Annons
Annons
Fimpar du på gatan kan du tvingas betala 300 euro. Foto: Thinkstock.

Fimpar du på gatan kan du tvingas betala 300 euro. Foto: Thinkstock.

Italien

Ny lag i Italien – se upp med tuggummi och cigaretter

För att ta itu med landets nedskräpningsproblem så har Italiens regering beslutat sig för ta till hårdhandskarna. En ny lag som innebär dyra böter för folk som blir påkomna med att fimpa på gatan klubbades nyligen igenom.

Text: Johanna Jackson • 2015-12-28 Uppdaterad 2021-06-23

Det är dumt att röka, punkt. Men om du ändå gör det så kan du vilja tänka dig för lite extra nästa gång du befinner dig i Italien.  I tisdags röstade landets parlament igenom ett nytt lagpaket som riktar sig mot nedskräpare.

Det är dock inte bara rökare som är målet för den nya lagen. Även folk som spottar ut sitt tuggummi på gatan eller nonchalant kastar sitt espressokvitto lite varstans kan tvingas betala. 

Ny lag i Italien – se upp med tuggummi och cigaretter
En rökande man i Rom. Italiens regering vill minska antalet fimpar på gatorna.

Om du fimpar på gatan kan det kosta dig upp till 300 euro, cirka 2 800 kronor. Skräpar du ner på något annat vis kan du få böta mellan 30 och 150 euro. 

De skarpare tagen mot nedskräpning är en del av ett nytt grönt lagpaket som totalt innehåller 79 klausuler.  Paketet syftar till att minska förorening- och nedskräpningsproblem i landet, främja hållbar utveckling och att minska landets beroende av fossila bränslen, enligt Expressen som hänvisar till The Local.  

5 okända mikronationer

8 platser att besöka innan de förändras för alltid

Nya lagförslaget i semesterparadiset: Fängelse för ogifta som delar rum


Text: Johanna Jackson • 2015-12-28
ItalienNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top