Annons
Annons
Annons
Berlin

Berlin är en metropol där det finns massor med billiga restauranger och gratis sevärdheter och aktiviteter. Foto: GettyImages

Tyskland

Berlin på en liten budget – tips på boende, mat och sevärdheter

En stor metropol på en liten budget. Berlin är snäll mot såväl plånboken som sinnet. Här finns massor med kultur, historiska sevärdheter och fantastiska restauranger.

Text: Fredrik Brändström • 2022-11-06 Uppdaterad 2024-02-04
Annons

Berlin är en av Europas mest prisvärda metropoler. Till skillnad från exempelvis London och Paris så går det enkelt att spendera en vecka här utan att övertrassera kontot. Ytterligare en anledning till varför jag älskar Berlin! Dessutom finns här Europas bästa streetfood – allt från kebab och annan turkisk mat till vietnamesiskt, israeliskt, koreanskt och förstås tyska korvar. Supergott och snällt mot plånboken på samma gång! Glöm inte att ta med kontanter, eftersom många ställen inte tar emot kreditkort.

För den som vill göra en höstresa utan flyg är Berlin också ett bra alternativ då Snälltåget har avgångar med direkttåg från Stockholm och Malmö.

Annons
Det finns många grönområden i Berlin – speciellt längs med Landwehrkanal. Foto: Unsplash

6 budgettips i Berlin

1. Sightseeing

För en förstagångsbesökare så är det glädjande att flera av Berlins kändaste sevärdheter är gratis att besöka: Brandenburger Tor, Riksdagshuset (du måste dock förboka ditt besök här), East Side Gallery, Förintelsemonumentet för att nämna några.

2. Loppisar

Berlin är känt för sina stora loppmarknader som ofta hålls på helgerna. Söndagar är loppmarknaden i Mauerpark en hit – förutom chansen att fynda bjuds ofta på musikframträdanden, och så finns förstås lämningarna av Berlinmuren att titta på. Dessutom finns en uppsjö av vintagebutiker och affärer där man kan köpa secondhand-kläder per kilo, bland annat på Picknweight som finns på flera platser i Berlin.

3. Museer att besöka

Berlin har många museer i världsklass, och planerar du att besöka flera av dem kan det vara värt att investera i ett Museum Pass, för priset av 32 euro får du gratis inträde på över 30 olika museer i Berlin. Första söndagen i månaden har de flesta museer gratis inträde, förboka gärna eftersom det brukar vara populärt.

4. Lekparker

Reser du med små barn kommer du att älska Berlins kreativa och inspirerande lekparker som finns lite här och var i stan. I stadsdelen Prenzlauer Berg finns många fina parker som inbjuder till häng för både stora och små.

5. Köp ett tunnelbanekort

Berlin är stort och det enklaste sättet att upptäcka stan är genom tunnelbana. Det lönar sig oftast att köpa ett dagskort för 9,90 euro istället för att lösa nya biljetter för varje resa. Kortet gäller i 24 timmar. Barn upp till 5 år åker gratis.

6. Matstaden Berlin

Det många inte är medvetna om är att Berlin sitter på några av världens bästa restauranger. Här finns alla världens kök och allt från finliret på lyxrestauranger till grym streetfood för en liten peng. Att äta ute i Berlin är en potpurri av möjligheter.

Läs mer: Berlins bästa streetfood – vad och var du ska äta!

Utflykter

Reser du med barn så är ett hett tips att ta tåget ut till Tropical Island. Jag måste erkänna att jag var skeptisk till detta kitschiga monster till äventyrsbad som ligger på en åker sex mil utanför Berlin. Men en kylig höstdag är det faktiskt rätt så härligt att slinka in i 26-gradig värme och en värld fylld av palmer, stränder, otaliga pooler, vattenrutschbanor, ja till och med en luftballong. Tröttnar man på stojet finns även en fridfull spa-avdelning med 18 olika bastur att välja mellan.

En heldag här räcker fint, men det finns möjlighet att lajva solsemester och stanna kvar efter att badet stänger kl 23 och sova över i glampingtält på den konstgjorda stranden. Nästan som i Thailand! På sajten finns olika erbjudanden som ofta är billigare ju tidigare man bokar. Hit tar man sig med tåg från Berlin Hbf till Brand (ca 50 min). På tågstationen hoppar man på en gratis transfer- buss som kör ända fram till Tropical Island.

Läs mer: Dagsutflykt från Berlin – slottsparken i Potsdam

Bästa budgetboendet

Berlin har ett stort utbud av hotell och det går ofta att hitta bra erbjudanden. Att få ett bra hotell för 1 000–1 500 kr natten är inga problem, särskilt om man besöker staden utanför högsäsong. Bor man på vandrarhem kan man komma ännu billigare undan. Ett populärt fyrstjärnigt hotell i en lugn del av Mitte är Art’otel Berlin Mitte, precis bredvid floden Spree. Här finns spa, bastu och snyggt designade rum – för ett bra pris.


Text: Fredrik Brändström • 2022-11-06
TysklandBerlinWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top