Annons
Annons
Ta båten till grannön Porto Santo när du längtar efter sandstränder. Foto: Fotolia.

Ta båten till grannön Porto Santo när du längtar efter sandstränder. Foto: Fotolia.

Portugal

8 äventyr på Madeira

Madeira var länge synonymt med pensionärsresor. Men den gröna ön bjuder också på hurtiga och äventyrliga aktiviteter för dig som vägrar att bli sittande i vilstolen.

Text: Frida Hansson • 2016-10-11 Uppdaterad 2021-06-23

1. Djuphavsfiske

Vattnet utanför Madeira är ett av världens främsta för djuphavsfiske. Det isolerade läget ute i Atlanten och öns stupande geografi utan några grund gör att det finns ett rikt marinliv nära ön. Fiskesäsongen sträcker sig från maj till september och har du tur kan du fånga både tonfisk, svärdfisk och blue marlin.

8 äventyr på Madeira
Foto: Istock.

2. Val- och delfinsafari

Inte bara fiskar utan även valar och delfiner trivs runt ön. Att få se delfiner leka och simma längs båten är en vanlig syn under en delfinsafari. Har du tur kan du även se kaskelot, späckhuggare och grindval.
På många av turerna finns marinbiologer ombord som kan berätta om det marina livet runt Madeira. Med några utflyktsbåtar kan man även få chansen att hoppa i det klara, blå havet och få en inblick i delfinernas hem. Lobosonda och Ventura har dagliga båt-turer med hamnen i Funchal som utgångspunkt.

lobosonda.comventuradomar.com

8 äventyr på Madeira
Foto: Fotolia.

3. Utflykt till Porto Santo

Madeiras granne Porto Santo, en liten ö fem mil nordöst om Madeira, har inte fått så mycket uppmärksamhet. Det är synd. Till skillnad från Madeira är Porto Santo platt, och är ett strandparadis för både Madeira-borna själva och nyfikna, soldyrkande turister. Den nio kilometer långa sandstranden sträcker ut sig längs öns södra sida och har, i motsats till Madeiras svarta vulkaniska kust, vit sand och klart turkost vatten. Vill du ha några lata dagars strandliv är det lätt att ta sig hit. Båtresan från Madeira tar två och en halv timme och har du tur kan du se både val och delfin på vägen.

4. Vandring

Att vandra är ett av de bästa sätten att upptäcka Madeira. Det finns många vandringsleder av varierande svårighet över hela ön, vilket gör att det alltid finns någon som passar, oavsett din kondition och erfarenhet. Levadavandringarna följer de långa vattenkanalerna och utgör lättillgängliga vandringsleder på sammanlagt 215 mil. Kanalerna är fortfarande i bruk för att kunna föra vatten från de regniga delarna i norr till den södra sidans odlingar. Är du mer äventyrligt lagd finns flera bergsvandringar på öns vulkaniska berg och gröna skogar. Lagerskogen, laurisilva, som en gång täckte hela Madeira, finns med på Unescos världsarvslista och är extremt artrik och hem för bland annat madeiraduvan.   

8 äventyr på Madeira
Om du tar dig runt ön hamnar du förr eller senare inför hisnande utsikter över frodiga bergsryggar. Foto: Fotolia.

5. Cykla

Att cykla mountainbike längs bergens stigar är ett hisnande sätt att höja pulsen och samtidigt få uppleva den grönskande naturen. Med en duktig guide kan du uppleva öns alla toppar och hörn. Till de flesta turerna behövs ingen tidigare erfarenhet, bara cykelhjälm och konsten att hålla tungan rätt i mun. 

6. Matsafari

Även om Portugal inte är ett stort matland bjuder Madeira på fler matupplevelser än fastlandet. Att gå på marknaden Mercado dos Lavradores i Funchal är att få en guidning i öns lokala råvaror. Närodlade bananer, avokado och ananas trängs med soldoftande tomater och potatis (som här skördas flera gånger per år) och i marknadens stora hall råder febril aktivitet på förmiddagarna då dagens havsfångst styckas och bjuds ut till försäljning.

Tråg med lapas, ett ostronliknande skaldjur som plockas från klippor och stenar runt Madeiras kust, samsas med tonfisk, havsbrax och den lokala stoltheten, dolkfisken, som är svart, har sylvassa tänder och vitt mjukt kött. Trappan ner till hallen fungerar som ett slags ljugarbänk där de lokala gubbarna och gummorna samlas för att skvallra och iaktta handeln.   

8 äventyr på Madeira
Dolkfisk. Foto: Istock.

7. Golf

En golfrunda på Madeira innefattar knallgrönt, vältrimmat gräs som bryts av mot en horisont av azurblått hav och gröna berg – det är inte för inte som öns två golfbanor tävlar om titeln som Europas vackraste. Båda två tar golf-spelandet till högre höjder. Palheiro, med sina 18 hål, ligger på 500 meters höjd, och Santo da Serra, med 27 hål, hela 750 meter över havet.     

palheirogolf.comsantodaserragolf.com

8 äventyr på Madeira
Europas vackraste golfbanor? Foto: Istock.

8. Vinfestival

Vid skördetid anordnas vinfestival på ön för att hedra hantverk och gamla traditioner. Festivalen engagerar varje år folk i alla åldrar samt lockar hundratals turister. Under en vecka firas det över hela ön och i Funchal ordnas vinprovningar, provsmakning av lokal mat, utställningar inom vinmakning och gatuframträdande med traditionell portugisisk folkmusik. Lördagen är veckans höjdpunkt då hela festivalen flyttas till Estreito de Câmara de Lobos, drygt en mil utanför Funchal, där druvor skördas och trampas gemensamt. Sedan hålls en parad till vinets ära. 

Snabbfakta Madeira

Resa hit: De stora charterbolagen flyger direkt till Madeira. Flygresan tar drygt 5 timmar.  

Bästa tiden att resa till Madeira: Funkar året runt. Temperaturen är relativt jämn oavsett säsong tack vare Atlantens modererande effekt. Medeltemperaturen under sommaren är cirka 25 och på vintern runt 20 grader. För att uppleva den rika blomsterprakten är mars och april säkra kort.

Ta sig runt: Bussförbindelserna fungerar fint. En resa kostar inte mer än ett par euro. Se rutter och tider på horariosdofunchal.p. Om du vill göra dig fri från tidtabeller ska du hyra bil och köra runt ön på egen hand. 

Tidsskillnad Madeira: – 1 timme.

Madeira – äventyrsön i Atlanten


Text: Frida Hansson • 2016-10-11
PortugalRestipsAktiv semesterGuideListorMadeira

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen