Annons
Annons
Turistbranschen i Grekland har slagits hårt av pandemin. Nu krävs coronatest av svenskar resenärer. Foto: GettyImages

Turistbranschen i Grekland har slagits hårt av pandemin. Nu krävs coronatest av svenskar resenärer. Foto: GettyImages

Grekland

Grekland kommer kräva negativt coronatest av svenska resenärer

Svenska medborgare som flyger till Grekland behöver från den 17 augusti visa ett negativt coronatest för att få komma in i landet.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-11 Uppdaterad 2021-06-23

Sweden Abroad skriver att de grekiska myndigheter beslutat att det från och med den 17 augusti 2020 kommer att krävas ett negativt testresultat/reseintyg för resenärer, oavsett medborgarskap, från Sverige, Belgien, Tjeckien, Nederländerna, och Spanien för att komma in i Grekland.

Beslutet kommer efter en ökning av smittspridning i landet.

– Tyvärr ökar smittan av viruset, sa Greklands hälsominister Vassilis Kikilias enligt grekiska nyhetsbyrån Amna.

PCR-testet får inte vara äldre än 72 timmar och måste uppvisad före avresan och vid inresa i landet. Testet måste ha utförts i landet du reser från och vara skrivet på engelska samt innehålla uppgifter som passnummer, nationellt ID-kortsnummer och/eller personnummer.

Samma regler som ovan kommer gälla för resenärer som kommer till Grekland genom landsgränser. Reglerna inkluderar även grekiska medborgare och personer med grekiskt uppehållstillstånd. Dessutom kommer man från och med den 16 augusti maximalt tillåta 750 personer att bli insläppta i Grekland per dag genom Kakavia-gränsen till Albanien.

På Folkhälsomyndighetens hemsida hittar du mer information om vilka vårdenheter som kan utfärda reseintyg. Länken finns här!

Krav på mask

FrÙ�n och med den 29 juli 2020 är obligatoriskt att använd munskydd/skyddsmasker i ett flertal platser inomhus som till exempel  affärer, livsmedelsbutiker, bagerier, charkuterier, statliga myndigheter, banker, frisörsalonger och dylikt.

Detta gäller även i kollektiva transportmedel, taxi, sjukhus, hissar, båtar (även på däck på färjor), flygplatser och flygplan. Personer som inte följer bestämmelserna kan komma att bötfällas med 150 euro (vilket motsvarar 1 540 svenska kronor).

Om- och avbokningar

På researrangören Apollos hemsida skriver man ”Då vi nyligen fått informationen behöver vi lite tid på oss att undersöka mer exakt vad detta innebär för oss och våra kunder”. 

Enligt Expressen säger både Ving och Apollo att de arbetar med att få klarhet i det här så snart som möjligt. Har man en av- och ombokningsbar biljett är det villkoren där som gäller.

14 smultronställen på Gotland bortom turiststråken

Krönika: kommer svemester någonsin bli populärt… på riktigt?

Segla i medelhavet – Sardinien & Korsika

Komplett guide till Mallorca – lokalbons 25 bästa tips


Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-11
GreklandNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen