Annons
Annons

Få tips på saker att se och göra på Portugals surfkust. Foto: Areias do Seixo & Marcus Westberg.

Portugal

Guide till Portugals surfkust

Norr om Lissabon sträcker Portugals vilda surfkust ut sig. En perfekt sträcka för en roadtrip längs med Atlanten. Här kommer tips på var du bor, äter och saker att göra – förutom det självklara: surfa!

Text: Karin Wallén • 2022-07-18 Uppdaterad 2022-07-21

Restauranger på surfkusten

Souldough, Ericeira. Otroligt goda surdegspizzor från foodtruck i urmysig miljö. Ibland med livemusik, alltid med glittrande trädbelysning, lyktor och härlig stämning. Estrada Municipal 20.

Noah Beach House, Santa Cruz. Ett syskon till Noah Surf House, men beläget på stranden. God mat och mysigt oavsett årstid, med panoramafönster mot strand och hav och brasa i kaminen. Ligger på stranden nedanför Avenida do Atlantico.

Mar das Latas, Ericeira. En mycket bra och populär re­ staurang med framför allt fisk och skaldjur men även veganska och vegetariska alternativ. Har även en vinbar med bra lokalt utbud. Rua Capitao Joao Lopes 24B.

Santa Cruz, en sömnig by när sommarmånaderna är över. Foto: Marcus Westberg.
Veganmarknad i Sintra. För dig som gillar surdegsbröd, veganska ostar och kombucha. Foto: Marcus Westberg.

Hotell att spana in

Areias do Seixo, Santa Cruz. Exklusivt hotell med villor, i utkanten av Santa Cruz. Här bor du i en rogivande miljö nära havet och med mängder av aktiviteter att anmäla dig till om du vill. Surf är förstås en av dem.

Noah Surf House, Santa Cruz. Mitt i stan, och supernära stranden, ligger detta hotell som också är aktivitetshus (surf, skateboard, yoga, träning) och restaurang, dessutom med en fantastisk pool på terrassen en våning upp.

Lapoint, Ericeira. Svenskgrundat surfcamp med nära både till stad och stränder och fin utsikt över kusten. Härlig terrass med bar, pool och riktigt god mat. Och, som namnet indikerar, här bor man för att surfa!

Sandhi House, Ericeira. Ett boende vid havet för den som vill ägna sig åt yoga och meditation – och starta dagen med en soulfood breakfast.

Bo hos Areias do Seixo i utkanten av Santa Cruz. Foto: Areias do Seixo.
Hos Areias do Seixo äter du också flott i deras blommiga restaurang. Foto: Areias do Seixo.

3 surfiga tips på saker att göra

1. Boardriders

Lite av en surfinstitution i Ericeira. Här finns inte bara uthyrning av surfbrädor, utan även av skateboards. Här kan hela familjen tillbringa ett par timmar tack vare restaurang, skatepark och öl på fat. Är man sugen på shopping så finns förstås det också, i Quiksilver­butiken. Ibland hålls även marknader här.

Foto: Marcus Westberg.

2. Skatelektion

Har du alltid drömt om att kunna skejta men aldrig provat? Då kan du vända dig till Noah Surf House i Santa Cruz och få din dröm uppfylld.
Ta en timmes lektion på longboard och lär dig de grundläggande sväng­ arna. Känner du dig lite tuffare än så? Då tar du en lektion i longboard dancing, och har genast mer att hålla reda på.

Foto: Marcus Westberg.

3. Nazaré

Oavsett om förhållandena för dagen tänker visa sig från sin absoluta världsklassnivå eller inte är det något speciellt att stå vid fortet och fyren vid Praia do Norte och se Atlantvågorna rulla in. Har du tur får du se big wave­surfarna göra sin grej. Har du ännu mer tur får du se världens högsta vågor, på riktigt. Säsongen för de stora vågorna är från oktober till mars.

De högsta vågorna hittar du i Nazaré. Upplevs bäst från fyren och klipporna. Foto: Marcus Westberg.

Så reser du till Portugals surfkust

TAP flyger direkt till Lissabon från Stockholm Arlanda. Resan tar ca 4,5 timmar. Kom ihåg att Portugal är i en annan tidszon (-1 timme). Det går även att ta sig dit med tåg, men då får man räkna med att resan tar minst två dygn utan längre stopp.

Resa runt på kusten

Det allra enklaste sättet att ta sig runt på surfkusten är att köra hyr­ bil. Det finns en mängd uthyrare på flygplatsen, bland annat Hertz, Avis och Sixt. Se till att ha en transponder i bilen, så slipper du stanna och betala vid vägtullar. Ska du be­ tala vid vägtullen kan du behöva kontanter, eftersom utländska kontokort inte alltid funkar. Givetvis kan du också undvika de tullbelagda vägarna – det gör oftast portugiserna. Vilket gör att de tullbelagda motorvägarna kan kännas lugnare än de alternativa vägarna.

Tåg är tyvärr inte ett alternativ för att resa på surfkusten mellan Ericeira och Nazaré. Flera bussar trafikerar däremot området, men inte alltid med direkttrafik mellan de olika städerna. Bussbolaget Mafrense kör till exempel mellan Lissabon och Ericeira, och Rodotejo mellan Lissabon och Nazaré.

Illustration: Kim Appelbom.

Läs även Vagabonds reportage från Portugals surfkust!


Text: Karin Wallén • 2022-07-18
PortugalRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen