Annons
Annons
Annons
Cocktailbar i Oslo

Vagabond listar Oslos bästa cocktailbarer. Foto: Himkok & Francisco Nogueira

Norge

Upptäck Oslos bästa cocktailbarer – en guide till 8 favoriter

Prisbelönade barer, cocktails på tapp, mezcal-drinkar på sköna stammishak. Vi listar några av Oslos bästa cocktailbarer – våra favoriter för en utekväll i Norges huvudstad.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-03-06 Uppdaterad 2023-07-24
Annons

1. Andre Til Høyre

Precis intill Youngstorget i centrala Oslo ligger Youngskvartalet – ett utmärkt val för en utekväll på bland annat Folketeateret, Rockefeller eller Sentrum Scene. Här finns också vin- och cocktailbaren Andre Til Høyre som inte bara har några av stadens grymmaste drinkar utan också en riktigt skön atmosfär. Inredningen ramar in en känsla av home away from home där vinet serveras i ”köket” och cocktails intas i ”biblioteket/vardagsrummet”. Skumpan står visserligen alltid på kylning, men här ska man anförtro sig åt bartenderns cocktailkunskaper.

Vagabonds favorit: Margarita med en tvist – “You had me at yellow” – med inslag av Cointreau, yuzu sake passionsfrukt och Habanero hot sauce.

Annons

Adress: Youngs gate 19, andretilhoyre.no

Känn dig som hemma hos Andre Til Høyre. Foto: Andre Til Høyre

2. Himkok

Prisade Himkok var Oslos första bar att ta sig in på den prestigefulla listan ”The World’s 50 Best Bars”. Bakom den relativt dolda entrén väntar en bardisk i 30-tals still med mörk träpanel, längre in finns en stor och skön terrass med cocktails på tapp för snabb service. Baren har även ett eget destilleri som tillverkar akvavit, gin och vodka som ger dem stenkoll på viktiga grundingredienser.

Vagabonds favorit: Ta tillfället i akt när det finns ett destilleri i huset och beställ en Dry Martini eller Negroni.

Adress: Storgata 27, himkok.no

Bra cocktail på tapp – japp, det finns på Himkok. Foto: Himkok

3. ISM Oslo

Neonljusen studsar på de metalliska borden upp i glastaket. Med mönster på såväl väggar som golv ramas en funkig barscen upp med skön stämning. På *ISM serveras drinkar med hög klass, ofta med ett tema kopplat till en ism. Detta gör att utbudet varierar på ett spännande och kul sätt ­– tidigare teman har varit seasonal*ism, minimal*ism och perfection*ism. Det mycket relevanta temat Anti Rac*ism är den rådande ismen vilket framhävs i drinkarna – och konsten som går att köpa.

Vagabonds favorit: Satsa på någon av de temabaserade drinkarna och en pizza (som serveras fram till klockan 21:00).

Adress: Stortingsgata 12, barism.no

4. Papa Borracho

Är du en fantast av mezcal, mexikansk sprit gjord på agave? Då finns det inget bättre ställe än Papa Borracho som öppnade i centrala Oslo hösten 2020 – mitt under pandemin. Visst serveras öl, men det är deras mezcalcocktails som imponerar. Ovanför de platsröda borden hänger sombreroliknande lampor, inredningen är snygg i all sin enkelhet och den lilla uteserveringen under neonskylten är en skön samlingsplats på sommaren. Det är rent av en bar som gör sig perfekt som stammishak och det gillar vi skarpt.

Vagabonds favorit: Ren mezcal tillsammans med Sangrita – en alkoholfri shot gjord på hackad schalottenlök, chili, tomat- och apelsinjuice, lime och honung. Till det – om man vill – en skål torkade gräshoppor.

Adress: Osterhaus’ gate 11, Instagram

5. Dangerous Club

En av Oslos minsta cocktailbarer är liten till ytan, men har storartad attityd – passande en klubb med 70-tals vibes. Här spelas vinylskivor, folket är packat som sillar i det avlånga rummet och drinkarna är skickligt framtagna. Här får man helt enkelt en gedigen festkväll i zip-filformat.

Vagabonds favorit: Valt mellan gamla goda klassiker, men missa inte deras farligt goda Singapore Sling.

Adress: Maridalsveien 10, Instagram

6. Pier 42

Där vi idag hittar fyrstjärniga hotellet Amerikalinjen fanns tidigare kontoret för de norska Amerikabåtarna. Hotellet lockar med jazzklubb, en franskinspirerad bistro och prisbelönad cocktailbar – Pier 42. Vare sig man bor här eller inte bör man se till att besöka den noga designade baren. Det är många som tycker att stans bästa cocktails skapas just här! Passa på att ta en drink innan tågresan hem till Sverige – hotellet ligger nämligen ett stenkast från Oslos Centralstation.

Vagabonds favorit: Drinklistan är full av cocktails inspirerade av viktiga historiska händelser i Norge och USA mellan åren 1919 och 2019. Vi tar oss tillbaka till alkoholförbudet årtionde med lönnkrogar och moonshine-sprit med cocktailen Prohibition där inslag av rom, aprikos, citrus och shiso gör kvällen.

Adress: Jernbanetorget 2, amerikalinjen.com

Missa inte hotellbaren Pier 42. Foto: Francisco Nogueira

7. Svanen

I det gamla Svaneapoteket från 1896 har baren Svanen tagit plats bakom originaldisken i mahogny. Det rutiga golvet och kliniskt rena glasmontrar för tankarna till apoteket, och det ligger en slags fin-de-siècle-atmosfär över det hela. Idé- och kulturhistoriens dekadens och sekelslutsångest i slutet av 1800-talet. Dock inget som en drink kan råda bot på!

Vagabonds favorit: Satsa på deras uppdaterade signaturdrink Smørbukk med inslag av bourbon, rom, brynt smör, bitter och rökig whisky.

Adress: Karl Johans gate 13, svanenoslo.no

8. Torggata Botaniske

En gammal goding för Osloborna. En mycket populär cocktailbar som inte tappat stinget under årens gång – trots att servicen ibland får sig en känga på olika omdömessajter. Lokalens grönska för tankarna till ett växthus, drinkarna är god och musiken bra.

Vagabonds favorit: Våga testa något annorlunda, som Dulcinto med jalapeño, chai-te, örtlikör med saffran och kanel, cocosmjölk, tequila och lime.

Adress: Torggata 17 B, torggatabotaniske.no

Växthuskänsla på Torggata Botaniske. Foto: Foto: Torggata Botaniske

Text: Helle Kikerpuu • 2023-03-06
NorgeMat och dryckOslo

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen