Annons
Annons
Sofia Sandén tillsammans med sonen Malcolm 10, och sambon Fredrik. Foto till vänster: Istock. Foto till höger: privat.

Sofia Sandén tillsammans med sonen Malcolm 10, och sambon Fredrik. Foto till vänster: Istock. Foto till höger: privat.

Spanien

Bloggarens 5 bästa tips för saker att göra på Mallorca för barnfamiljer

För fyra år sedan flyttade Sofia Sandén, 40, ner till soliga Mallorca tillsammans med sin familj. Vid sidan av att driva en mäklarfirma tillsammans med sin sambo, skriver hon också bloggen Living Mallorca. Till Vagabond delar hon med sig av sina bästa tips för barnfamiljer som semestrar på ön.

Text: Johanna Jackson • 2017-01-23 Uppdaterad 2021-06-23

I februari 2013 gick flyttlasset från familjens hem i Helsingborg ner till svenskfavoriten Mallorca. Efter att ha lekt med tanken om en vardag i värmen i drygt fyra år bestämde de sig för att göra slag i saken. 

– Vi funderade från och till och hade en vän som bodde på Mallorca. Varje gång vi hade varit och hälsat på tänkte vi alltid ”nej varför måste vi lämna” när det var dags att åka hem. Men sedan en dag var vi i samma fas och alla rätta dörrar hade öppnat sig. Då tänkte vi: ”Nu gör vi det”, säger Sofia Sandén. 

Sofias sambo Fredrik hade jobbat i restaurangbranschen i Sverige och själv jobbade hon med inredning. Men efter att ha bott ett tag på Mallorca, och efter att ha hjälpt en hel del vänner och bekanta att köpa hus på ön bestämde de sig för att öppna en mäklarfirma tillsammans. Eftersom man inte behöver ha en mäklarlicens för att förmedla fastigheter här, och då de hade ett stort kontaktnät blev valet rätt självklart. Sofias bakgrund som inredare och fotograf vägde också in. Beslutet att flytta har de inte ångrat en sekund.

– Det var ett stort steg att ta, men sen när det var gjort tänker man: ”Varför gjorde vi inte det innan?” Här har vi en helt annan livskvalitet. Man är ute mycket mer – av förklarliga skäl. Man är även mer spontant social. Det är inte så mycket bjudmiddagar utan man träffas ute och springer på folk och bjuder med varandra till stranden eller till marknader och så vidare, säger Sofia. 

Bloggarens 5 bästa tips för saker att göra på Mallorca för barnfamiljer
”Den största skillnaden med att leva på Mallorca är att man är utomhus mycket mer”, säger Sofia.

Till andra svenska familjer som funderar på flytta till Mallorca är Sofias främsta råd att bara köra. Det är lite dyrare att bo här men ett liv på Mallorca innebär att man får en helt annan energi, säger hon. 

– Man måste ju ha en ekonomisk kalkyl, det är svårt att komma hit med bara drömmar, så det är så klart man behöver en plan. Men bortsett från det: Gör det bara! Speciellt som familj så blir man rejält sammansvetsad eftersom man alla är i samma situation. Det är rätt häftigt. 

Sofia Sandéns bästa tips till Mallorca för barnfamiljen:

1. Gå på en marknad 

På Mallorca finns det en marknad varje dag i veckan i olika byar. Enklast är det att hyra bil, vilket är ett bra tips rent generellt om man vill ta sig runt på ön. Två utflyktstips är marknaden Santanyí och jätteloppisen i Consell.

Marknaden i Consell hålls varje söndag och det finns både en inomhus- och utomhusdel. Här kan man fynda allt från leksaker, husgeråd, möbler, smycken och klÙ�der, enklare snacks som den mallorkinska bakelsen ensaïmada finns också att inhandla om man blir hungrig.

Marknaden i den pittoreska byn Santanyí hålls på onsdagar och lördagar. Här säljs frukt och grönsaker, ostar, kläder och hantverk. Utanför Santanyí finns även den natursköna klippformationen Es Pontàs. 

Bloggarens 5 bästa tips för saker att göra på Mallorca för barnfamiljer
Marknaden i Santanyí är en trevlig utflykt när man behöver en paus från solen. Foto: Bigstock.

2. Lianlekbana i skogen 

Att gå på en så kallad jungle park är en rolig aktivitet för alla åldrar om man behöver en förmiddag iväg från stranden. Det finns flera på ön. Har man mindre barn är banan i Bendinat ett bra tips. I Santa Ponsa finns en bana som är lite större och mer avancerad.

Bloggarens 5 bästa tips för saker att göra på Mallorca för barnfamiljer
Djungelbanan i Bendinat är lagom hög för de mindre barnen. Foto: Sofia Sandén.

3. Strandhäng på Playa Portals

En jättefin sandstrand cirka 20 minuter utanför Palma. Här finns mysiga strandbarer med enklare mat och en segelskola där man kan hyra kajaker och dylikt. På sommaren har strandbaren Roxy, som bjuder på skön musik, snacks och drinkar, öppet. Dusch, toalett, glass – allt finns på plats. Här kan man lätt hänga en hel dag och hålla både föräldrar och barn nöjda. 

Bloggarens 5 bästa tips för saker att göra på Mallorca för barnfamiljer
På Playa Portals finns nöjen som räcker för en hel dag. Foto: Sofia Sandén.

4. En eftermiddag på Portixol 

Till skillnad från det ganska bergiga och kuperade landskapet som Mallorca är känt för är strandpromenaden vid Portixol lite som en plan raksträcka. Här kan man göra av med lite överskottsenergi och hyra cyklar eller åka sparkcykel längs med havet. Det finns också gott om mysiga restauranger och caféer när man vill ladda batterierna. 

Bloggarens 5 bästa tips för saker att göra på Mallorca för barnfamiljer
Strandpromenaden vid Portixol. Foto: Sofia Sandén.

5. Beach club Gran Folies

Gran Folies i Cala Llamp är egentligen en klassisk strandklubb, men atmosfären är ganska lugn och klubben är populär bland barnfamiljer. Här finns en restaurang och en saltvattenpool. Om man vågar kan man även hoppa ut i havet från några klippor. 

Bloggarens 5 bästa tips för saker att göra på Mallorca för barnfamiljer
Lek och bus på Gran Folies. Foto: Sofia Sandén.

Här kan du läsa Sofias blogg. Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

En pension i solen – så hamnade Mahwash och Hans på Palma

Så maxar du Mallorca tillsammans med barnen

Ultimata checklistan för att resa med barn


Text: Johanna Jackson • 2017-01-23
SpanienGuideMallorcaResa med barn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen