Annons
Annons
Nedanför berget Tibidabo breder Barcelona ut sig.

Nedanför berget Tibidabo breder Barcelona ut sig.

Restips

Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter

Det är lätt att falla för Barcelona. För en del övergår förälskelsen i kärlek och de flyttar hit. Ida, Magda och Calle är tre av de många svenskar som bor här.

Text: Julia Lindström • 2013-08-27 Uppdaterad 2021-06-23

Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
Ida Mogren
Ålder: 22 år.
Bostadsort i Sverige: Stockholm.
Bor i Barcelona: Eixample.
Ekonomiskt tips: – Ät mycket till lunch. Många restauranger har trerätters meny vid lunch för cirka 90 kronor. Sedan äter du bara något litet till middag då det är dyrare.

Ida Mogren:

>>Barcelona ger mig andrum<<

Eftermiddag i solen på torget Plaça de Sortidor, Poble Sec. Ida Mogrens favoritkvarter. På torget dansar röda volanger i träden, under dem trixar pojkar med sina fotbollar. Ida är 22 år och flyttade till Barcelona från Stockholm för två år sedan.
Ida tar med mig till El Sortidor, en restaurang som i över hundra år serverat den mest gudomliga mat. Ida har fullt upp med sin nystartade resebyrå When in Barcelona men idag kommer hon direkt från skolan där hon studerar spanska. Hon läser castellano, “riksspanskan”. Men i Barcelona, som är huvudstad i den autonoma regionen Katalonien, läser invånarna sjÙ�lva det egna språket katalan i skolan. Castellano läser de som andraspråk.

– Genom att lära sig spanska visar man att man faktiskt försöker integrera sig. Många svenskar åker hit och jobbar på svenska callcenter, bor i svenska kollektiv och går på svenska Klubben – ja, den heter faktiskt så. När de gjort Ramblan, besökt alla klubbar och lärt känna alla svenskar flyttar de hem igen.
Hon drar handen längs sin halskedja och får tag i en stor berlock som blänker till i solen.

– På tisdagar i Barcelona ställer folk ut möbler som de inte vill ha kvar på gatorna för att de sedan ska hämtas upp. Då går min kompis ut och plockar av handtag, gångjärn och annat fint som hon kan göra halsband av. Det här smycket har hon till exempel gjort.
Medan mascarpone och jordgubbar smälter i munnen funderar vi över vad som gjort att Barcelona år efter år hamnat på topplistorna över Europas mest besökta weekendstäder. Kanske är det kontrasterna, Barcelona är full av dem: slitna kvarter som lyfts av mandarinblom och spanskgitarr, hektiskt vardagsliv som blandas med havets stilla bris.
– Jag har blivit så mycket lugnare sedan jag flyttade från Sverige. Hemma var min kalender alltid fullproppad, typ: “jag kan ses på en frukost innan jobbet”. Barcelona ger mig andrum.

Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
Torget Plaça del Sol uppe i lugnare Gràcia är perfekt att avnjuta en café con leche på.
Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
På antikloppisen Mercat Gòti i Barri Gòtic kan du på torsdagar fynda smycken, väskor och kameror.
Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
Den havsnära staden bjuder på mängder av färska skaldjur.

 

 

Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
Magda Almqvist
Ålder: 32 år.
Bostadsort i Sverige:
Sundsvall.
Bor i Barcelona: Sant Gervasi.
Typiskt Barcelona: – Alla »är« konstnärer, regissörer eller fotografer i Barcelona. Fotograf måste vara det van­ligaste yrket här, du köper en kamera, sedan är du fotograf.

Magda Almqvist

>>Jag lärde känna Barcelona till fots<<

Nerifrån gatan hörs tutor, visselpipor och skrik. Några personer i vita sjukhusrockar höjer banderoller mot skyn. Fler och fler ansluter. Människor har klättrat upp på elskåp, sitter på varandras axlar, står tätt, tätt. De hoppar i takt och tutar i ljusblå tutor. Polisen har stängt av hela den stora gatan Via Laietana. “Stop retallades”, stoppa nedskärningarna, står det på enorma banderoller. I tre dagar fyller de vita rockarna torg och gator runt om i Barcelona. Den ekonomiska krisen har drabbat Spanien hårt. Bara i Barcelona ligger arbetslösheten på över 20 procent.

– Krisen är det största samtalsämnet här just nu, folk pratar inte om något annat. Många av mina vänner har blivit av med sina jobb och om de lyckas få något nytt så får de jättedåligt betalt, säger Magda Almqvist.
Magda är 32 år och kommer från Sundsvall, hon flyttade hit för sex år sedan och jobbar som projektkoordinator på ett företaget som arbetar med översättning av manualtexter.
Jag följer med till Magda och sambon Jordis lägenhet uppe i Sant Gervasi precis nedanför berget Tibidabo.
– När vi   flyttade ihop bestämde jag att vi skulle ta av oss skorna inomhus. Det är så gulligt för när Jordis föräldrar kommer på besök tar de av sig skorna redan i trapphuset.

Magda slår upp glasdörrarna till den lilla balkongen. Ljumma vindar och fågelkvitter strömmar in i vardagsrummet.
– Jag minns så väl min första kväll i Barcelona, jag var ensam och kunde inte ett ord spanska. Jag snörade på mig joggingskorna och bara gick genom staden i timmar. Så fortsatte jag hela veckan, att gå och gå, så blev jag förälskad i staden. Barcelona är verkligen mitt hem nu, det är här jag har bott hela mitt vuxna liv.
– Första åren jobbade jag i riktigt ruffa kvarter nere i Raval på olika klubbar. Det var mycket droger och jag vet flera svenskar som dött av överdoser. Folk kommer hit och tror att droger är en lek. Det är så sorgligt. Spanien är det land som har flest kokainmissbrukare i världen.
På natten promenerar vi i Magdas kvarter i Sant Gervasi. Passerar skolor läskigt lika Hogwarts i Harry Potter, och pampiga villor med höga stängsel. Innanför stängslen gömmer sig prunkande trädgårdar, sprängfyllda av syrenblommor som doftar sött i natten. Berget Tibidabo breder ut sig som en skyddande mur ovanför oss.

– Här uppe lever man ganska skyddat liv. Staden är otroligt segregerad. Nere i Raval känner man knappt till Sant Gervasi. Att jag som svensk känner till områden som Raval bättre än mina grannar är egentligen märkligt.
Magda tycker att turisterna borde ta sig bort från Ramb-lan, att de missar den övre delen av Barcelona. Hon menar att det är en annan stämning här uppe, mer oförstört.
– En annan sak som många ofta missar är hur lätt det är att ta tåget från Barcelona på en dagsutflykt. På helgerna brukar vi ta en minisemester till mindre städer. Figueres är en favorit, där ligger också Dalís, enligt mig, bästa museum, som han byggde själv. När vi har tid brukar vi även åka till Cadaqués, en jättefin by i närheten med härlig strand.

Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
Med berget Tibidabo som granne bor svenskan Magda med sambon Jordi uppe i Sant Gervasi.
Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
Trasiga kvarter och vackra torg om vartannat. Det är typiskt Barcelona.
Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
Ett av Gaudís mest kända verk, parken Parc Güell. Idag en välbesökt och beundrad park, men från början ett misslyckat försök till ett bostadsområde.

 

 

Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
Calle Norlén
Ålder: 50 år.
Bostadsort i Sverige: Stockholm.
Bor i Barcelona: Raval.
Bästa tid på dygnet i Barcelona:
– På morgonen, mellan åtta och halv tio, när jag kommer ut på Ramblan och den är tom på folk. Då känner jag att gatan är min.

Calle Norlén

>>Det var kärlek först vid tredje ögonkastet<<

Barcelona skiljer sig väldigt mycket från övriga Spanien. Folk rättar mig när jag säger att jag har flyttat till Spanien: “Nej, du har flyttat till Katalonien!” Här är det lagom spanskt, lagom farligt. Katalaner är ganska lika oss svenskar, lite reserverade, säger Calle Norlén.
Calle är krönikör, pjäs- och manusöversättare. Han har bland annat vunnit Guldmasken två gånger och Spanska ambassadens Premio España för sin artikel om Sitges, som ligger en bit utanför Barcelona.
Vi sitter på Café de l’Opera, serveringen mitt emot operan Teatre del Liceu, på Ramblan. Ett fantastiskt ställe från förra seklet med träpanel och stora väggspeglar.

Calle har bott i Barcelona i tolv år nu. Halva tiden bor han i Stockholm, andra halvan i Raval, Barcelonas mest mångkulturella område.
Tvärtemot många andra, beskriver Calle sitt första möte med Barcelona som något hemskt.
– Det var bara geggigt, knarkare och råttor överallt. Den tredje gången jag kom hit fick jag däremot en annan bild av Barcelona. En kvinna som bodde här visade mig insidan av staden och jag blev blixtförälskad. Jag började åka hit mer regelbundet, längre varje gång. Det blev ungefär som ett förhållande – antingen gör vi slut nu eller så flyttar vi ihop.
Calle lutar sig tillbaka i solen och beskriver den sköna känslan han får när han kommer ner hit. Hur ångesten över en text han ska skriva plötsligt är som bortblåst. Att Barcelona är hans bakdörr när han vill bort.
– Här blir jag lugnare. Folk frågar inte vad jag jobbar med här, de frågar vilken skinka jag vill ha.

Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
I saluhallen Boquerian binder fukten dofter av klor, charkuterier, nybakat bröd och söta jordgubbar.
Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
I saluhallen Boquerian binder fukten dofter av klor, charkuterier, nybakat bröd och söta jordgubbar.
Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
Klicka för att få se en större karta.

SNABBFAKTA BARCELONA
Invånare: cirka 1,6 miljoner.
Valuta: euro.
Tidsskillnad: ingen.
Landsnummer: +34.
Språk: spanska och katalanska.
Statsskick: monarki.
Religion: katoliker.
Bäst tid att resa: vår, sensommar eller tidig höst, när det fortfarande är varmt men turisterna har börjat lämna.


MISSA INTE

Gràcia. Här är husen är lägre, storstadspulsen mildare och turisterna färre. Det finns mängder av mysiga kaféer och barer. Roliga butiker att besöka finns på gatan Carrer de Verdi.


MISSA GÄRNA

Att blotta dig. Nu gäller nya regler beträffande badkläder. Du kan bötfällas om du går runt i badkläder i staden. Ett problem som lätt kan uppstå när en badstrand ligger i en storstad.

Guide till Barcelona

Resa till Barcelona

Flyg. Det går att ta sig till Barcelona riktigt billigt, framför allt om man kan vara flexibel med datumen. Prisexempel
Ryanair t/r 800 kr. Andra flygbolag som flyger hit är t ex SAS, Norwegian och Finnair.

Ta sig runt i Barcelona

Barcelona är en stad med riktigt bra kommunikationer.
Taxi. En taxifärd går sällan på över 10 euro vart du än åker.
Kollektivtrafik. Buss och tunnelbanan är enkla att förstå sig på. Kostar bara 1,45 euro per resa.
Cykel. Uthyrning finns i stort sett i varje hörn.
. Att promenera är att rekommendera, då du ser Barcelona som bäst.

Äta och dricka i Barcelona

Frukost på kafé Granja M Viader på Xuclà 4. Stället har funnits sedan 1870. Missa inte deras varma choklad eller café con leche, de har sin egen gård med mjölk utöver den vanliga. Bli inte avskräckt av torget Plaça George Orwell, som fungerar som knarkarkvart, för då missar du riktigt bra och enkla matställen. Oviso är ett av dem.

BRA TAPAS: MataMala på Rambla Catalunya 13, serverar traditionell katalansk mat i modern miljö. Missa heller inte Tapas 24 på Carrer Diputació 269, men undvik ett besök under helgen då kön är olidligt lång. Tapas från Baskien är som bäst på Euskal Etxea, Plaçeta Montcada 1-3.

Vårt val: Picnic på Carrer del Comerç 1. Ägarna är från USA, Chile, Argentina och Australien och de har tagit det bästa ur köken från sina hemländer. En brunch hos dem är ett måste.
Uppe i Gràcia ligger mexikanska Machito, på Torrijos 47. Prova deras kaffe med tequila, kanel och socker.
Bra cocktailbar: MaMainé på Carrer del Rec 61, på sommaren är det populärt att köpa take away-drinkar och samlas på torget precis intill.

Boende i Barcelona

Hostal Fernando är ett vandrarhem som håller god standard. Ligger på Carrer Ferran 31, precis intill La Rambla. Cirka 400 kr om du vill ha ett eget rum, annars billigare. Mycket populärt så boka i god tid. ­hfernando.com.
Hotel Suizo på Plaça Àngel 12, hotell för cirka 400 kr natten, fräscha rum och trevlig personal. hotelsuizo.com.
Mandarin Oriental på Passeig de Gracìa 38–40, är ett lyxigare alternativ. Om priset känns för högt (mellan 4 000 och 71 000 kr natten) är ändå ett tips att besöka deras bar,
Bankers Bar. Hotellet ligger i en gammal bank och i baren är väggar och tak täckta av bankfack. mandarinoriental.com/barcelona.
Att hyra lägenhet i Barcelona är populärt och det finns många företag som sysslar med detta, t ex bcninternet.com.

Prisläget i Barcelona

Kaffe kostar cirka 15 kr. En pintxos, baskisk tapas, kostar 15–20 kr. Trerätters lunch kan du få för cirka 90 kr.
Att turistområden är dyrare är inte någon nyhet men på vissa restauranger omkring de typiska turistplatserna är de så fräcka att de har två menyer – en för invånarna och en dyrare för turisterna.

Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
En gimlet på El Born.
Barcelona – utlandssvenskarnas favoriter
Det är lyxigt att ha en skön sandstrand inom promenadavstånd från stadskärnan.

Barcelonas 3 bästa grannstränder

1. Sitges ligger 40 minuter från Barcelona och är kanske mest känd som gaystaden med häftigt nattliv. Nedanför staden ligger en kilometerlång strand där du under vardagen inte behöver trängas med för mycket folk.

2. Garraf en liten stad precis innan Sitges. Stentrappan ned från stationen tar dig till en lugn sandstrand omgiven av gröna berg och vita kalkhus. Platsen påminner om Grekland.

3. Cadaqués ligger vid Costa Brava-kusten, en bra bit från Barcelona. En charmig fiskeby, där konstnären Salvador Dalí bodde i många år. Hit åker du inte enbart för stranden. Den är bara ett extra plus.


Text: Julia Lindström • 2013-08-27
RestipsSpanienBarcelona

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top