Annons
Annons
Foto: Ina Agency och Tobias Larsson

Foto: Ina Agency och Tobias Larsson

Restips

Palmas bästa restauranger

Bortom Magaluf, sololja och pommes frites finns ett Mallorca som inbjuder till kulinariska äventyr. I Palma kan du frossa i tapas, egenskördade oliver och vin från prisbelönta vingårdar.

Text: • 2009-06-08 Uppdaterad 2021-06-23

Nu ska jag bara vända på den här. Den är nästan färdig, säger Antonio, och lyfter spädgrisen från grillen.

Det är söndagsmiddag i Fornalutx, en bergsby tjugo minuters bilfärd nordväst om Palma. Runt honom springer ett femtontal fastrar, syskon och föräldrar. Någon har plockat fikon och lagt dem för att soltorka på den varma stenhällen, en annan har hämtat vindruvor och mogen avokado från den egna gården.
När vi ska sätta oss till bords tar den tioåriga sonen till orda.
– Vad säger han? frågar jag, medan Antonio petar i grisen med en tång.
– Han vill ha huvudet. Han äter alltid det, säger Emma, Antonios svenska sambo, och smuttar på det röda vinet.

Resten av måltiden finner jag mig själv med att stirra åt ett annat håll. Mitt första möte med den mallorcanska matkulturen var aningen magstarkt, men det fick mig att inse hur viktiga färska råvaror är i det spanska köket.

OMGIVET AV MEDELHAVET har Mallorca en utpräglad fisketradition och dagligen skickas fullastade lastbilar för att förse det spanska fastlandet med varor.
Bland fiskebåtarna i Palmas hamn, längs paradgatan Passeig Maritimo, ligger restauranger och lyxyachter på rad. Här är det dock onödigt dyrt.

Den som vill avnjuta genuina spanska smårätter bör istället bege sig till bohemiska stadsdelen Santa Catalina, mysiga El Born eller den gamla stadsdelen La Llotja.
I nästan alla källare och barer kan man avnjuta spanska smårätter som sobrasada (kryddig korv), conejo con aioli (kanin med vitlök), boquarones (anjovis), tortilla (potatisomelett), serranoskinka och pimientos verdes (ugnsstekt peppar) på rustikt, mallorcanskt vis.

Kombinera din egen meny, eller dela med ditt sällskap, oavsett vad du väljer är tapas både en social och smakrik upplevelse. Och vad passar bättre än att avnjuta dem i Medelhavets egen gourmetpärla – Palma de Mallorca.

Vill du äta gott finns det en uppsjö av ställen att välja på i Palma de Mallorca. Från matmarknader och tapasbarer till väldesignade restauranger i den övre prisklassen.

Tänk på att många restauranger har stängt söndagar och under lågsäsong (januari till april). Är du osäker, ring gärna och fråga. De flesta större restaurangerna tar kort, men på mindre barer och kaféer föredras kontanter.

Palmas bästa restauranger

Palmas bästa restauranger

1) Bar Bosch

Bar Bosch är en av Palmas äldsta barer. Avnjut rustika tapas eller sockersöt en-saimada med en café con leche på den stimmiga uteserveringen och betrakta den shoppande folkmassan. Populärt tillhåll för Palmabor, morgon som kväll. Pris per tapas: 3,5 euro och uppåt.
Plaça Rei Joan Carles I, tel +34-971-72 11 31

2) La Boveda

Med utsikt över Palmas kustremsa serveras stans bästa pa amb oli, den spanska motsvarigheten till bruschettan. Populärt ställe, se till att boka bord i förväg. Glöm inte att utforska den ambitiösa vinlistan. Pris middag med vin: 300 kronor och uppåt.
C/ Boteria 3, tel +34-971-71 48 63

3) Fabrica 23

I trendiga Santa Catalina ligger denna välbesökta restaurang. Maten är baserad på det mallorcanska köket, men lånar lekfullt från hela Europa. Den handskrivna menyn ändras dag för dag och de vegetariska alternativen är utsökta. Pris middag med vin: 200 kronor och uppåt.
C/ Cotoner 42–44, tel +34-971-45 31 25

4) La Paloma

La Paloma serverar tapas när de är som bäst. Avnjut generösa portioner i en intressant mix av traditionellt och modernt i denna 500 år gamla byggnad. Prova carpaccio av bisonoxe eller spanska köttbullar. Pris middag med vin: 300 kronor och uppåt.
C/ Apuntadores 16, tel +34-971-72 17 45

5) Mercat Olivar

För den som vill avnjuta en lättare lunch på spanskt vis rekommenderas ett besök på någon av Palmas olika matmarknader. Fisk, skaldjur, frukt, skinka, ost, oliver och ny-bakat bröd är bara en bråkdel av vad som står att finna. Den största är Mercat Olivar nära plaza Espana, mysiga matmarknader finns även i Santa Catalina. Måndag till lördag 7–14.
Plaça Olivar, tel +34-971-72 03 14

6) Making Tapas

Restaurang i närheten av Plaça Rei Joan Carlos som serverar tapas på löpande band. Gästen plockar åt sig de läckerbitar som ser lockande ut och sparar tandpetarna som räknas vid betalningen. Fräscht och prisvärt – fem tapas inklusive dryck stannar på en hundring.
C/ Brondo 5, tel +34-971-72 00 42

7) La Cuchara

Denna stimmiga restaurang är Claudia Schiffers personliga favorit när hon besöker Palma. Organiska tapas, det bästa från Medelhavet och spännande efterrätter.
Pris per tapas: 8 euro och uppåt.
Paseo Mallorca 18, tel +34-971-72 22 23

8) Lizarran

Genuin, baskisk tapaskrog med livlig stämning och bra priser på mat och dryck. Öppet från klockan nio på morgon och beläget mitt i centrala Palma. Pris per tapas: 8 euro och uppåt.
C/ Brondo 6, tel +34-971-72 18 19

Ställen utanför Palma

1) Ca’s Patró March

I Cala de Deià ligger en av Mallorcas bästa fiskerestauranger. Njut av utsikten från terrassen på klipphällen och beställ det bästa ur dagens fångst, tillagad av den tredje generationen ur fiskefamiljen March. Pris middag med vin: 250 kronor och uppåt.
Cala de Deià, tel +34-971-63 91 37

2) Café Med

Engelsmannen Neil förälskade sig i byn Fornalutx och öppnade en restaurang. Bland apelsinlundar och olivträd lagar han och hans familj kontinental mat med en spansk touch. Allt på menyn rekommenderas. Pris middag vin: 300 kronor och uppåt.
Plaça Espana, Fornalutx, tel +34-971-63 23 70


Text: • 2009-06-08
RestipsSpanienMallorca

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top