Annons
Annons
På bräda i blågrön vik. Yoga när den är som bäst. Foto: Pernilla Sjöholm

På bräda i blågrön vik. Yoga när den är som bäst. Foto: Pernilla Sjöholm

Kroatien

Lugna dagar på kroatiska Vis – nya ”Mamma Mia-ön”

Den nya Mamma Mia-filmen spelades inte in i grekiska övärlden, utan på kroatiska Vis. Vagabond begav sig dit i jakt på romantiken, glamouren – och avskildheten.

Text: Johanna Jackson • 2018-08-15 Uppdaterad 2021-12-21

Vågorna vaggar mig sakta fram och tillbaka när jag intar de olika yogapositionerna på surfbrädan: skorpionen, barnet, nedåtgående hund. Men så tappar jag balansen. Plask! Magin bryts och jag får en kallsup när jag ramlar pladask ner i det ljumna vattnet. 

– Är du okej? Neda Kocare skrattar och rättar till en hårslinga som fallit fram över ansiktet. 

Neda från Makedonien spenderar sina somrar på kroatiska ön Vis med att lära ut yoga och utbilda instruktörer. Milna på öns sydvästkust rymmer inte mer än en handfull stenhus och en enklare restaurang. Här växer stora silverblåa agaveplantor, begonior, prunkande bougainvillea och vildrosor. Ovanför gräset dansar citronfjärilar och bland buskarna sitter några av de fetaste spindlarna jag någonsin sett.

Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Seglarfavoriten Komiza vilar i skuggan av berget Hum.

För några år sedan träffade hon den lokala företagaren Lea Vojkovic som anordnar utflykter på ön och lär ut paddelsurfing, som innebär att man står upp på brädan med en paddel i handen. Ett plus ett blev två och de gick samman för att kunna erbjuda paddelsurfingyoga. 

– Det var en perfekt matchning, som om universum förde oss samman, säger Neda. 

Det bästa med att göra yoga på en vippande surfbräda är att man får en djupare kontakt med sina rörelser och sinnen, menar Neda. 

– Eftersom brädan rör sig hela tiden måste du vara riktigt närvarande och fokusera på att vara här och nu. Komma tillbaka till dig själv och vara i kontakt med naturen och omgivningarna. 

Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Lavendel i alla dess former. På fälten, i doftpåsar, tvålar och oljor.

Den lugna Medelhavsön Vis ligger bara två timmar med färja från Split men ljusår från fastlandets hets. Hur är det stilla lunk som gäller. Ingen skyndar sig eller gör sig till. Kanske beror lugnet på öns isolering. Fram till 1989 tjänade ön som militärbas för Jugoslavien och var därför utom räckhåll för turister. 

Nu är ön aktuell som inspelningsplats för uppföljaren till musikalfilmen Mamma Mia! Den första filmen, som utspelar sig i den grekiska övärlden till tonerna av ABBA-låtar, gjorde global succé, och förväntningarna är naturligtvis skyhöga på Mamma Mia! Here We Go Again.

– Huvudrollsinnehavarna Pierce Brosnan, Lily James och Amanda Seyfried var här på middag, säger Ivo som driver Hotel San Giorgo, ett av öns tre hotell. De var trevliga och jordnära. Många kändisar trivs här på ön. Det kanske är en ö-grej men vi gör ingen skillnad på människor. Det är nog därför Vis är så populär bland skådisar och politiker, här kan de vara en i mängden och lämnas i fred.

Ivo hoppas att den nyafilmen ska innebära ökad turism för ön. Men på rätt sätt. 

– Det bästa vore ifall vi kunde förlänga säsongen. Under högsäsongen har vi redan tillräckligt med turister, men jag önskar att fler skulle inse att vi har mycket att erbjuda även under vår och höst, säger han.

– Som det nu är håller inte infrastrukturen för fler turister under sommaren, fortsätter hans fru Neve. Utvecklingen går långsamt på Vis och under sommaren händer det att vi får problem med både elnätet och vattnet.

Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Milna, vik som doftar av kaktusblommor och fikon. Härifrån kan man ta båttaxi ut till både blåa laguner och grottor..
Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Frukost intill havet på söta Frutarija.

Nästa dag har solen gömt sig och mörka moln tynger himmelen. 

– Äntligen kom regnet. Det har varit onaturligt varmt ända sedan maj, säger Nadja Erjavec Zanki och häller upp en liten skvätt vin i glaset hon ställt ner framför mig pÙ? den rödrutiga duken. Prova! Det är en vugava, unikt för ön. 

Jag smuttar på det vita vinet.Det smakar sött och fruktigt. Lyssnar på regnet som stillsamt faller ner i grönska och på träborden utanför. Eftersom väderleksprognosen för dagen visade på mörka moln och regndroppar har vi beslutat oss för att lämna Vis vita örtdoftande kuster och hamnpromenader och utforska öns inland. Vi har följt vinski put– vinets väg –  genom en dalsänka som omges av låga berg. Åkt förbi fält med prydliga lodräta rader med vinrankor, gröna kullar smyckade med lavendel och handmålade skyltar som utlovar hemlagad mat och aromatiska viner.

– Fast jag föredrar nog det röda från druvan plavac maliden lilla blå, säger Nadja och häller upp ytterligare en skvätt. 

Jag med, visar det sig.Mina vinkunskaper är begränsade, men jag tycker att det påminner lite om en zinfandel. Fyllig kropp och med tanniner som fastnar lätt på tungan och insidan av kinderna. 

– Jo, det är riktigt. De kaliforniska druvorna härstammar faktiskt från kroatiska druvor. Känner du tonen av björnbär? frågar Nadja. 

Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Nostalgitrip på vinhuset Aerodrom.

Vinodlingen på Vis har flertusenåriga traditioner. Ända sedan greker bosatte sig på ön några århundraden före Kristus har man odlat druvor här. Enligt spekulationer kan det varit vugavans om den grekiske historikern Agatharchides syftade på när han skrev om ”en druva olika alla andra” på ön Vis, och även i modern tid anses vinerna på ön hålla en klass för sig själv.

När vi först klev in i det lilla vinhuset Aerodrom var det som att färdas tillbaka i tiden. Stället, som är döpt efter det närliggande flygfältet från andra världskriget, är fyllt med gamla kuriositeter och ur högtalarna hörs toner av jazz och blues. Här finns en antik skrivmaskin, gamla porträtt, omaka statyer och en rostig kassaapparat i grönmålad metall, för att nämna några av mojängerna. I hyllor står hundratals vinflaskor inställda på rad, dammiga och försurade på grund av exponeringen för solljus. Mest kroatiska, men även en svensk Blossa vinglögg har fått en plats i hyllan. Den togs hit av ett sällskap som lovat att de skulle bära med sig en flaska nästa gång de kom tillbaka, vilket de gjorde. 

Utanför lägger sig regnet, som förut bara var en slöja, som en tung ridå över marken. Smattrar istället för strilar. 

– Men jag tror att det ska lätta upp i eftermiddag. Fortsätter det att vara så pass varmt och torrt får vi väl göra dessertvin i år, säger Nadja eftertänksamt. 

Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Från bilfärjan, som dagligen trafikerar sträckan från Split, ges en panoramavy över den stenklädda kustbyn Vis, namne med ön.
Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Fisket är och förblir centralt på Vis. Sardiner, tonfisk och hummer.

En annan som återvänt till Vis är polacken Maciek Ziobrow från Warszawa. Vi träffar honom lite senare samma dag på stranden Srebrna, eller Silver Beach. Precis som Nadja förespått har molnen skingrats och Vis visar sig återigen på sin allra mest medelhavsidylliska sida. Innan vi vandrar vidare till Silver Beach äter vi lunch på en skuggig terrass på strandklubben Diamond Beach, som ligger på andra sidan halvön. Här finns solstolar i trä uppställda på rad och avhuggna palmstammar som bord. Adriatiska havet glittrar i topas och safir och utanför viken syns skogsklädda kobbar. En ensam gummibåt står uppdragen på stranden och lite längre bort ligger en hög med kajaker i plast som man kan hyra. 

Redan innan vi når Srebrna hör vi det våldsamma bruset från vågor som kolliderar med fast mark. Vi har stranden helt för oss själva och ägnar oss en bra stund åt att snorkla i det kristallklara vattnet innan Maciek Ziobrow anländer med sina vänner och deras son. Det är hans tredje sommar här och precis som många andra attraheras han av lugnet, de trevliga människorna och av de natursköna omgivningarna. 

– Jag kommer alltid komma tillbaka. Det är så vackert här. Och avslappnande. 

Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Klart, blått och med perfekt temperatur. Så badar man i Kroatien.

Även jag har återvänt till Vis. Första gången jag besökte den lilla ön var för fyra år sedan under en seglats i den dalmatiska skärgården. För en natt lade vi till i den lilla fiskebyn Komiza, öns näst största bosättning. 

”Här, vid foten av berget Hum, är vinden starkare. Tempot i staden stillsamt. Vid hamnens stenkaj står någon och fiskar. På en bänk sitter några äldre män i vindjackor och kastar brödbitar till duvor. Av alla kroatiska samhällen är Komiza beläget längst bort från fastlandet. Fortsätter man vidare västerut, möts man av Italien”, skrev jag då. 

Inte mycket har ändrats. Från toppen av Hum fortsätter vi ner på slingrande vägar. Vägen svänger så kraftigt att bilradion ändrar radiostation tillsammans med riktningen. Vänster: Italienska Radio Bari. Höger: Kroatiska Radio Spalato. Fortfarande står segelbåtar på rad i hamnen. Kvar är palmerna längs kajen och de äldre männen som matar duvor. Dock i något lättare kläder. Fortfarande vilar en rofylld atmosfär över byn. 

Kanske är det just därför som filmproducenterna bakom Mamma Mia! Here We Go Again valde Vis som ny inspelningsplats. Det och en del fördelaktiga skattelättnader från den kroatiska staten så klart. 

Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Blå grottor är populära utflyktsmål med båt.
Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Solmogna nyplockade citrusfrukter till förfogande.

Från Komiza tar vi sikte med båt mot viken Barjoška. Nu ser viken inte särskilt anmärkningsvärd ut, men det var här som den stora delar av filmen spelades in under en månad i september förra året. Då med en fejkad husfasad och en tillbyggd del på den anlagda stenpiren. Nu är det enda som finns kvar orörd natur, och den ursprungliga piren.

Vi fortsätter vidare och stannar till på de flesta sedvanliga stoppen som brukar locka turister. Vi ser hur det självlysande ljuset dansar i taket av den blåa grottan Modra Spilja, förundras av klippformationer på södra sidan av ön som ser ut som byxor och gör glädjehopp ner i Blå lagunen. 

Vid den Instagramvänliga stranden Stiniva tar vi efter de övriga turisterna och dansar en klumpig klapperstensvals ner i vattnet. Den skyddade viken är fylld med rödrandiga fiskar och har runda lena stenar som gör ont och lämnar vita pulvermärken på fötterna när man kliver på dem.

Vi har ankrat utanför viken och den sista biten drar vi oss fram i gummibåt via en fastspänd lina.  Andra väljer att vandra hit på stigar som doftar av rosmarin och timjan. 

Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Relja Vukelio och Marita Stawic, återkommer som så många andra till ön. ”Det är något speciellt med Vis …”
Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Vackra vikar och grottor finns det gott om, och de flesta nås enklast sjövägen. Båttaxi är ett vanligt färdmedel.

Vissa scener av filmen spelades även in i Vis huvudort och hamnen i Komiza. De flesta vi pratar med verkar likgiltiga till att filmen spelats in här.  Att några Hollywoodstjärnor kom hit under en månad är väl inte så märkvärdigt? Men visst finns lite av stjärnglansen kvar på ön. Och visst skvallras det om möten med huvudrollsinnehavarna. Vi får höra om Andy Garcias tidiga promenader i hamnen. Om hur Pierce Brosnan klev in på salong Belleza för att fråga efter en klipptid och hur ägaren sa att det var fullt för dagen men att Mr Brosnan gärna fick komma tillbaka till salongen dagen därpå. Och hur hans fru köpte ett helt gäng handgjorda smycken i baren Prana Mana i Vis huvudort. 

Även några av öborna fick roller i filmen. 

– Jag fick vara med i bakgrunden när Colin Firth och Stellan Skarsgård skulle köpa biljetter till färjan, säger 18-åriga Nika Jurkovic och fyrar av ett brett leende. Det var en rolig upplevelse. Det är inte varje dag en småstad med 1 500 invånare översvämmas med filmstjärnor. 

Goran Miletic som flydde storstadshetsen och flyttade till Vis för några år sedan fick också sin tid i rampljuset. 

– De hade audition i Komiza och letade efter folk som skulle föreställa dansande grekiska fiskemän. Jag antar att jag hade rätt taktkänsla, säger han och smuttar förnöjt på sitt glas med det röda vinet gjort på den lilla blå druvan.

Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Goran Miletic, tidigare tv-värd och chefredaktör, har hittat ett nytt fridfullare liv på Vis.
Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Stinivastranden. Som att bli omfamnad av en medelhavsidyll.

Han är runt 50 år, har scarf och isblåa ögon som lyser av en pillemarisk lekfullhet. Han utstrålar självkänsla och har en mustasch som vippar till varje gång han ler. I Zagreb var han en storpamp inom medievärlden, var tv-värd och chefredaktör för en rad respektabla tidningar.  Sedan ändrades allt inom loppet av bara några månader. Han skilde sig och tidningen han arbetade på lades ner.

– Jag var tvungen att göra upp med mitt gamla liv. Så jag tog min hund och bil och flyttade hit. Äntligen känns det som om jag kan andas friare. Jag blir yngre här. 

Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Oliver, citrusfrukter och fikon fyller både trädgårdar och dalgångar.

Vildmynta, oregano och fikonträd. Dragon, anis, och timjan. Vår guide Pino sträcker sig ner på stigen och plockar upp den ena örten efter den andra. Håller upp dem framför oss och ber oss att gissa namnet på doften. 

Han är född på ön och har ett finger med i det mesta. Han är med i bergbestigningsklubben, den frivilliga brandkåren och skärmflygningsklubben, och dykarföreningen, och hobbyflygplansklubben så klart. Under förmiddagen har han visat oss runt bland historiska sevärdheter på ön.  Tagit oss till ruinerna av den antika staden Issa och pekat ut grottan som Jugoslaviens forne ledare Josip Tito sägs ha gömt sig i under andra världskriget, då han koordinerade militära attacker tillsammans med de allierade och partisanerna. 

Just nu står vi på toppen av det 587 meter höga berget Hum och blickar ut över omgivningarna. 

Lugna dagar på kroatiska Vis – nya
Enkelt och avskilt. Livet på Vis.

– Du vet vad som hände med de förra Mamma Mia-öarna, va? frågar han mig. 

Visst vet jag det, tänker jag. Det var de grekiska öarna Skopelos och Skiathos som fick stå modell för den fiktiva ön Kalokairi i den första filmen. När filmen gick upp på duken ville hela världen veta namnet på de idylliska öarna. Från att vara relativt okända och sömniga invaderades de strax av turister som ville uppleva miljöerna från filmen. Ett fenomen som kallats för Mamma Mia-effekten. Fastighetspriser gick upp, så även priser på hotell och restauranger. 

– Vill du att det ska hända med Vis? frågar Pino retoriskt. 

– Vill du det? frågar jag tillbaka. 

– Nej, det vill jag inte, ingen på ön vill det. Vis är så mycket mer än bara bakgrunden i en film. Vi har en 2 500 år gammal historia, underbar natur och överflöd av grönska. Visste du att vi har över 1 500 örter? Det kan ni skriva om. 

Guide: Vis, Kroatien

Vis vackraste stränder


Text: Johanna Jackson • 2018-08-15
KroatienRestipsMedelhavetReportageSol och badVis

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen