Annons
Annons
Foto: Jens Lennartsson

Foto: Jens Lennartsson

Italien

48 timmar i Milano

M-et i Milano står för mode. Milano är en stad så fundamentalt förknippad med design och mode att resten kommer i skymundan. Vissa påstår att staden inte ens är värd ett besök jämfört med andra platser i Italien. De kan aldrig ha strövat omkring på kyrkogården Cimitero Monumentale eller gått längs Naviglio Grande i skymningsljuset. I centrum av allt detta står den magnifika katedralen Il Duomo som blivit en symbol för hela Milano.

Text: Emmy Lennevald • 2010-06-09 Uppdaterad 2021-06-23

DAG 1

10.00 Kaffe och brioche,
ett luftigt vetebrÙ�d, är standardfrukost i Italien. På Bar ba del corso (Corso Vittorio Emanuele II) slår jag till på en brioche med vaniljkräm och en shakerato, iskaffe.

11.00 Besöker den tredje största kristna kyrkan i världen, katedralen Il Duomo. Beundrar de detaljerade glasfönstren och tänder ett ljus. Från toppen av den sällsamt vackra katedralen kan man en klar dag se ändå till de vita Alperna i norr.

12.00 Gallerian Vittorio Emanuele II är pampig, lyxig och dyr, liksom människorna som promenerar genom den. Jag går fram till golvdekorationen som föreställer en tjur och snurrar ett par varv på hälen i gropen där hans testiklar en gång varit. Det betyder nämligen tur. Japanerna bredvid mig fnissar innan de vågar sig på samma sak.

13.00 Dags för lunch på Luini som ligger precis bredvid. Här köar man för att få sig en panzerotto, ett slags fyllt friterat bröd. Jag äter min spenat- och ricottafyllda panzerotto på Piazza San Fedele i sällskap av duvor och författaren Alessandro Manzoni, dock i statyform. Noterar att till och med gatsoparna har smycken, smink och snitsiga håruppsättningar.

14.00 På Grom (Via Santa Margherita 16) serveras glass som är gjord på säsongsanpassade och naturliga råvaror. Det känns. I ett land där var och varannan människa mumsar på en strut glass är det en sport att hitta den allra bästa glassbaren. Grom är en given finalist.

15.30 Tunnelbanesystemet är omfattande och lätt att förstå sig på. Tröttnar lite på alla snygga människor och åker till de fula fiskarna på Acquario vid grönskande Parco Sempione. Det är svalt och gratis. Här ligger även Castello Sforzesco, en stor borg som inhyser tolv olika museer. Väljer museet för musikaliska instrument och det egyptiska museet. Mumier är alltid lika spännande.

20.00 Aperitivo, förrätts­dryck, är ett underbart italienskt påfund, och Milano är aperitivons huvudstad. Köper en överdimensionerad mojito för sju euro på La Hora Feliz (Via San Vito 5) och får därmed tillgång till en stor och fräsch buffé. Fyller de små papperstallrikarna flera gånger om med mozzarella, fisk, pastasallader, gratinerade grönsaksrullar, prosciutto, färsk frukt, nybakat bröd och efterättskaka. Middagsplanerna avblåses.

22.30 På torget Colonne di San Lorenzo dricker alla öl sittandes på de varma stenplattorna, inte bara fattiga studenter. Går runt hörnet och in på lilla Gommalacca (Via Pioppette 3), ett galleri som har kvällsöppet. Åker vespa hem till sängen.

48 timmar i Milano
1. Torget framför Duomo lockar besökare av alla de slag. 2. Vespa är det ultimata fordonet när det gäller att utforska Milano.

DAG 2

09.30 Äter en kula mörk chokladglass till frukost och undrar hur alla Milanobor kan vara så vansinnigt smala.

10.00 Besöker San Bernardino alle Osso, en ordinär kyrka med ett extraordinärt sidokapell. Väggdekorationerna består nämligen av människoben och kranier prydligt staplade i olika mönster.

11.00 Promenerar längs Via della Spiga och förundras över att somliga är beredda att lägga tiotusentals kronor på ett enda plagg. Går istället längs Corso di Porta Ticinese, där Diesel och Killah trängs med japansktokiga Tokodoki och kitschiga Target Milano, där man till exempel kan köpa sig en moskéväckarklocka i blå plast.

13.00 Det kurrar i magen och jag sätter mig på Tixy Bars (Corso di Porta Ticinese 76) uteservering med en sallad. När den fjärde långa skön­heten går förbi med sin portfolio i högsta hugg inser jag att det måste vara en modellcasting i närheten.

14.30 Kyrkogården Cimitero Monumentale. Jag blir stående i ingången och bara gapar. Strövar omkring i timmar mellan statyer, rosenbuskar och familjekapell. Hittar familjen Pastas minneshus och Camparis grav i form av Den sista måltiden.

19.00 Tar en promenad genom området Brera, där barerna ligger tätt på kullerstensgator. Stannar på Sans Egal (Vicolo Fiori 2) för en prisbelönt lokal öl – Menabrea, http://www.sansegal.it.

21.00 Gnocci och risotto är typisk mat för regionen. På Isola Fiorita (Ripa di Porta Ticinese 83, tel +39-028-940 20 60) finns många variationer av båda rätterna, och även om lokalen kanske inte är så charmig så är gnoccin underbar. Området Naviglio är kanske det vackraste i Milano och passar perfekt för drinkar, aperitivos eller middag.

23.30 Åker ut en bit utanför stan där klubben We can dance huserar på den stora utomhusklubben Magnolia (Via Circonvallazione Idros­calo 41). Publiken är ung, cool och rund under fötterna. Dansar till elektronisk musik under den svarta himlen tills fötterna värker, http://www.circolomagnolia.it.

48 timmar i Milano

Miniguide till Milano

Resa dit: En rad olika flygbolag flyger till Milano. Easyjet flyger från Arlanda och Köpenhamn för cirka 600 kronor till Milanos internationella flygplats Malpensa, knappt 5 mil utanför staden. Därifrån går direktbussar eller tåg in till Milano. Ryanair flyger från Skavsta till den mindre flygplatsen Bergamo, 4,5 mil utanför Milano, för cirka 500 kronor. Därifrån kan man ta buss och sedan tåg, eller direktbuss till Milano. Från Göteborg flyger KLM och Lufthansa till flygplatsen Malpensa för cirka 1 900 kronor.

Resa runt: Milano har ett bra tunnelbanenät bestå­ende av tre linjer och även spårvagnar och bussar. Enkelresa kostar 1 euro och 48-timmarspass 5,50 euro. Enda nackdelen är att tunnelbanan slutar gå tidigt och taxi är relativt dyrt.

Bo: Boende i Milano är rätt dyrt. Ett dubbelrum på mellanklasshotellet Corte del Naviglio en bit utanför centrala Milano kostar 180 euro/natt inklusive frukostbuffé. Via Lodovico il Moro 117, tel +39-028-912 57 77, http://www.cabiancamilano.com.
Ostello Piero Rotta erbjuder sängar för 20,50 euro under samma period, men mysfaktorn är mycket låg och du delar rum med fem andra. Via Salmoraghi Angolo/Via Calliano, tel +39-023-926 70 95, http://www.hotellancaster.it.

Sightseeing: Guidade bussturer kostar 20 euro och gäller i 24 timmar för två olika linjer. Har man lite extra pengar som tynger i fickan kan man få en personlig guidning till de bästa designer- och shopping­ställena för 550 euro/2 pers. Mercedes med privatchaufför ingår, http://www.friendinmilan.co.uk.

Prisläge: Milano är en av Italiens dyraste städer, men detta gäller främst de finare restaurangerna och barerna. Det går fortfarande att få sig en lunch för 6–7 euro och en öl för 3 euro.

48 timmar i Milano


Text: Emmy Lennevald • 2010-06-09
ItalienRestipsMilano

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top