Annons
Annons
Foto: MAJA DANIELS

Foto: MAJA DANIELS

Italien

Moderna Florens

Glöm Da Vinci, Michelangelo och Botticelli. Nu snackar vi nutid. Det moderna Florens bjuder på mode, design, rena linjer, minimalistisk stil och ekologisk pasta.

Text: Sophia Paulin • 2010-04-06 Uppdaterad 2021-06-23

PÅ NÄSAN VILAR ett par knallgula solglasögon och läpparna är målade i hallonrött. Den unga kvinnan beställer vant in en espresso. Hon håller den lilla koppen om örat mellan tummen och pekfingret och dricker i små klunkar. Kläderna sitter snävt runt kroppen. Inne på Obar är det rena linjer och minimalistisk stil som gäller. Krom, stål och lackerade ytor möter freskomålningar i välvda tak. Ett andrum för den som söker det moderna i en stad som ibland känns som den fastnat i sin egen historia och sin egen glans.
Florens är som ett museum. Runt varje gathörn och på varje torg finns något gammalt att beskåda. Ofta är det stor-slagen arkitektur som jättelika domkyrkan Cattedrale di Santa Maria del Fiore med sin marmorbeklädda kupol.
Miljontals turister vallfärdar årligen hit för att låta sig för-föras av konst och arkitektur från renässansens Italien.
Det sägs till och med att man vid ett besök i den toskanska huvudorten kan drabbas av Stendhals syndrom, även kallat Florens syndrom, när man betraktar stadens konst. Syndromet, som fått sitt namn av den franske författaren Stendhal som upplevde ökad hjärtklappning och yrsel efter ett besök i den magiska gotiska kyrkan Santa Croce i Florens för 200 år sedan.

Moderna Florens

FLORENS ÄR KONSTHISTORIA och antik arkitektur utöver det vanliga, men staden har även en sida som inte är lika påtaglig: det moderna Florens. Barer i minimalistisk stil, butiker som avviker från den traditionella italienska designen och restauranger som erbjuder nytänkande koncept.
Tarek Hassanen är grundare av Oio, Florens första ekologiska restaurang och även ägare till Dangerous Work, en av Florens få streetwearbutiker.
– Jag försöker bryta ner gamla vanor och mönster. Florens är känt för det traditionella, men den unga generationen som reser och ser nya saker blir nyfikna. Så visst håller det på att förändras, även om det går sakta. Florens står för 65 procent av landets konsthistoria och politikerna jobbar hårt för att konservera det gamla för turisterna.

Ibland är det betungande att det finns så mycket historia här i Florens. Men det gäller att använda sig av historien och skapa nya saker utifrån den.
Han håller upp en svart t-tröja med texten, “det är farligt att ha rätt när regeringen har fel”, och ler finurligt under hatten som pryder hans svartlockiga huvud. Han bolmar på en cigarett och verkar inte bry sig om att det sedan 2005 är förbjudet att röka på offentliga platser i Italien.
Både Tareks butik och ekologiska restaurang är belägna i hippa San Frediano, ett kvarter i utkanten av stadens centrum.
– Ställen som är underground och innovativa är svårare att öppna mitt i stan. Här i San Frediano finns det autentiska florentinska livet utan alla turister som finns i centrum. Här är det mer okej att tänka nytt och prova udda idéer. Om några år tror jag att det här kvarteret kommer att vara det hippaste i hela Florens. Japanerna har redan börjat hitta hit och det är ett gott tecken. De har en känsla för vad som är nytt och spännande.

San Frediano känns alternativt och annorlunda jämfört med Florens andra kvarter. Små gallerier visar modern konst och medvetna vintagebutiker stoltserar med kreativa skyltfönster. På kvällarna samlas den nya generationen florentinare på barerna runt Piazza del Carmine för att framåt småtimmarna dra vidare till modegurun Roberto Cavallis egen nattklubb som ligger på samma torg. Men även mitt i staden kan man hitta restauranger och barer som letar sig bort från det traditionella.
Bara några promenadsteg från turistmyllret vid Piazza Duomo ligger Florens första multikonceptställe, Quatobasta. I en vacker renässansbyggnad har systrarna Ruggi skapat en avskalad och stilren miljö där allt finns under ett och samma tak, restaurang, kafésal, vinbar och en liten butik där ostar och kallskuret säljs till kilopris. Den stora lokalen ger känslan av en saluhall och jazziga toner från en saxofon strömmar ut från högtalarna.
Systrarna Ruggi som äger och driver stället har satsat på ett unikt koncept i Florens, både vad gäller design och utbud.
– Florentinarna är i regel traditionella och det är ofta det som turisterna söker också. Men vi vill försöka vänja dem vid nya saker, även om det tar tid. Vi serverar klassiska italienska maträtter men lagade på nya sätt. När gästerna väl hittat hit kommer de flesta tillbaka, säger Alessandra Ruggi och blickar stolt ut över lokalen.
Quatobasta känns som Italien i ny förpackning. En liten oas i det annars traditionella Florens.
– Vi har redan börjat skapa ett nätverk bland kreatörer där hotell, restauranger och andra etablissemang som satsar på nytänkande försöker samarbeta för att kunderna ska hitta oss. I framtiden hoppas jag att fler ställen som Quantobasta kommer att öppna i Florens, säger Alessandra Ruggi. Hon springer fram och tillbaka i den stora lokalen. Telefonen ringer, e-post ska kollas, gäster tas emot. I takt med musiken smackar hennes stilettklackar mot det schackrutiga klinkergolvet. På trottoaren utanför hörs samma ljud. Klick, klack, klick, klack.

ATT SKOR ÄR EN DEL av den italienska identiteten är något de flesta tycker är en självklarhet. Men att Florens fram till andra världskriget var Italiens modehuvudstad är det färre som vet och några av de mest kända designerna kommer just härifrån.

Den världsberömde modeskaparen Guccio Gucci föddes i Florens 1881 och det var även hit han återvände efter sin vistelse i London för att starta sin väsktillverkning. Guccis första butik öppnade i Florens 1921 och idag trängs den tillsammans med de andra stora modenamnen på shoppinggatan Via Tournabuoni.

Även Roberto Cavalli som 2007 gjorde en kollektion åt h&m föddes i Florens. Hans unika tryck och målningar på läder fick modevärlden att jubla i början av sjuttiotalet då han slog igenom och än idag bor han kvar i sin kära hemstad.
En annan modeskapare som till och med öppnat sitt eget museum i Florens är skodesignern Salvatore Ferregamo. Känd som 1900-talets största skodesigner och mannen som uppfann kilklacken har han även tillverkat och designat skor åt celebriteter som Greta Garbo och Marilyn Monroe. Att läder och skor har en viktig plats i Florens är något som inte går att undgå och varje år tas nya modeller fram för att imponera på modevärlden. Gammal teknik används för att skapa nya kreationer.
Stefano Bremer har tillverkat skor i 25 år. Han tar emot i sin ateljé i San Frediano. Vi förflyttar oss 150 år tillbaka i tiden. Det luktar trä och läder. Utrymmet är litet men tillräckligt för att tillverka de 500 par skor som beställs varje år. På väggarna hänger välanvända verktyg i metall och i hyllorna trängs prototyper i trä av kundernas fötter. Alla prydligt märkta med namn skrivet med svart tuschpenna.
– Jag började som skomakare. Sedan växte intresset och jag började tillverka skor. Nu är skor en stor del av mitt liv. Jag försÙ?ker bevara den gamla tekniken samtidigt som jag uppfinner nya modeller som ligger i tiden, berätta Stefano Bremer.
Skorna han tillverkar är gjorda efter samma teknik som man använde för över ett decennium sedan. Jag tittar på hur han vant rör handen över en skoklack för att skarva till den rätta formen. Hos Stefano Bremer är de flesta skor måttbeställda. Kunderna kommer till butiken för att han ska kunna se deras fötter och rita en modell av dem.
Lika viktigt är besöket för att hämta skorna när de är klara. Då görs de sista justeringarna som gör att skorna blir precis så perfekta som Stefano vill att de ska vara.

Hans kunder finns överallt i världen och ett par skor kostar cirka 18 000 kronor och tar två veckor att göra. På väggen hänger en skylt i läder med tryckta bokstäver som säger: “Skorna håller sådan kvalitet att du den dag du slitit ut dem har glömt bort priset.”
Precis som Stefano Bremer gör stora ansträngningar för att hålla hög kvalitet och följa nya trender gör Florens för att konkurrera med Milano om titeln landets främsta modestad. Bland annat hålls i februari och juni varje år Florens modevecka Pitti Immagine Uomo som främst satsar på herrmode. De nya kollektionerna från italienska och internationella designers presenteras och modevisningar hålls från morgon till kväll.
– Florens tillåter en annan kreativitet än Milano där allt är mer färdiggjutet och affärsinriktat. Här finns utrymme för design som är annorlunda än den klassiska italienska som Armani och Versace, säger Matteo, designer av unisexklädmärket Radical Diversity som produceras i Florens.

HANS KLÄDER ÄR KÄNDA för att vara avantgardistiska och säljs i en av Florens mest trendiga butiker tillsammans med andra internationellt erkända designer som Martin Margiela, Alexander McQueen och Ann Demeulemeester.

Längre ner på gatan mitt emot medeltidsbron Ponte Vecchio ligger det lyxiga design-hotellet Continentale. Välvalda detaljer i minimalistisk stil från internationella designers gör att hotellet står i skarp kontrast mot grannen Ponte Vecchio. På takterrassen skålar vita lounge-soffor med Florens takåsar. Det är som att befinna sig mitt i designens hjärta, i kroppen på en stad där historien fort-farande pulserar genom ådrorna.
Utsikten är spektakulär och jag får en hisnande känsla i magen. Det snurrar till i huvudet.
Kanske har jag också drabbats av Florenssyndromet.

Moderna Florens

5 X vintage-shopping

1. Elio Ferraro

Efter-traktade plagg som klänningar från Elsa Schiapparelli och Ossie Clark.
Via del Parione 47/r

2. Pitti Vintage

Precis bredvid Palazzo Pitti. Här hittar man allt från väskor till antika smycken.
Sdrucciolo dei Pitti 19/r

3. Nadine

Stort utbud av vin-tageväskor. De säljer dessutom mindre kläd-kollektioner från lokala formgivare.
Lungarno Acciaiuoli 22/r

4. Vintage Selection

En av Europas hetaste vintagemässor. Hålls två gånger per år i en över-given tågstation
(februari och juli).
Stazione Leopolda, Viale Fratelli Rosselli 5

5. Jules & Jim

Ägs av ett gäng passionerade killar som blandar 1960-tal med Chanelväskor.
Via de’ Pecori 10


Text: Sophia Paulin • 2010-04-06
ItalienRestipsFlorens

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top