Annons
Annons
Annons
Polen har många vackra slott. Vi listar några riktigt schyssta ställen där du kan checka in. Foto: Ksiaz

Polen har många vackra slott. Vi listar några riktigt schyssta ställen där du kan checka in. Foto: Ksiaz

Polen

Checka in på sagoslott i Polen som inte kostar skjortan

I södra Polen kan du leka kunglighet för en dag. Många av slotten, borgarna och palatsen hyr nämligen ut rum. Populärt bland allt från bröllopspar till vandrare och medeltidslajvare.

Text: Mikael Persson • 2020-08-22 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

1. Wojanów

Som i sagorna

Sagoboksperfekt slott med medeltida rötter och vidunderlig park. Här finns spa med inomhuspool och fransk trädgård med barbecue. Boende i allt från slottstornssviter med historiskt möblemang till sidobyggnad med enklare rum. Wojanóws historia har varit långt ifrån bekymmerslös. Under trettioåriga kriget angripet av både svenska styrkor och flammande lågor. Under andra världskriget plats för krigsfångar, plundrat och ödelagt. 

Flera av egendomens byggnader befann sig i eländigt skick och hotade att kollapsa. Nu ser det ståtliga slottet ut ungefär som när den preussiska prinsessan Louise njöt livets frukter här. 

Annons

Miljön lockar många bröllopsföljen. Polacker och tyskar förstås. Men också svenskar och norrmän som kombinerar sina slottsbröllop med besök i den gamla, norska stavkyrkan från Vang som köptes av den preussiske kungen och flyttades hit till trakten av Wojanów. 

  • Dubbelrum från 800 kr.
Checka in på sagoslott i Polen som inte kostar skjortan
Wojanów – som en sagodröm ur Snövit. Foto: Marcin Oliva Soto

2. Ksiaz

Dramatiskt läge

På en brant höjd ovanför Pelcznicafloden tronar ett av Polens mäktigaste slott – Ksiaz. Sägnen som är förknippad med platsen är minst lika dramatisk och låter som något ur tv-serien Babylon Berlin. Under andra världskriget intogs slottet av nazityska trupper. Kilometer efter kilometer av hemliga tunnlar konstruerades under fästningen. Ryktet säger att ett tåg lastat med stulet krigsguld gömdes undan i de minerade gångarna.

Sant eller inte så rymmer i alla fall det spektakulära slottskomplexet ett stämningsfullt hotell. 

  • Dubbelrum från 700 kr och sviter från 1 000 kr.
Checka in på sagoslott i Polen som inte kostar skjortan
Slottet Ksiaz har både det dramatiska läget och en dramatisk historia – sann eller falsk! Foto: Ksiaz
Checka in på sagoslott i Polen som inte kostar skjortan
Dukat till tänderna på slottet Ksiaz. Foto: Mikael Persson

3. Palac Pakoszów

Vandra bland bergen

Jag kryper till sängs i mitt ombonade rum. Månen blänker som silver över böhmiska gränsberg. Somnar fort och sover i ett svep. Mjuka täcken får mig att ligga kvar och dra mig till sent in på morgonen. 

Kliver upp och tassar försiktigt genom ett morgontyst palats. I matsalen står frukosten framdukad under tunga kristallkronor. Juice, nybakat bröd, traktens korvar, ost och ett stort fat med färsk frukt. På avstånd skymtar Karkonoszebergens skarpa klippor och borgruinen Chojnik på en skogklädd avsats. 

60 år efter andra världskrigets slut fick Ù�garen Christoph Hartmans familj chansen att köpa tillbaka Palac Pakoszów där släkten levt i generationer. Idag är Pakoszów både hem och hotell på samma gång. Många av gästerna är par som lockas av dagar med god mat och spabesök liksom vandringar i närbelägna berg.

  • Dubbelrum från 1200 kr.
Checka in på sagoslott i Polen som inte kostar skjortan
Ett hem och hotell med spa och möjlighet för vandring. Foto: Palac Pakoszów
Checka in på sagoslott i Polen som inte kostar skjortan
Ett barockmålat Pakoszów bjuder upp till fest. Foto: Palac Pakoszów

4. Kliczkow

Historiska recept

Året var 1944. Friedrich zu Solms-Baruth hade anslutit sig till en sammansvärjning med mål att mörda Hitler och sov ständigt i sällskap av två Lugerpistoler. Attentatet misslyckades. I efterdyningarna fick familjen 40 minuter på sig att lämna sin egendom. Några av familjerecepten räddades undan nazisterna och gömdes. När kriget var över plockades de fram från Warszawas nationalbibliotek. Numera serveras flera av rätterna på det senapsgula slottet som är både hotell och spa specialiserat på allt från ridturer och riddarspel till bröllop och nyårsfester.

Kliczkow har en stor park, häststall och en sex mil lång ridled. Och inte minst en omtalad restaurang där jag lite senare serveras Solms-Baruths älsklingsrätt. Skogsplockade champinjoner. Färska kräftstjärtar. Frisk bladpersilja och trädgårdsskördad vitlök. Och så givetvis också rikligt med vitt vin och grädde. 

  • Dubbelrum från 1000 kr.
Checka in på sagoslott i Polen som inte kostar skjortan
Kliczkow är som ett polskt Downton Abbey. Foto: Polish Tourism Organisation

5. Czocha

Riddarromantik

Mörka torn och tjocka väggar av grå sten reser sig ovanför en djup vallgrav. Man skulle lätt kunna tro att Czocha byggts som en kuliss åt Hollywood. Men så är det inte. Borgen är äkta vara, förbunden med såväl hertig Bolko den lille som tysk-romerska kejsare.

Mot extra betalning är det emellanåt möjligt att övernatta i hertigens historiska svit med pampig sänghimmel. I början av 1900-talet köpte cigarrhandlaren Ernst Gutschow från Dresden fästningen. Köpmannen lär ha haft nära kontakter med den ryska tsarfamiljen. Envisa rykten pekar ut just Czocha som gömställe för familjen Romanovs värdefullaste ikoner. Både Röda armén och nazisterna var ute efter dyrgriparna. Inför ryktet om en attack lär Gutschow ha packat in skatten i en lastbil som försvann ut i mörkret. 

  • Dubbelrum från 550 kr.  
Checka in på sagoslott i Polen som inte kostar skjortan
Entré mot historia och historier på Czocha. Foto: GettyImages
Checka in på sagoslott i Polen som inte kostar skjortan
Sov som kungligheter för en natt. Foto: Mikael Persson

Gillar du unika boenden?

Cityguide till Gdansk – 10 personliga favoriter

Warszawa – 9 tips för en lyckad weekend

Tatrabergen – genväg över gränsen


Text: Mikael Persson • 2020-08-22
PolenRestipsHotellListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top