Annons
Annons
Annons
Florens är ett populärt resmål. Här får du våra favorittips! Foto: GettyImages

Florens är ett populärt resmål. Här får du våra favorittips! Foto: GettyImages

Italien

Guide till Florens – 9 personliga favoriter för cityresan

Vagabonds redaktör Karin Wimark bodde ett år i Florens och förälskade sig i människorna, maten och kulturen. Här är hennes bästa tips till staden bland Toscanas kullar.

Text: Karin Wimark • 2020-07-02 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Favorithotellet

SoprArno suites

I Florens hippaste bohemkvarter ligger ett tre våningar högt tornhus fyllt av vintagemöbler, freskomålningar och modern konst. Rummen är inredda i personliga ­stilar med teman som typografi eller resor, där exempelvis vackert inramade världskartor pryder väggarna. Frukosten serveras på bottenplanets kafé, där hotellgäster och lokalbor samlas från morgon till sen kväll för starka ­espressos, lokala ostar och kreativ inredning med menyer från hela världen inramade på väggarna.

Via Maggio 35. Dubbelrum från 1 200 kr/natt, soprarnosuites.com

Annons
Guide till Florens – 9 personliga favoriter för cityresan
På Soprarno Suites bor du med stil. Foto: Soprarno

Bästa lunchen

I due fratellini 

Sedan 1875 har I Due Fratellini serverat purfärska mackor med toskanska ostar och charkuterier från en sex kvadratmeter stor bodega fylld till brädden av vinflaskor och råvaror. Välj bland delikatesser som fänkålssalami, prosciutto, lardo och pecorino. Addera ett glas vin och ät på stående fot vid den minimala bardisken i trä belamrad med vinflaskor. Dagar då kön slingrar sig lång köper du med dig en rejäl macka och promenerar ner till floden Arno. 

Via Dè Cimatori 38/r.

Bästa middagstipset

La Ménagère

Tidigare har området San Lorenzo, strax intill Florens tågstation, främst förknippats med turistiga marknader med kitschiga souvenirer och billiga läderprodukter. Men sedan matmarknaden Mercato Centrale öppnade för ett par år sedan har området börjat puttra. I en före detta lagerlokal på 1 500 kvadratmeter breder en läcker blandning av konceptbutik, cocktailbar, blomsterbutik och restaurang ut sig under ett och samma tak.

Slink in på en kaffe till frukost, strosa runt i blomsterbutiken och slå dig sedan ner i baren för en kreativ drink. Men härligast är att stanna kvar till kvällen för en skål svamprisotto, ett glas chianti classico och livemusik.

Via Dè Ginori 8/r. Öppet 07–02, lamenagere.it

Guide till Florens – 9 personliga favoriter för cityresan
Långbord och livemusik på La Ménagère. Foto: La Ménagère

Bästa glassen

La Carraia

Jakten efter världens bästa glass leder mig till Florens – staden där det ryktas att glassen har sitt ursprung. Det finns ett par riktigt bra gelaterior i stan, men en klassiker och storfavorit för såväl florentinarna som för mig är La Carraia i stadsdelen San Frediano. Glassbaren har funnits sedan 1990-talet och fick sitt namn från stadens äldsta bro som leder över floden Arno. Testa någon av sorterna pistage, choklad, fikon eller jordgubbscheesecake. 

Piazza Nazurio Sauro 25r, lacarraiagroup.eu

Guide till Florens – 9 personliga favoriter för cityresan
Inget går upp mot riktigt god gelato i Italien. Foto: Juliana Malta/Unsplash

Favoritbutiken

Officina Profumo-Farmaceutica

När man kliver innanför dörren till Officina Profumo-­Farmaceutica di Santa Maria Novella möts man av högt välvda tak med guldig dekor och mörkbruna hyllor fyllda av parfymer, vackra flaskor och tvålar. Den palatsliknande byggnaden är ett av världens äldsta apotek och sålde en gång i tiden kurer för pesten. Idag är apoteket, som öppnade 1221, lika mycket ett museum som butik för såväl historieälskare som hudvårds- och parfymkonnässörer.  

Via della Scala 16, smnovella.com

Bästa kaféet

Caffè Gilli 

På många kaféer i Italien sveper man espresson vid bardisken och tackar för sig. Men på Caffè Gilli stannar man gärna länge. Florens äldsta kafé öppnade 1733 som en dessertbutik och var under 1900-talet stadens vardagsrum och mötesplats för kända skribenter och konstnärer.

När man kliver in i den vackra salen i art nouveau-stil med höga trälister, kristallkronor och tjusig bardisk ­sveper historiens vingslag förbi. Addera en kaffe och en klassisk italiensk millefoglie, en frasig tusenbladsbakelse, och timmarna försvinner lätt. 

Via Roma 1/r. Öppet 07.30–01. caffegilli.com

Guide till Florens – 9 personliga favoriter för cityresan
Njut av både atmosfären och det sockersöta på Gilli. Foto: Tim Graham/GettyImages

Kulturupplevelsen

Palazzo Pitti

Visst går det att ta del av Florens rika kultur och historia utan att trängas på Uffizierna eller i den ståtliga Domen. Palazzo Pitti var tidigare privat bostad för den adliga ­familjen Medici som hade stort inflytande i staden under den italienska renässansen. Slottet utgör idag ett av ­Florens största konstgallerier med alltifrån guldskimrande, praktfulla takmålningar till italienskt mode och bruks­konst. Och strax utanför breder Boboliparken ut sig – Florens absolut vackraste trädgård. 

Öppet 8.15–18.50 tisdag–söndag. Entré ca 100 kr + 60 kr för Boboliparken.

Sevärdhet du inte får missa

Piazza Santa Croce

Ett av mina favorittorg är Piazza Santa Croce, där en av Toscanas största kyrkor, Basilica di Santa Croce, stoltserar med berömda fresker och gravar för storheter som Michelangelo och Galileo. Torget är också en populär samlingspunkt för nattliv, liksom delar av året arena för den historiska fotbollsmatchen Calcio Fiorentino som ursprungligen spelades av rika aristokrater. Idag arrange­ras matcher årligen, där spelare från fyra stadsdelar paraderar genom staden iklädda 1500-talskostymer för att slutligen nå torget där spelen kan börja. 

Guide till Florens – 9 personliga favoriter för cityresan
Vackra Basilica di Santa Croce. Foto: GettyImages

Utflykt till vinlandet

Greve in Chianti 

Florens är porten till vindistriktet Chianti, och en kort dagsutflykt leder dig raka vägen till vinrankorna. På ­torget i Greve in Chianti står gastronomi och vin i fokus, och här ligger den historiska butiken Antica Macelle­ria Falorni som lagrar ostar och charkuterier i både källar­utrymmen och takkronor. I närheten ligger den svenskägda vingården Terreno som välkomnar besökare till bland annat vinturer och provningar. Titta förbi på en lunch eller förläng Florensvistelsen med ett par nätter bland vinfält, fikonträd och olivlundar i ett av gårdshusen.

Upptäck Montalcino – italiensk idyll och vin i Toscana

Västra Sicilien – sol, vin och vatten

Cykelsemester i Italien – Gardasjön på två hjul


Text: Karin Wimark • 2020-07-02
ItalienRestipsFlorensListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen