Annons
Annons
William och Siv Gren tar cykeln till Spanien och på vägen ser de Europas vackra landskap. Foto: Privat

William och Siv Gren tar cykeln till Spanien och på vägen ser de Europas vackra landskap. Foto: Privat

Frankrike

Möt pensionärerna som cyklade hela vägen till Spanien

Vare sig man vill resa hållbart eller är ute efter ett äventyr så är cykelsemestern perfekt. William och Siv Gren tar cykeln till utlandssemestern i Spanien och Frankrike. De ger sina bästa tips inför cykelsemestern och listar tre favoritresmål med cykel.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-01-22 Uppdaterad 2021-08-13

William och Siv Gren är två inbitna cykelsemestrare. Redan när barnen var i yngre tonåren cyklade familjen från Gävle till Göteborg – den roligaste resan de gjort och bara början på fler resor med cykel.

Idag har både William och Siv gått i pension och slutat jobba, barnen är vuxna och efter ett sisådär trettiotal Vätternrundor och cykelturer inom Sverige tog de tandemcykeln söderut. Första resan utomlands gick av stapeln 2017 i september med siktet inställt på Spanien.

– Det hade varit en jättefin sommar men dagen vi skulle börja cykla söderut började det spöregna, så vi packade ner skoöverdrag och tog med extra tajts, säger Siv.

Sen regnade det praktiskt taget hela vägen till Göteborg, där de tog färjan till Kiel, och hela vägen genom Tyskland. Grundplanen var inte huggen i sten och de hade packat ner campingutrustning för att kunna både på bo hotell och campa på vägen. Till en början var det lite ovant att resa så pass flexibelt.

– Det var först under samma dag som vi planerade för vart vi skulle sova på kvällen. Vi hade väldigt kort framförhållning, men man kom in i det snabbt, säger William.

 

Möt pensionärerna som cyklade hela vägen till Spanien
William och Siv är inbitna cyklister och båda har trampat Vätternrundan över trettio gånger var. Foto: Privat

Överraskningar på vägen

Efter regn och rusk i norra Europa kom de till slut fram till soliga Rivieran i södra Frankrike.

– Det var speciellt att se havet och cykla förbi rosa flamingos, säger Siv.

En av överraskningarna på vägen var insikten att det är mycket enklare att cykla i övriga Europa än i Norden. Avsaknaden av vildmark och en väl utbyggd infrastruktur längst cykellederna och andra vägar förenklade deras flexibilitet. Hotell och matställen fanns på alla möjliga platser längst vägen.

– Att cykla med tandem var speciellt märkte vi också. Överallt blev folk glada när vi kom cyklande och många ville prata. Vissa skrek till och med “bon courage” (lycka till) efter oss, säger William.

Efter 33 dagar och 270 mil kom de fram till Barcelona, varpå de tog flyget hem. 

Möt pensionärerna som cyklade hela vägen till Spanien
Framme i Spanien! Foto: Privat

Paris och framtida resor

Efter den första långresan söderut till Barcelona väntade Paris våren 2018. Då flög William och Siv ner till Paris och cyklade hem till Sverige.

– Det är annorlunda att cykla hemåt. Jag föredrar nog att cykla hemifrån för då hinner man se att allt fungerar rent tekniskt, säger William.

Resan tog 26 dagar och avslutades med Vätternrundan. När de kom fram till Motala hade de avverkat cirka 210 mil.

Båda resorna dokumenterade de på Facebook i grupper de skapat inför resan. Där publicerade de bilder och texter och markerade ut sträckor på kartor. Nu ser de fram emot fler resor men ingenting är helt bestämt. En idé är att cykla från Hamburg längst floden Elbe och en annan är att ta färjan från Nynäshamn till Gdansk och cykla genom Polen.

Möt pensionärerna som cyklade hela vägen till Spanien
Fina cykelvägar mot Spanien. Foto: Privat

5 tips inför cykelsemestern

1, Ta hjälp av hemsidan Eurovelo. Här finns kartlagda rutter och cykelstråk över hela Europa. Dessutom finns mycket information om att resa med cykel och tips på resmål och upplevelser. eurovelo.com

2, Har du planer på att ta flyget ena vägen? Kolla i så fall med flygbolaget om de tar cykel eller inte. Vissa flygbolag accepterar inte cyklar medan andra gör det, dessutom kräver vissa att cykeln ska packas i en speciell “cykellåda” medan andra bolag nöjer sig med att man avlägsnar pedalerna och styret.

3, Gå med I “Warm showers”. Det är ett liknande nätverk som Couchsurfing, där man lära känna och kan bo gratis hos lokalbor. Warm showers vänder sig cyklister och på hemsidan lämnas omdömen om medlemmarna, som i sin tur redovisar vilket slags boende man kan förvänta sig, om man kan få hjälp med teknisk service eller hur långt det är till närmaste cykelaffär. Det är ett ypperligt tillfälle att lära känna lokalbor. warmshowers.org

4, Planera inte in för långa etapper utan ta god tid på dig. William och Siv kör mellan åtta och tio mil om dagen, vilket kan vara för lång för nybörjare. Börja med kortare etapper och öka under resans gång. Se också till att ha vilodagar där du laddar batterierna, det ger dig även tid att upptäcka en plats lite närmare.

5, Oavsett om du cykelpendlar till jobbet, tävlingscyklar eller vill resa med cykel finns det kläder som gör din cykeltur både behagligare och enklare. Vadderade cykelbyxor är ett måste för långa och många dagar på en sadel. Och du, glöm inte hjälmen!

Möt pensionärerna som cyklade hela vägen till Spanien
Warm Showers är ett ypperligt sätt att lära känna lokalbor och andra cykelentusiaster. Foto: Privat

3 resmål med cykel

Franska floder och kanaler

Cykla längst de vackra floderna i Frankrike. Ett tips är att följa floden Rhone och sedan följa Rhone-Rhen kanalen till floden Rhen. Även Bourgogne bjuder på härliga cykelleder, pittoreska byar och härliga matställen.

Göta Kanal

I Sverige finns en uppsjö av vackra leder att ta sig an, bland annat Kattegattleden, men missa inte klassiska Göta kanal. Längst kanalen finns väldigt trevliga leder och dessutom finns en utbyggd infrastruktur med camping, hus som kan hyras, fik och restauranger. 

Nederländerna

Europas och världens cykelvänligaste land är Nederländerna. Bra leder och långa tunnlar, som bara är till för cyklister, gör landet enkelt att cykla igenom, men stanna gärna och upplev sköna och cykelvänliga Amsterdam.

Cykelsemester i Italien – Gardasjön på två hjul

Cykelweekend längs tyska rivieran

Han tog med sig familjen på bilsemester hela vägen till Asien


Text: Helle Kikerpuu • 2020-01-22
FrankrikeSpanienAktiv semesterAnsvarsfull turism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top