Annons
Annons
Färggranna hus, båtar i hamnen, klart vatten och varma sommardagar. Italiens kuster har det mesta. Foto: GettyImages

Färggranna hus, båtar i hamnen, klart vatten och varma sommardagar. Italiens kuster har det mesta. Foto: GettyImages

Italien

3 magiska kuster i Italien

Italiens kust är en dröm många går och längtar till – turkost vatten, badstränder, parasoll och vackra byar med härliga restauranger. Vi listar tre kustområden och tipsar om mat, boende och aktiviteter (när du är klar med att bara ligga och jäsa på stranden).

Text: Åsa Johansson • 2020-12-10 Uppdaterad 2023-05-03

Toscanas kust

– Orörda naturstränder –

I Maremma i södra Toscana ligger de pittoreska byarna på rad med långa sandstränder mellan sig. Längs kusten sträcker sig en ärtgrön, lång pinjeskog som ger skugga heta sommardagar. Maremma är fortfarande orört och där finns många vackra stränder. Den allra finaste ligger i naturreservatet Parco dell’Uccellina söder om staden Grosseto. Stranden är sju kilometer lång och här finns inte ett enda parasoll eller solstol så långt ögat når.

Inne parken finns också olika vandringsleder att utforska, antingen till fots eller till häst. I området finns dessutom många etruskiska lämningar. Inland möter hav och gammalt blandas med nytt. Och tänk att för inte så länge sedan var Maremma ett tillhåll för malariamyggor och banditer.

Inåt land har man de senaste åren byggt designade vingårdar ritade av några av världens största arkitekter.

Äta och dricka: Besök vingården Petra och strandbaren Nano Verde

Bo: 3-stjärniga Poggio Ai Santi ligger inbäddad i grönska med pool, makalösa utsikter och en rusik känsla.

3 magiska kuster i Italien
Toscana är mest känt för det som finns inåt landet, men missa inte kustpärlor som Monte Argentario. Foto: GettyImages

Monte Conero

– Vita stränder & musslor –

Regionen Le Marche på östkusten är som ett Toscana i miniatyr. Böljande kullar, olivfält och vingårdar att upptäcka. Men bäst av allt är den vackra strandremsan med vita stränder och milslånga vidder över ljusblått hav som ligger strax nedanför Monte Conero.

Det 572 meter höga berget sträcker sig dramatiskt rakt ut i havet. Missa inte Portonovo, en liten by vid strandkanten. Här kan du äta moscioli, musslor som inte är odlade och som man får fiska mellan april och oktober. Det är ett minne för livet att sitta precis intill havet med ljudet av vågorna som slår mot strandkanten som enda bakgrundsmusik och äta de allra godaste av skaldjur. 

Bo: Några kilometer utanför Sirolo finns Acanto Relais som är lantligt och modernt på samma gång med pool och bekväma rum.

Äta: Da Giacchetti är känd för sin moscioli, musslor som traditionellt serveras med pasta och tomater. Njut av maten och den vackra stranden.

3 magiska kuster i Italien
Italiens östkust söder om Monte Conero. Foto: GettyImages
3 magiska kuster i Italien
Inåt land ser Le Marche ut som Toscana, med rullande kullar beströdda med vingårdar och odlingsmarker. Foto: GettyImages

Amalfikusten

– Brant, bedagad & bedårande –

Amalfikusten ligger söder om Neapel och börjar strax efter Sorrentohalvön. Här ligger de pastellfärgade byarna på rad. Positano, Praiano, Amalfi, Ravello, Cetara och Vietri sul Mare. Mellan byarna går vägen SS163 som ringlar sig fram som en orm och bildar en smal gräns mellan himmel och hav.

Amalfikusten blev populärt på 1950- och 60-talet när filmstjärnor och politiker som Sophia Loren, Anna Magnani, Ingrid Bergman och familjen Kennedy kom hit och semestrade.

Capri ligger en kort båtfärd bort, liksom ruinstaden Pompeji. Bäst är att åka hit tidig vår eller sen höst när det är mindre turister. En båttur är ett måste.

Äta: La Torre strax utanför Sorrento eller på Al Convento i den lilla orten Cetara.

Boenden: Om man vill lyxa till det, kolla in Monastero Santa Rosa eller på Santa Caterina. För den som vill bo på en agriturismo finns det många alternativ – från budget till lantligt och rustikt.

3 magiska kuster i Italien
Populära Positano vid Amalfikusten . Foto: GettyImages

Italiens höjder – 4 bergsupplevelse vi drömmer om

Därför ska din nästa resa till Italien gå till Bologna

Kolla in världens 15 häftigaste vattenfall


Text: Åsa Johansson • 2020-12-10
ItalienRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen