Annons
Annons
I Amsterdam-skylt utanför Rijksmuseum. Skyltarnas sattes upp i en del av en satsning för att locka turister. Foto: Istock

I Amsterdam-skylt utanför Rijksmuseum. Skyltarnas sattes upp i en del av en satsning för att locka turister. Foto: Istock

Nederländerna

Amsterdamborna trötta på turister: Vill införa nya restriktioner

Turistskatten ska höjas och flera nya böter för att stävja orediga turister har redan införts. Men det räcker inte, menar vissa lokala politiker i Amsterdam som nu vill se hårdare tag mot fylleturister.

Text: Johanna Jackson • 2018-10-29 Uppdaterad 2021-06-22

Vagabond har tidigare skrivit om hur Amsterdam bland annat förbjudit fler souvenirbutiker att öppna, en av många åtgärder för att stoppa ”Disneyfieringen” av staden som tog emot drygt 18 miljoner besökare 2017 – ett rekord och en ökning på 9 procent jämfört med året innan. Amsterdam har cirka 820 000 invånare, många av dem är missnöjda med utvecklingen. 

– Det är för mycket turister. Därför måste man ta till radikala metoder för att lösa problemet, annars är det ett konsumtionsghetto, inte en plats där människor bor, säger Stephen Hodes, grundare av tankesmedjan ”Amsterdam in Progress” till tidningen The Sun.

I maj i år drogs reglerna åt ytterligare när det infördes böter på upp till drygt 1 450 kronor på störande beteenden, som att urinera i kanalerna, nedskräpning eller att uppträdda full på allmän plats, för att nämna några exempel. Något som bland annat The Guardian rapporterade om. 

Dessutom har lokala myndigheter infört restriktioner för alkoholstinna aktiviteter som ”öl-cykelturer” och partybåtar. 

Nu vill den lokala politikern Frits Huffnagel se ännu tuffare tag mot fylleturisterna. Hans förslag är att förbjuda svensexor.

– Amsterdam bör fokusera på att förbjuda fulla, kräkandes svensexe-grupper från exempelvis England. Det är vad som verkligen skapar problem, säger han till The Sun. 

Ett annat förslag gäller de välkända ”I Amsterdam-skyltarna” som sattes upp 2004 på ett flertal platser i staden just i syfte att locka till sig turister. Om en månad ska lokala politiker rösta om skyltarna ska få finnas kvar eller tas bort. 

3 udda hotell i Amsterdam

48 timmar i Amsterdam – guldkorn bortom turiststråken

Rotterdam – weekend i pånyttfödd stad


Text: Johanna Jackson • 2018-10-29
NederländernaAmsterdam

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen