Annons
Annons
Att vandra med en lama är inte bara gulligt, det kan även ha lugnande effekter. Foto: Sofia Zetterqvist.

Att vandra med en lama är inte bara gulligt, det kan även ha lugnande effekter. Foto: Sofia Zetterqvist.

Österrike

Redaktionens favorit: Vandra med lama i Tyrolen

Småblommiga alpängar, blånande bergmassiv och ett lurvigt lamadjur vid sidan. Vår webbredaktör Sofia Zetterqvist berättar om sin lamavandring i de tyrolska Alperna.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-05-21 Uppdaterad 2021-07-21

”Det här är Loriot” säger Barbara Steinacher och räcker mig repet till det lurviga lamadjuret. Loriot vänder bort huvudet med blicken mot på de blånande Toblerone-bergen. Totalt ointresserad av min utsträckta hand med grässtrån på.

”Lamor är hyperkänsliga djur som känner in sin omgivning”, förklarar Barbara. Jag gillar Loriot redan där.

Barbara är certifierad lama- och bergsguide och driver Abenteuer Lama som ordnar lamavandringar i de tyrolska Kitzbühelalperna i Österrike. Hon förklarar att lamadjurens lugn, känslighet och höga intelligens gör dem populära att använda i djurterapi. Särskilt bra för den som är stressad eller utbränd. Även barn brukar älska att vandra med lamor.

Redaktionens favorit: Vandra med lama i Tyrolen
Hyperkänsliga och superintelligenta. Foto: Sofia Zetterqvist.
Redaktionens favorit: Vandra med lama i Tyrolen
Med de tyrolska Kitzbühelalperna som scenografi. Foto: Sofia Zetterqvist.
Redaktionens favorit: Vandra med lama i Tyrolen
Att vandra i Alperna är som att gå runt i ett verkligt Instagram-flöde. Foto: Sofia Zetterqvist.

Lamavandringen med Loriot går i långsam takt, ungefär var femte meter tar han en mikropaus för att tugga på örterna som kantar stigen – eller bara för att känna in platsen. I början håller det sävliga tempot på att göra mig galen, men Loriot är envis med stor integritet. De gånger jag försöker föreslå att vi ska skynda på lite genom att dra i repet blir resultatet istället tvärstopp. Och ett lurvigt huvud som långsamt vänds mot mig. ”Vad har du för problem?” är jag säker på att han säger. 

Så det är bara att låta Loriot bestämma tempot och hänga på. Förbi spegelblanka alpsjöar, stilla ängssluttningar och pittoreska vykortsvyer. Och efter ett tag kommer även jag in i tempot. Upptäcker blommornas olika nyanser. Hinner fundera över året som precis passerat.

Målet med vandringen är Berggasthof Wildalpgatterl – en restaurang i klassisk alpstugestil med oslagbar utsikt 1290 meter över havet. Ett par sydtyrolska hemmagjorda ”schlutzkrapfen” och en öl senare beger vi oss tillbaka. I långsam takt. Vem har någonsin mått bra av att skynda?

Redaktionens favorit: Vandra med lama i Tyrolen
Lamadjuren Loriot med sin yviga päls. Foto: Sofia Zetterqvist.

Boka lamavandring

Lamavandringar finns på flera ställen både i Alperna och Dolomiterna. Du hittar dem enklast genom att googla på destinationen + ”lama trekking”. Denna vandring gennomfördes med Abenteuer Lama.

Guide: Så tågluffar du med barn till Tyrolen

Österrike: Stad + berg = Innsbruck

Ridsemester i Sverige – 9 äventyr till häst


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-05-21
ÖsterrikeDjur & naturRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen