjorde parisarna i slutänden bara 5% av de som faktiskt använde avenyn.

Paris huvudgata Champs-Élysées får grönområden
Fler restauranger och hotell planeras i området. Skissfoto: arkitektbyrån PCA-Stream.
Paris huvudgata Champs-Élysées får grönområden
Trafiken ska halveras på Champs-Élysées. Skissfoto: arkitektbyrån PCA-Stream.

Ska förvandlas till en ”extraordinär trädgård”

Syftet med förvandlingen är att locka till sig fler människor till en plats som redan innan corona hade börjat tappa besökare. ”Den mytiska avenyn har tappat sin prakt under de senaste 30 åren”, säger kommittén för Champs-Élysées i ett uttalande. Paris borgmästare Anne Hidalgo har lovat att förvandla platsen till en ”extraordinär trädgård”. 

I den nya planen för paradgatan ingår bland annat att minska trafiken med hälften, förvandla vägar till grönområden enbart till för fotgängare, öka antalet cykelbanor, placera ut fontäner med drickbart vatten, och att skapa ett system av träd och växtlighet som ska öka luftkvaliteten i området som just nu är väldigt förorenat. Förutom bättre luft och miljö kommer åtgärderna också att minska ljudnivån i området och ge plats åt fler caféer och restauranger längs med gatan.

Projektet kommer dra igång efter sommar-OS i Paris år 2024 och planeras vara klart till år 2030.

Girlpower i Paris – 7 tips där kvinnor står i centrum

Redaktionens favoriter: Grönskande romantik i Paris

8 dagsutflykter från Paris


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-01-13
FrankrikeNyhetParis

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen