Annons
Annons
Foto: Sara Arnald

Foto: Sara Arnald

Polen

Guide till Tatrabergen

Vagabonds guide till Tatrabergen.

Text: Karin Wallén • 2019-07-18 Uppdaterad 2021-07-21

Fakta: 

Vad: Bergskedja på gränsen mellan Polen och Slovakien. Den högsta delen av Karpaterna.

Högsta berg på polska sidan: Rysy, 2 499 m ö h. Polens högsta topp. 

Högsta berg på slovenska sidan: Gerlachovsky Stit, 2 655 m ö h. Slovakiens högsta topp. 

Vandringsrutt: Vi utgick från staden Zakopane i Polen. En skidort med ca 27 000 invånare. Lederna är väl utmärkta och kartor finns att köpa på plats. Vi gick via Polens högsta berg och avslutade vår vandring i staden Strbske Pleso i Slovenien. 

Nationalpark och hundförbud: Tatrabergen är en UNESCO-skyddad nationalpark som sköts av två olika länder med lite olika regler. Det gör att man i Polen inte får ha med sig hund i nationalparken, medan det är tillåtet med hund på slovakiska sidan av bergen.

Valuta: I Polen används polska zloty (1 zloty = ca 2,40 kr). I Slovakien används euro (1 euro = ca 10,40 kr). 

Mer info: tanap.org, discoverzakopane.com/tatras.html

 

Resa dit:

Till Krakow går direktflyg från Sverige med bland annat Norwegian och Ryan Air. Om du vill ta tåget kan du börja resan med färja från Nynäshamn (polferries.se) eller Karlskrona (stenaline.se) till Gdynia/Gdansk i Polen. Därifrån tar direkttåget (rozklad.pkp.pl/en) till Krakow, ca 5 timmar och 20 minuter. Från Krakow tar du dig enkelt med tåg eller buss till Zakopane, en resa som tar cirka 3 timmar. 

Du kan även starta från Morskie Oko. För att komma dit kan du ta buss från Zakopane till Palenica Balczanska, och sedan gå 8 km. Närmaste flygplats på slovakiska sidan är Poprad, men dit går inga direktflyg från Sverige. Från Poprad går tåg till Strbske Pleso, där man också kan starta sin vandring i Tatrabergen.

 

Äta och dricka:

Maten är rustik och god, och är det en rätt som utmärker både polska och slovakiska sidan av Tatrabergen så är det stekt ost med tranbärssylt. På boendena i bergen serveras även sauerkraut, korv, polska piroger och flera kyckling- och kötträtter. 

På slovakiska sidan är det populärt med Tatrasky Caj (Tatra-te), som trots namnet inte är te utan sprit, i olika smaker och olika styrka, från 17 till 72 procent.

 

Tips:

I Kuznice strax utanför Zakopane kan du ta en linbana upp till Kasprowy Wierch för att starta din vandring så som vi gjorde. Det är en god idé att köpa biljetter till linbanan i förskott via en hemsida. Tyvärr finns den i skrivande stund endast på polska: pkl.pl/pkl.html 

 

Vandring: 

Lederna i Tatrabergen är väl underhållna och lätta att följa. Men på vissa av lederna finns en del riktigt branta partier där du måste använda händerna för att ta dig uppåt. Där det är som brantast har leden försetts med kedjor att hålla sig i. 

Vandringssäsongen börjar så fort snön är borta, det vill säga ungefär från mitten av juni, och håller i sig till slutet av oktober. Besökstrycket under sommaren är stort, men även om du kommer i september är det bra att undvika helger om du inte vill trängas på leden. Det är otroligt många som ska upp på Polens högsta topp, Rysy, och hittills har inte nationalparken satt någon gräns för hur många som får vistas där. Tältning är inte tillÙ?tet. 

 

Bo:

Villa Nova, Ul Staszica 8A, Zakopane. Fint hotell med rustik alpkänsla och bra frukost. Dubbelrum från 1 150 kr. novazakopane.pl

Schronisko Morskie Oko, vid sjön Morskie Oko, Polen. Sovplats i rum av olika storlekar kostar från 75 till 140 kr. Sovplats på golvet finns vid överbeläggning för 75 kr. schroniskomorskieoko.pl/en

Chata pod Rysmi, Slovakien. Den här bergsstugan ligger ganska nära Polens högsta topp, Rysy, fast på slovakiska sidan. De har bara 14 bäddar, så det blir snabbt fullbokat. Sängplats kostar mellan 160 och 250 kr beroende på veckodag. Det kan även gå att få nödplats på golvet. chatapodrysmi.com

Horsky Hotel Popradske Pleso, Stort värdshus vid foten av Tatrabergen i Slovakien. Säng i rum med 4–8 bäddplatser kostar cirka 200 kr. Ett dubbelrum kostar 800 kr. popradskepleso.com/en

 

Prisläge: 

I Polen är det billigt att äta och dricka. På ett bergsboende på polska sidan av Tatrabergen får du polska piroger för 36 kr, stekt ost med potatis och sallad för 40 kronor och kaffe och öl kostar 20 kr. I Slovakien får du middag i bergen för drygt 80 kr.

Taiwan – tropisk trekking

Guide till Taiwan


Text: Karin Wallén • 2019-07-18
PolenRestipsSlovakienAktiv semesterGuideVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top