Annons
Annons
Amargos, Grekland. Foto: Thinkstock.

Amargos, Grekland. Foto: Thinkstock.

Grekland

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter

Vi älskar öar. Att välja de absoluta toppkandidaterna är svårt men vi har gjort ett försök. Här är våra 10 sommarfavoriter bland Medelhavets öar.

Text: Per J Andersson • 2015-01-21 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

1.Samothrake, Grekland

Bortom massturismen

Canyoning, trekking och trance. Samothrake har förmodligen högre adrenalinfaktor än någon annan grekisk ö. Så är den också ett massivt berg mellan hav och moln. Dessutom så långt ut från fastlandet att massturism inte hittat hit, men väl grekiska ­hippies och coola technofestivaler. Men Samothrake har även en mjuk sida med varma källor, vattenfall och lokalpro­ducerad mat. Nordsidans skimrande täcke av sötkastanj och ekar känns ungefär jämnårigt med Sanctuary of the Great Gods där gåtfulla riter ­utfördes under antiken.

Bästa byn: Sköna Hora (Chora) som tycks huggen direkt ur klipporna. Njut av eldig ouzo och mezedes på 1900 och runda av med chokladbakelsen tarred feathers på O Lefkos Pyrgos.
BÙ?sta stranden: Sydkustens Vatos med kristallklart vatten och badvänlig kanjon.
Kombinera med: Grannön Thassos eller fastlandets Evrosdelta och Dadia – två av Europas häftigaste nationalparker och reservat.
Så tar du dig hit: Färja från Alexandroupolis som nås via Aten eller Thessaloniki.

Missa inte!

Bada i de naturliga poolerna vid vattenfallen i Fonias.

Missa gärna!

Småtråkiga hamnbyn Kamariotissa. Bo hellre i Loutra (Therma) som har skojigare tavernor och kaféer.

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter
Chora på Samothrake (skrivs även Samothraki) med utsikt över havet. Foto: Thinkstock.

2. Ischia, Italien

Underskattad ö

Ischia känns som en större och mer jordnära version av mer kÙ�nda grannen Capri. Capris ­dramatiska landskap må vara svårslaget men Ischia kommer inte långt efter. Vad gäller stränder och prisläge så vinner Ischia definitivt matchen. Till Ischia hittar bara en bråkdel av alla turister som sommartid infiltrerar Capris gator och gränder och ön har en stämning som känns be­friande lugn och vardagsitaliensk. Visst kan man hitta lyx och prål även här men man behöver inte åka långt från de små kustsam­hällena för att känna att man är på landet.

Bästa byn: Lugna Ischia Ponte på norra sida är en bra bas för att utforska ön.
Bästa stranden: Maronti på södra sidan är öns längsta strand.
Kombinera med: En vistelse i romantiska Sorrento på fastlandet eller en båtutflykt till grannön Procida.
Så tar du dig hit: Först, ta dig till Neapel, sen vidare med färja från Neapels hamn.

Läs: 75 orsaker att resa till Italien

Missa inte!

Sköna vandringar i bergen. En hajk upp till toppen av öns högsta punkt, Eopmeo, ger lön för mödan i form av bedårande utsikt över havet.

Missa gärna!

Varma lerbad. Ischia är känt för sina “hälsobringande” termalbad men vem känner för att ligga i kvalmigt och illaluktande lervatten mitt i sommaren?

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter
Lantligt och avslappnat på Ischia. Foto: Thinkstock.

3. Korcula, Kroatien

Bäst på Balkan?

Långsmala Korcula rymmer allt som en perfekt semesterö ska innehålla, men tassar ändå lite försiktigt vid sidan om överhettade Dubrovnik och de andra stora drakarna. Öhuvudstaden är promenadvänlig, men sam­tidigt medeltidspampig med bastanta bastioner och sluttande gränder. Stora skogar med frodig näktergalsgrönska följer bergen mot havet. Vattnet är galet klart och kusten bjuder på både klappersten och sandstränder liksom bad med eller utan kläder. Öns friska viner sitter dessutom fint till fisk och skaldjur.

Bästa byn: Lumbarda som ligger granne med öns bästa stränder.
Bästa stranden: Barnvänliga sandstranden Plaza Przina och ­klosterön Badija.
Kombinera med: Lyxiga Dubrovnik eller kroatisk båtluff.
Så tar du dig hit: Buss eller båt från Dubrovnik eller Split i 3,5–4,5 timme.

Läs: Öluff i Kroatien

Missa inte!

Stämningsfulla utsikten från kapellet Glavica Sv Antuna på en cypressklädd kulle i utkanten av staden Korcula.

Missa gärna!

Marco Polos födelsehus. Turistfälla som lär ha byggts långt efter upptäcktsresandens död. 

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter
Korcula: Lika vackert som ett vykort. Foto: Thinkstock.

4. Folegandros, Grekland

Vilda västern i övärlden

När man klivit av båten i hamnbyn Karavostasis och satt sig på bussen som kämpar sig uppför berget mot huvudbyn känns livet plötsligt overkligt … det verkar som om man kommit till amerikanska vilda västern ­snarare än en grekisk ö. Sten, sten, sten. Lite grus. Kaktusar. Inga hästar, men väl åsnor. Inga cowboyhattar, men väl halmhattar. Så kommer man fram till byn, som omväxlande kallas Chora och ­Folegandros, och blir paff igen: herregud, gatorna och husen sitter ju ihop som om en jätte skapat byn av modellera. De vita kykladiska husen med stentrappor på utsidan av fasaderna smälter samman med vitkantade stenplattorna i gränderna. Fönster­luckorna och dörrarna är blåa, atmosfären mjuk, arkitekturen rund och organisk. Och från busshållplatsen stupar det 70 meter rätt ner i havet.

Bästa stranden: Angali, småstenig strand väster om Chora. Klart vatten, fridfullt, kargt och vackert.
Kombinera med: Ta färjan till Santorini och njut av utsikten från klippkanten i Thira och Oia.
Så tar du dig hit: Färja från Pireus eller flyg till Santorini och färja därifrån

Läs mer: Så hittar du rätt i den grekiska övärlden

Missa inte!

Att titta på solnedgången från Panagia­kyrkan som ligger på sluttningen ovanför Chora.

Missa gärna!

Augusti. Då är det alldeles för många överklassturister från Aten här.

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter
Åsnor, halmhattar och sten på Folegrandos. Foto: Thinkstock.

5. Bozcaada, Turkiet

Orientalisk öluff

Kebab istället för gyros. Raki istället för ouzo. Bozcaada har ett förflutet som grekiska Tenedos. Mycket känns också bekant för den som båtluffat i Egeiska havet. Riddarborg vid hamnen. Gränder kantade av bougainvillea. Vinlövskransade tavernor. Men till skillnad från många andra öar som smyger längs Mindre Asiens kust så är Bozcaada turkiskt. Charterturismen har ännu inte hittat hit, men väl det sommarlediga Istanbul i sällskap av kaféer, barer och boutiquehotell. Ön är liten och upptäcks bäst med hyrcykel.

Bästa byn: Bozcaada är enda platsen på ön med hotell och ­tavernor.
Bästa stranden: Vid Ayazma väntar mjuk sand och kristallklart vatten.
Kombinera med: Världsstaden Istanbul för kultur, shopping och allt det som saknas på Bozcaada. Kolla också in turkiska vindsurfar­ön Gökceada.
Så tar du dig hit: Från Istanbul, sjöflygplan (Seabird Airlines) eller kombinationen buss och båt i 7–8 timmar.

Läs: 15 tips i Istanbul

Missa inte!

Mezekväll på Hasan Tefik eller Sandal i Bozcaada stad.

Missa gärna!

Öns bankomater som funkar sisådär. Plocka ut pengar i förväg!

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter
Bozcaada, härligt utflyktsmål från Istanbul. Foto: All over press.

6. Amorgos, Grekland

Blåvit existentialism

En del medelhavsöar är mer ett stämningsläge än en geografisk plats. Amorgos har det – vad det nu är? – det där som gör att man blir kär. Lätt att förstå när man kom­mer nära, svårt att förklara i ord; det blir så lätt pekoralt. För mig gestaltar Amorgos begreppet existentiellt. Ön är en grå drakrygg, osedvanligt karg, naken och mäktig, som slår taggarna i de vitgrå molntussarna och stupar rakt ner i det blå havet. Bara ett fåtal byar och några få vägar bryter urtidskänslan av Odysseus strandhugg, av tiden före människorna, av evigheten.
Tre ljuvliga saker att göra: vandra i gränderna i Chora, huvudbyn som ligger i bergen mitt på ön, besöka munkarna och bli bjuden på marmeladgodis i klostret Hozoviotissa som hänger som ett svalbo på den lodrätta bergväggen, och bada i det kristallklara vattnet på den steniga klosterstranden Agia Anna.

Bästa byn: Egiali liten, anspråkslös, har strand mitt i byn och sköna vandringsstigar och vitkalkade byar i dalen ovanför.
Bästa stranden: Bystranden i Egiali.
Kombinera med: Ta färjan till Småkykladerna, där du hittar karga men mysiga Koufonissi, Shinoussa och Iraklia.
Så tar du dig hit: Direktfärja från Pireus, långsamma M/S ­Skopelitis från Naxos eller snabb bärplansbåt från Santorini.

Missa inte!

En halvdagsvandring från Egiali till Tholaria och vidare till Lagada – och där middag på taverna med utsikt över spegelblankt hav.

Missa gärna!

Katapola. Inget större fel på denna hamnby, men Egiali är skönare.

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter
Finn lugnet på Amargos. Foto: All over press.

7. Brac, Kroatien

Kuperad juvel

Även om Bracs mesta kändis, sandstranden Gyllene Hornet (Zlatni Rat) är en värdefull besöksmagnet, finns betydligt fler glimmande skäl att åka hit. Ön är ganska stor, den tredje största i Adriatiska havet, och är den med de högsta topparna. Det bergiga inre och den på flera håll vilda strandlinjen gör Brac till en naturskön upplevelse, där bykänslan lever kvar i små kustsamhällen. För övrigt hävdas att det var just här man bröt den vita marmor som byggt både Diocletianuspalatset i Split och Vita huset i Washington.

Bästa byn: Mysiga Povlja i nordost, om du vill ha det lugnt och skönt. Här finns några få restauranger att välja mellan utmed hamnen, och du nickar snart igenkännande åt folk på gatan.
Bästa stranden: Lovrecina, mellan Postira och Pucisca på nordkusten. En vacker sandkurva, skyddad av den omgivande barrskogen.
Kombinera med: Sköna Split förstås, och grannön Hvar, med charmiga medeltidshus och tjusiga segelbåtshamnar.
Så tar du dig hit: Från Split. Båten till Supetar på Brac tar 50 minuter från hamnen mitt i centrum.

Missa inte!

Ta med snorkeln! Havet runt Brac är underbart att bada i, men vill du uppleva mer av den klara sikten är dykning eller snorkling ett måste.

Missa gärna!

Utanför Bol på öns södra sida finns öns riktiga vykorts­kändis, Zlatni Rat – en fotogenisk sandremsa som sticker ut i havet.

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter
Bracs kändaste landmärke: Zlatni Rat. Foto: Thinkstock.

8. Lesbos, Grekland

Smakar mycket

Lesbos växlar obehindrat från slappt strandliv till lättsamt adrenalin. Öns restauranger höjs till skyarna av kännare. Ouzon och olivoljan är bland nationens bästa. Byarna klättrar över havet i sällskap av fästningar och ottomanska stenhus. Fortsättningen är grön. Europeiska fågel­skådare tjuvstartar våren med flyttfåglar och flamingor. Vandringsleder når små bergsbyar och skuggiga olivlundar. Vingårdar som odlar organiskt finns också liksom en riktig stad. Den heter Mytilini och rymmer både basar och arkeologiskt museum. Glömde vi Sapfo? Poeten föddes i byn Skala Eressou.

Bästa byn: Vykortsperfekta Molyvos.
Bästa stranden: Fridfulla Tarti vid vägs ände på sydkusten.
Kombinera med: Ta båten till turkiska småstaden Ayvalik.
Så tar du dig hit: Inrikesflyg från Aten eller färja från Pireus.

Missa inte!

Kafébesök i ålderdomliga bergsbyn Agiassos.

Missa gärna!

87-gradiga baden i Polichnitos, såvida du inte har ambitionen att förvandla dig själv till en mänsklig varmkorv.

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter
Olivoljan är för gommen vad poesin är för örat. Foto: All over press.

9. Sifnos, Grekland

Långsamhetens lov

På lilla Sifnos bor man bäst mitt på ön, i byn Apollonia med sina smala bilfria gränder, trånga kaféer och pyttesmå hotell och tavernor. Härifrån utgår flera fina vandringsleder till de omkringliggande småbyarna Exambela, Kato Petali, Ano Petali, Katavati och Artemonas och ner till kusterna. Men om du inte är på det humöret går också regelbundna bussar som tar dig ner till stränderna i Platys Gialos, Vathy och Kamares (där hamnen ligger) på 10–20 minuter.
På Sifnos sjungs långsamhetens och den höga kvalitetens lov. Här är maten egensinnig och snäppet bättre än på de flesta andra öar, samtidigt som det finns en omsorg om miljön som skapar ett slags barfotalyx.

Bästa byn: Apollonia.
BÙ�sta stranden: Perfekt halvmåneformade Vathy med sin ljusa mjuka sand och tavernor belägna på stranden.
Kombinera med: Grannön Serifos är en anspråkslös men vackert skimrande pärla som utlänningar hittills inte hittat till.
Så tar du dig hit: Färja från Pireus eller flyg till Santorini och färja därifrån.

Missa inte!

Köp keramik från någon av öns många keramiker.

Missa gärna!

Att bo i Kamares, där färjan angör. Visst, ­stranden är fin, men det är mycket mysigare att bo i Apollonia.

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter
Sifnos – utmärkt utgångspunkt för vandring.

10. Stromboli, Italien

Glödhet kärlek

Sju vulkanöar reser sig ur havet norr om Sicilien, men mest vulkanisk är den minsta av dem – ­Stromboli. 2007 skedde ett större utbrott. Där­efter följde ett kort uppehåll i aktiviteten innan Stromboli återgick till sina vanliga hostattacker – en ­glödande pust ungefär två gånger i timmen. Några vita stränder kan man inte locka med, däremot svarta. Kvällsdrink med fantastisk utsikt hittar du på Ritrovo Ingrid, döpt efter Ingrid Bergman som spelade in filmen Stromboli här, medan kärleken till regissören Roberto ­Rossellini började slå gnistor.

Bästa byn: Huvudorten Stromboli är avslappnad och trevlig, med blommande gränder och små restauranger. Byn Ginostra på andra sidan har bara 30 invånare och kan nås med båt för en utflykt.
Bästa stranden: Spiaggia Lunga, med svart sand och gnistrande vatten, en promenad från centrala huvudorten, i bortre änden av Piscità.
Kombinera med: Cefalù på Sicilien och en avstickare till den större eoliska ön Lipari, känt för sitt Malvasiavin.
Så tar du dig hit: Från Sicilien: ta färjan från Milazzo, eller flyg till Neapel och ta båten därifrån.

Missa inte!

Hajka uppför vulkanen en eftermiddag och se de guldglimmande explosionerna när mörkret faller. Håll dig på tryggt avstånd från kratern och ta med dig sunt förnuft, ficklampa och hyfsat god kondition.

Missa gärna!

Att försöka komma nära kratern, eller vara ute och klättra längs de fotvrickande vulkanbranterna utan lyse mitt i svarta natten.

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter
Stromboli – en grogrund för romanser. Foto: All over press

Vagabonds Medelhavsnummer!

Inspireras till resor i Sydeuropa i Vagabonds stora Medelhavsspecial! Bästa tipsen till Grekland, Spanien, Italien, Malta, Kroatien och andra länder.

Köp den här!

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter

14 anledningar till varför du måste skriva upp San Sebastián på din bucket-list

Vagabonds stora öluffarguide – så hittar du rätt i den grekiska övärlden


Text: Per J Andersson • 2015-01-21
GreklandItalienKroatienRestipsTurkiet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top