Annons
Annons
Palazzo Vecchio, en av Florens många välkända sevärdheter.

Palazzo Vecchio, en av Florens många välkända sevärdheter.

Italien

Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar

Det finns ett annat Florens som endast de invigda får ta del av. Hemliga platser dit florentinarna själva går. Häng med! Text: Åsa Johansson. Foto: Max Rella.

Text: Redaktionen • 2015-08-04 Uppdaterad 2021-06-23

Under turistsäsongen känns centrala Florens som USA:s 51:a delstat. Man hör mer engelska än italienska, medan köerna till de världsberömda museerna ringlar sig ut i de medeltida gränderna.

Som besökare kan de vara svårt att hitta de där riktigt bra ställena. Där man får uppleva de genuina mötena och platserna. 

När man inser att Florens bara har 350’�000 invånare men besöks av fyra miljoner turister om året förstår man varför florentinarna känner sig som en minoritet i sin egen stad. Under turistsäsongen mellan april och oktober drar sig lokalbefolkningen undan långt ifrån de stora kända museerna som Uffizigalleriet, L’Accademia med Michelangelos Davidstaty, Domkyrkan med Brunelleschis imponerande kupol och stadens alla vackra piazzor. Det vill säga bort ifrån allt det som man själv “måste se” när man besöker staden. 

Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Det är lätt att ledsna på trängseln vid Piazzale Michelangelo.

Men vart tar de vägen, florentinarna? 

Jo, de har sina noga utvalda ställen. Där de får vara ifred. Där de kan njuta av mat, kultur och gott sällskap. Precis så som bara italienare kan. Glöm guideböcker, ­Tripadvisorkommentarer, och följ med ut på upptäcksfärd till det hemliga Florens. 

Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Broarnas bro. Ponte Vecchio kan få vem som helst att bli gråtmild av hänförelse.

1. In piazza della Signoria

Bed and breakfast i medeltida palats

Ett rum med utsikt över en av Florens vackraste piazzor, Piazza della Signoria, har man på mysiga och familjeägda bed & breakfast-stället In piazza della Signoria. Inrymt i ett medeltida palats som doftar historia, där sängarna är mjuka och fluffiga och inredningen lyxigt rustik. Nere på piazzan står en kopia av Michelangelos Davidstaty nattvakt.

 • Via de’ Magazzini 2/4.
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
B&B La Signoria ligger på stora torget mitt i stan.

2. Ora d’Aria

Smårätter på stjärnkrog

Marco Stabile, vars krog Ora d’Aria har en stjärna i Guide Michelin, är en av Florens mest kända kockar. Florentinarna kallar honom för den demokratiska kocken. En av anledningarna är att han serverar tapas under lunchen. 

– Vanligt folk skräms av Michelinstjärnor. Därför började vi med enklare tapas under lunchen, säger Marco Stabile.

Stilen är traditionell toscansk i ny tappning. Marco Stabiles tapas består av smårätter som kostar mellan 7 och 10 euro styck. Modern design och superb service. Underbara smaker. Vinlista med över 600 sorter. Ora d’Aria ligger strax intill Uffizimuséet i centrala Florens. Passar både plånbok och smaklökar.

 • Ora d’Aria, Via dei Georgofili 11R. Öppet torsdag–måndag (stängt tisdag och onsdag) 19.30–22.00. Lunch mellan 12.00 till 14.30.
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Stjärnbeströdd. På Ora d’Aria serveras lyxmat till folkliga priser.
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Marco Stabile på Ora d’Aria är inte så farlig som han ser ut. Tvärtom. Han kallas till och med för den demokratiska kocken.

3. Ateljé Stefano Bemer

Skor för resten av livet

Skomakaren Stefano Bemer hade en liten ateljé som slog upp sina dörrar 1983. De lyxiga handgjorda skorna blev snabbt ett måste bland filmstjärnor och politiker. Det sägs att skådespelaren Daniel Day Lewis, deprimerad och trött på Hollywood, praktiserade hos Stefano Bemer under en period. Ända tills Martin Scorsese kom förbi och erbjöd honom en roll i Gangs of New York.

Stefano Bemer gick bort alldeles för ung. Nu driver familjen Gori, som startade en av Florens mest berömda läderskolor (La scuola del Cuoio), ateljén med samma uppmärksamhet för detaljer. Ateljén är värd ett besök bara för att få se hur hantverkarna arbetar i lokalen. 

 • Stefano Bemers ateljé för handgjorda skor, Via San Niccolò 2.
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Hantverk på Ateljé Stefano Bemer.

4. La Carapina

Glass i stora lass 

Florentinarna är mycket stolta över sin glass. Synd bara att det är nästintill omöjligt att hitta en riktigt god hemlagad glass inne i centrum. På gelatobaren Carapina kan man vara lugn. En liten ambitiös glassbar med enbart hemlagad glass där de olika smakerna sammanfaller med årstidens frukter. Hur skiljer man då en riktig glass från en fuskig?

– Först och främst titta på färgerna. Bananglass är aldrig gul om den är utan karamellfärg, likaså är pistageglass aldrig grön utan brunaktig och melonglass aldrig orange, säger Simone Bonini som startade La Carapina.

– Plus att det inte går att bygga “berg” av hemlagad glass. Den är alltid krämig, tillägger han. 

 •  Piazza Guglielmo Oberdan och på Via Lambertesca 18.
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Hemlagat = bäst!

5. Da Semel

Panini för gourmeter

Vill man bara äta något snabbt så finns det mycket gott att välja mellan kring den lilla matmarknaden Sant Ambrogio. Till exempel en beroendeframkallande panino hos Da Semel. Detta är en minimal bottega, inte större än ett hål i väggen och man äter stående. Hos Da Semel säljer man rosenbröd med oväntade fyllningar som till exempel tortellini och åsnekött. Ett glas rött till paninon är ett måste.

 • Da Semel, Piazza Lorenzo Ghiberti 44R (nära Piazza Sant Ambrogio)
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
På Da Semel kan du föutom ett glas vin få en beroendeframkallande panini.

6. Villa Bardini

Florens vackraste trädgård

Oltrarno, det vill säga på andra sidan Arnofloden, på kullen strax intill den överbefolkade utkiksplatsen Piazzale Michelangelo, ligger Villa Bardini. Undvik trängsel, armbågar och hånglande ungdomar och ta en lugn vårpromenad bland rosor, blåregn och hortensior. Medan ni njuter av en av de vackraste vyerna över Florens. 

 • Villa Bardini, Costa San Giorgio 2.
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Grön paus. Vandra bland hortensior och rosor i parken Villa Bardini.

7. Il Trippaio Sergio e Pier Paolo

Gatukök för modiga

Om man är riktigt modig så stannar man till hos den kultförklarade rullande kiosken Il Trippaio Sergio e Pier Paolo, som på italienskt vis är parkerad mitt i gatan. Här säljer man den typiska florentinska snabbmaten, lampredotto och trippa. Med tanke på att det är komage kokt i tomatsås med selleri, lök och chilipeppar är det inget för känsliga magar eller vegetarianer. 

 • Kiosken står på Via De’Macci i hörnet mot Piazza Sant Ambrogio
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Inälvskult. Den rullande kiosken Il Trippaio Sergio e Pier Paolo.
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Sergio och Pier Paolo. Här kan du frossa på komage – trippa.

8. Hotel Lungarno

Aperitif med flodutsikt

Räkna med modemedvetna italienare i de vita sofforna på Hotel Lungarnos takterrass. Här serveras drinkar i eleganta glas av diskreta servitörer. Utsikten över de tegelklädda hustaken och Arnofloden som ringlar sig genom staden är en bra början på en sen kväll. Boka bord om ni är fler än fyra personer.

 • Hotel Lungarno, Vicolo dell’Oro 6r.
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Spritz med flodvy. Vem vill inte dricka aperitif på terrassen på hotell Lungarno?

9. Le Volpi e L’Uva

Bedårande viner av vår tid

Fråga vilken italiensk vinexpert som helst vart han eller hon väljer att gå i Florens. Du kan vara säker på svaret: Le Volpi e l’Uva. Detta är en liten ambitiös vinbar strax intill bron Ponte Vecchio. Vinerna, både franska och italienska, kommer från små intressanta vinproducenter. Man serverar även utmärkta ostar, charkuterier och crostoni (varma smörgåsar). Även de är av högsta kvalitet. Uteserveringen är liten, bara ett tjugotal platser. Kan vara bra att boka bord om man är trött efter att ha turistat hela dagen.

 • Le Volpi e L’Uva, Piazza dei Rossi 1. Öppet måndag–lördag 11.00–21.00
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Underdånig inför skönheten. Bronsmannen Giobbe av Francesco Messina går ner på knä med Domkyrkan i fonden.

10. Divina Pizza

Gud, vilken god pizza

Divina Pizza är en familjeägd pizzeria som inte ser mycket ut för världen när man står utanför. Väl inne i den lilla lokalen möts man av dofter man inte glömmer i första taget. Rykande pizzor flyger in i och ut ur ugnen. Man använder bara årstidens råvaror som fyllningar och ett pratglatt ägarpar står bakom disken. Borden är få och stolarna likaså. Här äter man – man vilar inte benen! Räkna med att äta stående eller sitta på trappan utanför. Men Pizza Divina är värt alla trötta ben man kan tänka sig!

 • La Divina Pizza, Via Borgo Allegri 50/r.
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Värd att äta ståendes. Foto: Freskiz Comunicate

11. Mercato Centrale

Saluhall med food court

Florens traditionella matmarknad byggd 1874 har förnyat sig. På nedre plan säljs som alltid frukt, grönt, kött och ost. Det övre planet däremot har fått nytt liv med hjälp av en av Italiens mest kända arkitekter, Marco Casamonti från hippa arkitektstudion Studio Archea. Nu samsas olika restauranger i den moderna inredningen och man serverar allt från fisk till traditionella kötträtter, pizza, ost- och charkuterier.

Man väljer vad man vill äta och sätter sig sedan vid något av de många borden i mitten av lokalen. En vinbar med de bästa producenterna från Chianti Classico-regionen finns också. Florentinarnas nya favoritplats sedan det övre planet invigdes våren 2014.

 • Mercato Centrale, Via del Ariento 10/14. Öppet varje dag från 08:00 till midnatt.
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Det mest centrala här i livet hittar du på Mercato Centrale.

12. Rari Nantes Ristoro sull’Acqua

Karibisk strandbar vid floden

Rari Nantes Ristoro sull’Acqua är en restaurang och bar som ligger bredvid en av Florens äldsta badhus Rari Nantes. Länge var det möjligt att bada i Arnofloden som likt en orm ringlar sig genom Florens och delar staden i två delar. På Rari Nantes fanns de högsta hopptornen och det var här de smutsiga och varma innerstadsbarnen fann en fristad från sommarens damm och tunga hetta.

Efter att badförbudet infördes i den förorenade Arnofloden 1984 föll Rari Nantes i glömska. Men för ett par år sedan tog fyra driftiga unga florentinare över de sjabbiga lokalerna. De inredde restaurangen med vintagemöbler och köpte en bardisk som utan problem skulle passa på en bar i Karibien. Det blev succÙ?.

Konceptet är enkelt. Ekologisk mat och vin i en hemtrevlig men modern miljö med utsikt över floden. Välj mellan frukost, lunch, middag eller brunch med dj:s under helgerna. 

 • Rari Nantes Ristoro Sull’Acqua, Lungarno Francesco Ferrucci 24.
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Reko ställe. Ekologisk mat och giftfritt vin på Nantes Ristoro Sull’Acqua.
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Bästa aperitiftilltugget: grillad bläckfisk.
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar
Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar

Quiz: Hur mycket kan du om Italien?

Läs även:


Text: Redaktionen • 2015-08-04
ItalienRestipsFlorensListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top