Annons
Annons
Den vackra byn Colledimezzo i Abruzzo. Foto: GettyImages

Den vackra byn Colledimezzo i Abruzzo. Foto: GettyImages

Italien

Italiens höjder – 4 bergsupplevelse vi drömmer om

Vagabonds Åsa Johansson, som bor i Toscana, bjuder på sina italienska bergsfavoriter. Ta din Italien-resa till nya höjder i bland annat Dolomiterna och Valle d'Aosta.

Text: Åsa Johansson • 2020-12-07 Uppdaterad 2022-03-21

Valle d’Aosta

– Närmast himlen –

Aostadalen i Italiens nordöstra hörn passar dem som tycker att Dolomiterna är för tama och Schweiz för snobbigt. De drygt 130 000 invånarna är trespråkiga. Italienska och franska är de officiella språken, medan den lokala dialekten valdostain är en blandning av de två.

”Vi är närmare Paris än Rom” är ett uttryck man ofta får höra när man pratar med Aostabor.

Skidåkning på vintern och vandring på sommaren gör detta till ett resmål året runt. Spännande är att ta linbanan Sky Way, som öppnade 2015, till Punta Helbronner på 3 448 meters höjd på Monte Bianco (eller Mont Blanc som berget heter på franska sidan). Färden, som startar i byn Courmayeur, är svindlande vacker men inget för den hÙ?jdrädda. Vill man ha extra pirr i magen kan man gå ut på den genomskinliga trappan som till synes tyngdlöst hänger ut från berget på utkiksplatsen Sky Wow. Ett välförtjänt namn!

Att göra: Njut av en stilla stund på spat QC Terme.

Bo: För flera alternativ kolla in Alpissima Mountain Hotel som har flera hotell i Aostadalen.

Äta: Har du vägarna förbi Sarre rekommenderas ett stopp på Trattoria Campagna.

Italiens höjder – 4 bergsupplevelse vi drömmer om
Året-runt-destinationen Aostadalen är ett paradis för såväl vandrare som skidåkare. Foto: GettyImages
Italiens höjder – 4 bergsupplevelse vi drömmer om
Vandringsleder i Valle d’Aosta med utsikter man aldrig får nog av. Foto: GettyImages

Abruzzo

– Berg möter hav –

Abruzzo är en region som knappt italienarna själva känner till. Det är vilt. Det är vackert. Höga berg möter brusande hav på bara någon timmes avstånd. Regionen har tre stora naturreservat där man kan vandra, rida och njuta av fantastiska vyer. På vintern är det hit invånarna från södra Italien kommer för att åka skidor, och det är minst lika bra som skidåkningen i norr.

Kuststräckan Costa dei Trabocchi är en favorit. Namnet Trabocchi kommer från de fiskeanläggningar som byggdes i slutet av 1700-talet och ser ut som skrangliga bryggor byggda på pålar. De hjälpte en gång invånarna att fiska utan att behöva segla ut till havs. Idag är de flesta omgjorda till restauranger. Mer romantiskt än så här blir det inte, det är vackert så det förslår.

Äta: Ristorante Reale är en lyxkrog som drivs av Niko Romito som blivit belönad med tre Michelinstjärnor. Testa också Trabocco Punta Cavaluccio – en omgjord fiskebrygga som blivit en populär restaurang.

Bo: Bland annat finns 4-stjärniga La Chiave dei Trabocchi och lyxiga Castello di Semivicoli. Vandra och sov i bergen på Valcocchiara.

Italiens höjder – 4 bergsupplevelse vi drömmer om
Bergigt i Abruzzo. Foto: GettyImages

Dolomiterna

– Vandra mellan stugor –

Man behöver inte vara sportig för att kunna njuta av Trentinos skönhet, även om det gör saker och ting enklare. En favorit är Mezzano di Primierio. Här kan du göra fantastiska vandringar uppe på Le Pale di San Martino som är den högsta toppen bland den här delen av Dolomiterna. Leden sträcker sig 2 600 m ö h och man kan stanna till och övernatta i så kallade rifugi (eller hütte som de kallas på tyska, ett av språken som talas i Dolomiterna), enkla boenden som erbjuder mat och logi för en liten penning.

Mysigt är också att besöka Le Malghe. En malga är en ladugård som ligger uppe i bergen och dit familjerna flyttade sommartid. Man arbetade med virke och lät korna beta utomhus. Idag har många av gårdarna gjorts om och erbjuder övernattning. En del har dessutom restaurang. Som till exempel Malga Lozen. Den drivs av familjen Bettega, där pappa Arnaldo står i köket. Den ligger ett stenkast från sjön Calaita, där Le Pale di San Martino i skymningen speglar sig i det klara vattnet.

Bo: Rustika Rifugio Caltena med härlig natur precis utanför dörren.

Läs mer: Vandra i Dolomiterna: På äventyr i storslagna berg.

Italiens höjder – 4 bergsupplevelse vi drömmer om
Som en målning. Dolomiterna bjuder på ett överflöd av vackra vyer, stupande bergstoppar och frisk luft. Foto: GettyImages

Etna

– En eldsprutande kvinna –

Etna, eller Mungibeddu som hon kallas på sicilianska, imponerar med sina 3 350 meter. Världens tredje mest aktiva vulkan puffar och ryker men gör aldrig någon illa. Därför uttalas hon i feminin form till skillnad från den maskuline Vesuvius (honom kan man inte lita på).

Vulkanens svarta jord ger och tar. Det vet de vinbönder som blir allt fler i kanske den just nu hetaste vinregionen i Italien. På vulkanen kan du vandra upp till toppen, helst med guide som berättar om de många och emellanåt dramatiska vulkanutbrotten. Det går även att åka tåg i en halvcirkel kring vulkanen. Den turen startar i byn Riposto och tar cirka fyra timmar. Annars kan du åka hyrbil eller cykla mellan vingårdar, äta god mat och njuta av Etnas förförande skönhet.

Bo: Lyxa till det på 4-stjärniga Shalai eller 5-stjärniga Monaci delle Terre Nere.

Att göra: Besök vingården Benanti, ta en vandringstur på vulkanen eller åk tåg runt Etna.

Italiens höjder – 4 bergsupplevelse vi drömmer om
Vandra till en vulkan, och besök en vingård.

Vandra i Dolomiterna: På äventyr i storslagna berg

10 vackra bergsbyar i Europa du måste besöka

Trängseln på Mount Everest är inte det stora problemet


Text: Åsa Johansson • 2020-12-07
ItalienRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen