Annons
Annons

Markus Olsson kan det mesta om Grekland och guidar dig till öar, byar och stränder på sajten mittgrekland.se. Foto: Unsplash/Privat

Grekland

Intervjun: Därför får jag aldrig nog av Grekland!

En ö-luff för 20 år sedan fick honom på kroken. Sedan dess har han besökt 48 grekiska öar. Vi snackade med Markus Olsson bakom sajten mittgrekland.se om grekisk mat, favoritplatser och kulturskillnader.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-06-08 Uppdaterad 2023-06-08

Hur väcktes ditt intresse för Grekland?

– Det kommer från en spontanresa till Kreta för 20 år sedan och ett par efterföljande öluffarresor. Ju mer jag såg och upplevde desto mer började jag känna för landet och människorna och desto mer ville jag upptäcka. Jag kunde inte få nog och det kan jag fortfarande inte få. Jag vill liksom hela tiden se vad som finns “bakom hörnet”. 

När startade du sajten mittgrekland.se och vad skriver du om?

– Jag försöker bygga en sida där man kan botanisera om allt som har med Grekland och grekisk kultur att göra. Jag startade hemsidan i ett litet format 2012. Jag tog några månader tjänstledigt från mitt dåvarande jobb och reste till Grekland. Jag spenderade sex veckor i vad som för mig var paradiset och för att hålla dem där hemma uppdaterade så skrev jag dagliga inlägg. Eftersom jag älskar grekisk mat och ofta lagar det hemma började jag även dela med mig av recept och tips på hur jag ibland “grekifierar” andra recept.

Läs också: 10 guldkorn i Grekland – byar, öar och städer

Några favoriträtter från Grekland?

– Jag är väldigt förtjust i grytor som stifado och tigiania agiorgitiki (fläsk-, kyckling- och korvgryta), ett bord uppdukat med mezerätter och förstås världens bästa snabbmat: gyros. Jag tycker inte heller att man ska underskatta de grekiska vinerna som med åren har blivit allt bättre. Min favoritdruva är Assyrtiko med sitt ursprung från Santorinis torra, vulkaniska slätter.

Ditt bästa matminne?

– Ett av mina bästa matminnen är från en taverna mitt ute i ingenstans där en liten krum gumma drog med mig in köket för att välja mat direkt ur hennes grytor. Det blev ett långkok på get med ett ett kött som var så mört att det smälte i munnen. Detta tillsammans med en iskall öl under pinjeträdet intill tavernan är ett matminne jag för alltid kommer bära med mig.

Vilken del av landet får du aldrig nog av?

– Jag är väldigt förtjust i fastlandet men jag återkommer alltid till övärlden och den variationsrikedom som den erbjuder. Öarna i Kykladerna ligger mig varmt om hjärtat och det kan bero på att det var där min Greklandskärlek startade för många år sedan. Jag älskar att vandra och de bergiga öarna bjuder på många variationsrika vandringsleder, ofta gamla åsnestigar. Jag tycker det är ett skönt sätt att uppleva en plats på. På min bucketlist finns även att vandra i bergen på fastlandet och då i västra och i norra Grekland.

Vita hus på ön Naxos.
Det var i Kykladerna som Marcus intresse för Grekland uppstod. Foto: Unsplash
Två äldre män spelar schack.
Bortom charterkomplexen väntar en gästvänlighet utan dess like. Foto: Getty Images

Vad finns det för kulturskillnader jämfört med övriga Sydeuropa?

– För mig handlar det om “Philoxenia”. Philoxenia står för att visa generositet och gästvänlighet mot besökare och är väldigt starkt rotad hos grekerna. Jag tycker att den framför allt visar sig om du reser bortom charterkomplexen till mindre byar och mindre turisttäta områden. Jag har så många fina minnen av grekernas gästvänlighet och jag har hittills inte upplevt det på samma nivå i något annat sydeuropeiskt land.

Något speciellt som är bra att tänka på när man reser till Grekland?

– Om du reser på egen hand och åker till några av de riktigt små öarna så tänk på att ha med dig kontanter. Ofta, men inte alltid, är det cash som fortfarande gäller och det är inte säkert att öns enda bankomat fungerar varje dag. Det har jag fått uppleva. Om du ger dig ut på en öluff är det bra att avsluta med ett par dagar på den plats där du ska flyga hem ifrån. Ibland ställs färjor in på grund av dåligt väder och då kan det vara bra att ha ett par dagars marginal att spela med.

Läs också: 25 guldkorn i Grekland

Läs också: Aten på liten budget – upptäck den grekiska metropolen


Text: Helle Kikerpuu • 2023-06-08
GreklandRestipsIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen