Annons
Annons
Foto: Istock. Illustration: Thomas Molén.

Foto: Istock. Illustration: Thomas Molén.

Grekland

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen

Hundratals färjelinjer. Tusentals öar. Oändliga möjligheter. Grekiska övärlden är stor, men inte större än att den går att erövra. Vi visar hur du bäst reser runt i Europas vackraste arkipelag.

Text: Per J Andersson • 2017-05-05 Uppdaterad 2021-06-23

1. Fest och fina stränder

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen

Aten–Pireus–Mykonos–Paros–Antíparos–Ios–Santorini

Bara för att du ställt in dig på ett par veckor med salta havsvindar får du inte glömma Aten. Passa på att stanna minst två nätter innan du tar färjan ut i övärlden. Sedan du landat pÙ? Elefthérios Venizélos-flygplatsen tar du tunnelbanan in till Atens centrum och kliver av på Syntagmatorget eller i Monastiraki, som ligger nära såväl Plakas gränder som Akropolisklippan. Eller åk vidare till Gazi, ett gammalt gasverk som nu är ett hippt konstgalleri-, krog- och barområde. När det är dags att bege dig ut på öluffen tar du tunnelbanan till Pireus från samma stationer.

Ta färjan från Pireus till Mykonos (4 tim 30 min), där rumsraggare möter dig i hamnen, ivriga att visa dig vad de har. Bäst är att bo i Mykonos stad, en av Medelhavets vackraste hamnstäder med romantiska restauranger, coola barer, heta klubbar, trånga gränder, vita sockerbitshus och gamla väderkvarnar. Men det innebär att du får ta bussen eller hyrmoppen för att komma till bästa stränderna.

Starta med fullpackade Platis Gialos och när du tröttnat på trängseln mellan solstolarna tar du badbåten vidare till partystränderna Paradise och Super Paradise (där festen börjar i strandbaren redan vid tretiden) – eller vidare till mer avslappnade Elia, Kalo Livadi och Kalafati. Ju längre bort du kommer från stan, desto mer utrymme och lugn och ro.

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen
Vindlande gränder i Mykonos.

Båtresan till Paros (45 min) tar dig till Kykladernas epicentrum för båtluffare. Hit kommer alla förr eller senare för att byta båt eller stanna åtminstone ett par dagar. Hamnstaden Parikia är ingen hit och trängseln är större och souveniraffärerna och restaurangerna ligger om möjligt ännu tätare än på Mykonos. Det finns en minimal stadsstrand, men promenera hellre 20 minuter söderut till Parasporosstranden eller 10 minuter norrut till Livadia. Eller slå läger i lugnare hamnbyn Naoussa på öns östkust.

Hyr bil, moppe eller cykel och utforska bergen med sköna byn Lefkes och sydkustens stränder, som vindsurfingmeckat Chrissi Akti. Vill du sänka pulsen ytterligare, bege dig då till Paros lillasyster, ön Antíparos, dit det går båt från Parikia och bilfärja från Pounta. Varning! På lilla karga Antíparos med sin meditativa brist på tempo är det risk för att du blir kvar länge …

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen
Paros kommer de flesta till förr eller senare.

Nu skruvar vi upp volymen. Dags för party. Ta färjan till Ios (1 tim 10 min). Hit kommer du för att du fortfarande känner dig ung och vägrar erkänna att du slagit av på takten. Varje kväll under sommaren böljar festen fram och tillbaka mellan uteserveringarna och genom gränderna i trånga och typisk kykladiska Chora, byn på bergskrönet ovanför hamnen i Gialos/Ormos och Mylopotas-stranden. Och du, missa inte Manganari, en av Kykladernas finaste sandstränder – för att komma dit tar du badbåten, bussen eller hyrmoppen. 

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen
Klassisk solnedgångsvy över Santorini.

Färjan från Ios till Santorini (40 min) – eller Thira som ön också kallas – tar dig till en annan värld. Marken är svart av lavasten, husen vita som vackertvädermoln och atmosfären i Thira och Oia – de två byarna på kanten av klippan med Europas mest spektakulära utsikt – känns lyxig, nästan glamorös. Stanna på klippkanten, det är där öns charm finns, och undvik badorterna Kamari och Perissa på den andra (platta) sidan av ön, som är trist dussinvara, opersonliga och fula. Besök istället de antika utgrävningarna i Akrotiri, som minner om vulkanutbrottet 1 500 f Kr då ön klövs itu och den efterföljande tsunamin ödelade den minoiska kulturen på Kreta.

Här slutar vår fest- och fina stränder-öluff. Från Santorini tar du färjan tillbaka till Aten (6 tim) eller direktflyget till Stockholm eller Köpenhamn. 

2. Lantlig charm och genuin ökultur

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen
Från Aten tar du färjan till Ermoupoli och ön Syros.

Pireus–Syros–Naxos–Koufonissi–Amorgos–Folegandros–Sifnos–Serifos–Pireus

Även den här öluffen börjar i Atens hamnstad Pireus, navet i båttrafiken- i grekiska arkipelagen. Färjan till Syros tar knappt 4 timmar. Du anländer till Ermoupoli – guden Hermes stad – som känns mer vardaglig och mindre turistig än de flesta av övärldens hamnstäder. Staden med den stora hamnen känns som en bit av grekiska fastlandet, utkastad i Egeiska havet. Här finns också ett varv som en gång i tiden övertrumfade Pireus och nyklassicistiska hus med balkonger med svarta järnräcken. Och på Miaoulistorget leker barnen medan föräldrarna dricker ouzo och äter mezes.

Stanna gärna i stan en natt eller två innan du tar buss eller taxi rakt över ön (7 km) till lugnet i Kini, en skyddad barnvänlig bukt med stillsamt kluckande hav och långgrund strand med mjuk, ljus sand. 

Ta färjan till Naxos (2 tim), Kykladernas största ö. Här finns också övÙ�rldens högsta berg (Mount Zeus, 1 003 m ö h) som du kan promenera upp på för lite extra motion och vidunderlig utsikt ut över övärlden. På vägen till berget stannar du till i Filoti i öns grönaste dalgång och i byn med marmorgatorna, Apiranthos. Men hamnstaden Chora är det heller inget fel på. Här finns en venetiansk borg, vindlande gränder och en strandpromenad där man njuter av det internationella kvällsvimlet.

Men bäst av allt är ändå den flera kilometer långa Plakastranden, kantad av gräsbevuxna sanddyner, tamarisker och en gropig grusväg. Den ligger 5 km söder om Chora och nås med bussen på 20 minuter.

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen
En vandring upp till Hozoviotissa-klostret på Amorgos bjuder på storslagna vyer över Egeiska havet.

Dags för en av Kykladernas minsta och lugnaste öar. Färjan till Koufonissi (1–2 tim) tar dig till en ö som du joggar runt på mindre än trekvart och som har små vackra och långgrunda stränder med Medelhavets klaraste vatten. Poppis bland skandinaviska barn-familjer som gärna samlas runt Finikas, som är namnet på såväl ett lägenhetshotell och en taverna, som en strand en kvarts promenad från huvudbyn, där färjan lägger till.

Över sundet till Amorgos är det inte långt (1 tim), men atmosfären är helt annorlunda. Ön blev känd för många tack vare Luc Bessons kultfilm Det stora blå från 1988 och hit kommer man för att uppleva filmens existentiella lugn och övärlden som den såg ut för 30 år sedan. Här vandrar du, äter gott, njuter av den lantliga friden och sitter på kaféer i timmar och spela backgammon. Läs mer i vårt reportage om Amorgos. 

Nu styr vi västerut till egensinniga Folegandros (2 tim 30 min), vars huvudby Chora ligger på en klippbrant högt över det spegelblanka havet. De senaste åren har nedklädda tyska och skandinaviska öluffare fått sällskap av unga Atenbor som lockats hit av Choras vitkalkade, bilfria gränder och små torg, smyckesbutiker och chica barer. Men lämna byn på dagarna, utforska öns små men sköna stränder som Agaki och Agios Nikolaos och åk på en utflyktsbåtrundtur och upplev öns klippor i skarp kontrast mot det häpnadsväckande kristallklara vattnet.

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen
Sifnos har gott om mysiga tavernor där du kan smaka på öns specialiteter.

Vi fortsätter i riktning mot Aten, men stannar först på Sifnos (2 tim) där du bor bäst i bergsbyn Apollonia som har flera smala bilfria gränder, mycket bra tavernor och traditionella kaféer. När du vill bada tar du badbussen ner till stränderna Faros, Platis Gialos eller Vathi. Öns keramik är känd över hela Grekland, liksom olivoljan och den lite speciella matkulturen som skiljer sig från de andra öarnas. Här äter du rithveda som påminner om vår ärtsoppa och revithokeftedes som är friterade vegetariska bollar som påminner om falafel. Prova också manouri, ost dränkt i retsinavin. 

Färjan tillbaka till Pireus tar 2,5 timmar, men om du inte fått nog av lugna öar och blir badsugen på vägen måste du hoppa av på Serifos (45 min från Sifnos) och ta ett dopp från Livadakiastranden som ligger söder om hamnpiren. Vill du stanna lite längre på ön hyr du ett enkelt rum bakom stranden och upptäcker att huvudbyn i bergen, som också här har det arketypiska namnet Chora, är en av övärldens vitaste och mest genuina och är som gjord för en stilla solnedgångsmiddag.

3. Klippbad och societetsturism

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen
Afaeatemplet är ett givet stopp på ön Egina.

Pireus–Egina–Agistri–Poros–Hydra–Spetses–Pireus

Ögruppen närmaste Aten kallas Saroniska öarna. Tack vare närheten till fastlandet och halvön Peloponnesos är havet här lite lugnare, vindarna något långsammare och naturen något grönare än i resten av arkipelagen. 

Snabbfärjan från Pireus tar bara 30 minuter till Egina, vars hamnstad har en atmosfär av det gamla Grekland med traditionella kaféer, fiskmarknad, fiskrestauranger och hästskjutsar. Närheten till Aten gör att ön också fått sin beskärda del av livliga barer och klubbar. Beger du dig inåt öns mitt hittar du Afaeatemplet från 400-talet f Kr, förebilden för Parthenontemplet pÙ? Akropolis i Aten. Ön har också massor av pistagelundar som är förklaringen till varför det vimlar av pistagenötsförsäljare på strandpromenaden.

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen
På bilfria Hydra är det apostlahästarna eller åsnetrafik som gäller.

Stränderna är små och välbesökta på Egina, bättre då att ta båten till grannön Agistri (20 min), där det finns mer utrymme, mjukare sand och renare vatten. Stranden i hamnbyn Skala är helt okej, men promenera också till Limenaria på andra sidan ön för lunch på den lilla tavernan och dyk från cementbryggan ner i det kristallklara havet.

Från Agistri tar du antingen passbåten tillbaka till Egina eller någon av färjorna som tar dig direkt vidare ut i den Saroniska övärlden. Nästa stopp är Poros (1 tim) som ligger nära Peloponnesos (passbåtarna över till hamnstaden Galatas på fastlandet tar bara 5 min). Hamnstaden har mycket charm med små trånga torg och gränder och trappor som klättrar uppför en kulle som toppas av ståtliga cypresser. Men stränderna är själlösa och har jämförelsevis grumliga vattnen. Stanna en natt och upplev staden, men strunta i badandet och åk istället vidare till …

Hydra med färjan som bara tar 30 minuter. Då kommer du till en gammal genuin och bilfri grekisk by, pimpad med lyxiga boutiquer-, designhotell och både finkrogar och enklare tavernor. Här stannar kryssningsturister till över dagen, chica Atenbor över helgen och kultureliten från övriga Europa halva sommaren (en gång i tiden bodde både Göran Tunström och Leonard Cohen här). Glöm det där med stränder, de som finns på Hydra är små, steniga och trista. Här solar du på mjukt rundade klippor på udden söder om stan och simmar i klart vatten med mörk botten, medan du betraktar färjorna och segelbåtarna som glider in i bukten.  

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen
Koppla av på en av Spetses klapperstenstränder.

Ta färjan vidare till Spetses (30 min) och njut av känslan av svunna tiders societetsturism framför anrika Grand Hotel Poseidonion och på utekaféerna Roussos och Dapia i hamnen. Havet kluckar lugnt, hästskjutsarna kloppetikloppar mot gatstenen och doften av friterad bläckfisk och stekta sardiner sveper förföriskt förbi. Och så måste du besöka museet över den kvinnliga frihetshjälten Laskarina Bouboulina (från kriget mot turkarna i början av 1800-talet) och promenera till öns gamla hamn och kolla in öns traditionella båtbyggare.

Därefter cyklar du runt ön (hyr gärna en terrängcykel med många växlar) för att bada från klapperstenstränderna i Agia Paraeskevi och Agii Anargiri. För lite kultur och historia gör du en dagsutflykt till hamnstaden Monemvasia på Peloponnesos med sin klippa och fästning som minner om sjöslaget 1821 som blev början på befrielsen från Ottomanska riket. 

Den snabba katamaranen från Spetses tillbaka till Pireus tar 2 timmar 30 minuter.

4. På väg mot Odysseus hemö

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen
Navagio eller Shipwreck Bay – Greklands kanske mest fotogeniska strand.

Brindisi–Korfu–Lefkas–Ithaka–Kefalonia–Zakynthos–Killini

Joniska öarna känns som en blandning av Italien och Grekland. Inte så konstigt, de vetter mot södra Italien och tillhörde från medeltiden och ända fram till 1797 Republiken Venedig. Börja den här västliga båtluffen på den italienska stövelklacken för att komma i rätt stämning.

Flyg direkt till Brindisi och ta färjan till Korfu (7 tim). Korfu är en frodig ö med berg, skogar och ibland djupa sandstränder inramade av branta klippor. Turismen har gamla anor, mycket tack vare hundratals år av utländska herrar: efter venetianarna blev ön fransk, sedan rysk-turkisk och efter det brittisk, och därefter ännu en gång italiensk.

Öns huvudstad, Kerkyra, vittnar om det förflutna med sin cricketplan, franska Listonarkad- och venetianska arkitektur med senapsgula fasader. Missa inte de fina stränderna på andra sidan ön, Paleokastritsa, Pelekas, Glyfada och, sist men inte minst, Myrtiotissa, som brittiska författaren Lawrence Durrell dubbade till världens vackraste.

Från Korfu tar du färjan till Igoumenitsa (1 tim 30 min) på fastlandet och därifrån buss via en broförbindelse till ön Lefkas (2 tim). Öns hamnstad, Lefkas (Lefkada), är okej och har en populär marina och därför många seglingsturister. Ta dig vidare, strunta i charterorten Nidri och sikta på fiskehamnen och vindsurfingmeckat Vasiliki. Sedan fortsätter du till öns allra bästa stränder som alla ligger på sydkusten. Ta sikte på från Agios Nikitas och ta därifrån badbåt till undersköna Milos eller promenera på trekvart till kilometerlånga paradisiska Kathisma.

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen
Ön Pontikonisi och klostret Vlacherna utanför gröna Korfu.

Dags att byta ö. Ta färjan från Vasiliki på Lefkas till Fiskardo på Kefalonia (1 tim). Fiskardo är Greklands svar på Saint-Tropez med internationella kändisar och rika grekiska skeppsredare som alla verkar ha en egen lyxyacht. Byns pastellfärgade hus lyser prydligt och vackert och krogarna är finare i kanten, lyxigare och därmed dyrare än vad som är vanligt i grekiska övärlden.

Njut om du har råd! Strunta sedan fullständigt i plastiga charterghettot Skala och ta istället båten från småtråkiga hamnstaden Sami till Ithaka (30 min), Odysseus hemö, helst medan du är mitt inne i läsningen (eller omläsningen) av Homeros diktverk, den gastkramande reseskildring Odysséen. På Ithaka slår du läger i huvudorten Vathy och beger dig sedan ut på strandsight-seeing med hyrcykel eller hyrmoppe och betar av vackra Filatro, Agios Ioannis, Polis, Dexa med flera sandstränder.

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen
Fiskardo – Greklands svar på Saint-Tropez.

Tillbaka till Kefalonia och från hamnen i Pessada på södra delen av ön färja till Zakynthos (1 tim), den sydligaste av de joniska öarna och hem för cirka 5 000 utrotningshotade havssköldpaddor- (caretta caretta). Huvudstranden för de två meter långa jättesköldpaddornas äggläggning är Gerakas, där de förut samsades med tusentals turister. Djurskyddsorganisationer och lokala turistnäringen bråkade därför med varandra i åratal om vad som var viktigast, men 1999 kom man överens om att sköldpaddorna måste skyddas – och Laganasbukten fick bli nationalpark.

Bo i Zakynthos stad och hyr cykel, moppe eller bil för att utforska öns stränder. Mellan Argassi och Vassilikos avlöser de fina sandstränderna varandra. Missa heller inte Greklands mest fotogeniska strand, Navagio eller Shipwreck Bay som den också kallas, med det strandade gamla fartyget. Badbåtar går hit från Zakynthos stad, med stopp i de spektakulära blå grottorna.

När du känner dig mätt på öliv tar du färjan från Zakynthos till Killini (1 tim) på Peloponnesoshalvön och sedan vidare med buss till Kalamata eller Aten, som båda har direktflyg till Skandinavien.

Greklands 10 bästa öar – hitta ön som passar dig

Vagabonds stora öluffarguide – så hittar du rätt i den grekiska övärlden


Text: Per J Andersson • 2017-05-05
GreklandRestipsMedelhavetSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen