Annons
Annons
Italienska hus i avgrunden.

I vilken Europeisk stad är lokalbefolkningen som allra trevligast, stadskärnan inbjudande och upplevelsen välkomnande? Se svaren i den nya undersökningen. Getty Images

Nyhet

Klart: Här är Europas 10 vänligaste städer

Vilken är den vänligaste staden i Europa? Svaret är en italiensk pärla i Toskana följt av två irländska favoriter, enligt en ny omröstning hos resetidningen Condé Nast Traveler.

Text: Karin Wimark • 2023-10-26 Uppdaterad 2023-10-22

Historiska sevärdheter, god mat eller kanske mysiga kvarter? Det finns många saker att fundera på när man ska välja storstad att besöka. Men hur ofta funderar du över lokalbefolkningens gästvänlighet i valet av destination? Nu har resemagasinet Conde Nast Travellers läsare röstat fram Europas vänligaste städer i ”Readers Choice Awards 2023” – och svaren sträcker sig från historiska Dubrovnic till matmeckat Ljubljana. Se topp 10 vänligaste städerna nedan.

De vänligaste städerna i Europa har korats… vinnaren är inte helt otippat en italiensk pärla. Foto: Getty Images

Här är topp 10 vänligaste städer:

10. Ljubljana, Slovenien

På tionde plats hittar vi Sloveniens huvudstad Ljubljana som under senaste tiden blivit en riktig foodiedestination där unga kockar satsar starkt på hållbarhet och lokala råvaror. Dessutom ett bilfritt centrum, lummiga gator och gästvänlig befolkning.

Läs också: Därför borde din nästa resa gå till Slovenien

9. Bukarest, Rumänien

För ett århundrade sedan var den rumänska huvudstaden känd som ”Östeuropas Paris”. Idag är Bukarest en av Europas vitalaste städer. Här möts du av storslagen arkitektur, stora avenyer och en välkomnande lokalbefolkning – dessutom sjuder det av design, mode och hippa kaffebarer på läckra innergårdar.

Läs också: Bukarest på liten budget – här ska du äta och bo!

8. Dubrovnik, Kroatien

Det är lätt att bli hänförd av staden Dubrovnik som omringas av en medeltida ringmur, turkost hav och ståtliga byggnader. Detta är något som Conde Nast läsare tycker bidrar till att skapa en speciell stämning i staden.

Visste du att Dubrovnik finns med på Unescos världsarvslista? Foto: Getty Images

7. San Sebastián, Spanien

San Sebastián är känt för det baskiska köket och sin rika pintxoskultur med små barer som serverar tapas inpå småtimmarna. Nu röstas San Sebastián även fram bland de gästvänligare städerna. i Europa. Kan det ha att göra med visraden “mätt i magen glad och munter hela dagen?”

6. Malaga, Spanien

Malaga har fått en nytändning och lockat till sig en yngre generation under de senaste åren. Nu har hamnpromenaden rustats, trafiken bannlysts i gamla stan, torgen blivit lugnare och konstmuseerna fler. Nya restauranger har poppat upp och staden är ett måste att besöka.

Läs också: 48 timmar i Málaga – flamenco, sköna barer och läckra tapaskrogar

5. Belgrad, Serbien

Den serbiska huvudstaden Belgrad kammar hem femteplatsen med sin kreativa lokalbefolkning. Här bubblar konst, musik och mode i vartenda gathörn och även om staden vid första anblick kanske inte är den vackraste, finns här en charm, tycker läsarna i omröstningen.

4. Helsingfors, Finland (95.00)

Finland knuffade ut såväl Stockholm som Oslo ur listan detta år och är enligt Conde Nast läsare Skandinaviens vänligaste stad. Även här bubblar det av kreativitet och restauranglivet har skjutit i höjden.

Läs också: Krogguide till Helsingfors – 10 ställen du inte vill missa

3. Dublin, Ireland

Dublin koras som Europas tredje vänligaste stad med sina gästvänliga pubar, livliga nattliv, historiska landmärken och nyfikna lokalbor. Kanske inte helt otippad att Irland hamnar högt på listan? tycker läsarpanelen.

Missa inte: Sandycove och Dalkey – dublinbornas semesterparadis

2. Cork, Irland

På andra plats kommer irländska hamnstaden Cork, som enligt Conde Nast läsare är ännu trevligare än huvudstaden Dublin och värd att besöka för den som älskar matmarknader, kultur och små kaffebarer.

Den irländska hamnstaden Cork kammar hem andraplatsen på listan över Europas vänligaste städer. Foto: Unsplash

1. Siena, Italien

Italienska Siena har korats till Europas vänligaste stad 2023. Här väntar en pulserande kafékultur, medeltida arkitektur och den omtalade årliga ”Palio” – en hästtävling som äger rum mitt på torget Piazza del Campo varje sommar. Men själen finner du på gatorna, i de små familjeägda restaurangerna och hos de gästvänliga lokalborna.  

Läs också: Italien – missa inte redaktionens 25 guldkorn

Siena röstades fram som Europas vänligaste stad. Håller du med? Foto: Unsplash

Se övriga vinnare i kategorier som “bästa hotell”, “bästa matstäderna”, “bästa öarna” med mera här.

Läs också:

25 galet pittoreska städer i Italien

7 underskattade städer i Europa för romantisk weekend


Text: Karin Wimark • 2023-10-26
NyhetRestipsListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top