Annons
Annons
Bukarest

Upptäck Rumäniens huvudstad – vi guidar dig rätt på en liten budget. Foto: Unsplash

Rumänien

Bukarest på liten budget – här ska du äta och bo!

Rumäniens huvudstad är oerhört underskattad, men här finns hippa kaffebarer, vackra parker och kultur. Och allt för en mindre peng än i övriga Europa.

Text: Karin Wimark • 2022-11-03 Uppdaterad 2022-11-06

För ett århundrade sedan var den rumänska huvudstaden känd som ”Östeuropas Paris”. Därpå kom maktgalne ledaren Nicolae Ceausescu och styrde landet med järnhand fram till att kommunismen föll. Idag är Bukarest en av Europas vitalaste huvudstäder. Här blandas gammalt med nytt, och det sjuder av design, mode och hippa kaffebarer på läckra innergårdar eller i övergivna industrilokaler. Klubblivet får hajpade ställen som Berghain i Berlin att blekna, och det bästa av allt – du blir inte ruinerad!

Enligt Forex semesterprisindex är det ungefär en tredjedel så dyrt att semestra i Rumänien jämfört med hemma. Här får du en halvliters öl för en tjuga och kan checka in på fyrstjärnigt hotell för 800 kr natten.

5 budgettips i Bukarest

1. Konst & historia

Sedan kommunismen föll 1989 har Rumäniens konstscen skjutit i höjden vilket tar sig uttryck i allt från gatukonst till kläddesign och museer. En rundvandring bland stadens historiska byggnader är en resa i tiden, medan gatan Arthur Verona är en bra utgångspunkt för att se stadens ofta politiskt laddade gatumålningar. Visste du att det finns en fullstor kopia av Triumfbågen i Bukarest och att du än idag kan se kulhålen i väggarna på Revolution Square? Flera museer har gratis entré vissa dagar i månaden och stadsvandringen Royal Century Tour är en bra historielektion och helt gratis!

2. Kaffe

Äntligen en stad som älskar kaffe lika mycket som vi gör i Sverige! Bukarests kafféscen är modern, uppdaterad och samtidigt prisvärd. Några kaffebarer värda ett besök är Origo, AM. Specialty Coffee, BOB Coffee Lab och Frudisiac – den sistnämnda med skandinavisk inredning och kaffebönor från Drop Coffee i Stockholm.

3. Ruinpubar

Bukarest myllrar av läckra ruinpubar och charmiga innergårdar där du kan njuta av öl för en billig peng. Fabbrica Club är en ikon medan Beraria H är en före detta konsthall som idag är en av Europas största ölhallar.

4. Parker

Cismigiu, Herastrau och Unirii Square – det vimlar av mysiga parker och torg i Bukarest som inte kostar en spänn att besöka. På Unirii Square breder en kedja av 44 fontäner ut sig på drygt en kilometer. Fram till och med att första snön fallit hålls en gratis ljus- och ljudshow varje fredags-, lördags- och söndagskväll kl 21.

5. Kombinera med grannstäderna

För ett par hundralappar kan du kombinera Bukarestbesöket med fler myllrande storstäder. Ta nattåget till Budapest eller Wien, eller vad sägs om en scenisk resa med direkttåg till Istanbul?

Bukarest är fullt av historiska byggnader. Foto: Karin Wimark

Utflykter

Vilda Transsylvanien bjuder på medeltida småstäder, storslagen vandring, vattenfall, vingårdar, brunbjörnar och grönskande bergskedjor. Ja, och så blodtörstande vampyrer och slottet Bran förstås – greve Draculas boning, enligt myten. Ta direkttåget till den kullerstensklädda byn Brasov (2 tim 30 min) som är en bra utgångspunkt för regionen. Gör en dagsutflykt till slottet Bran, vandra i nationalparken Piatra Craiulii, res till den färgglada världsarvsstaden Sighisoara eller utforska Rumäniens svar på norska Trollstigen – Transfagarasan Road som slingrar sig längs Fagarasbergen.

Bästa budgetboendet

Det kostar inte skjortan att lyxa till det i Bukarest. Ett tips är att hyra lägenhet via Airbnb. För 400 kr/natt får du en riktigt fräsch lägenhet. Vill du sova i storslagen 1800-talsmiljö checkar du istället in på fyrstjärniga Grand Boutique Hotel för 750 kr natten.


Text: Karin Wimark • 2022-11-03
RumänienBukarestWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen